Co očekávat od sezony 2017 v mužském tenise?

- Jan Vojkůvka

Souboj o pozici světové jedničky, návraty Rogera Federera s Rafaelem Nadalem či boj Juana Martina Del Potra o návrat do elitní pětky. Sezona 2017 nabídne mnoho příběhů i zápletek, na které se můžeme již za necelý měsíc těšit.

Podobně, jako jsme si rozebrali, co přinese rok 2017 mezi ženami, pokusíme se nahlédnout i na to, jak by se mohl vyvíjet mužský okruh. V jeho středu pak nesmíme zapomenout ani na české hráče, kteří by měli promlouvat i k dění v samotné špičce.

Murray uhájí tenisový trůn
Celkově nejvíce spekulací po skončení uplynulé sezony směřuje k tomu, který z hráčů bude plnit roli světové jedničky v nadcházejícím roce. Do ní na trůnu vstoupí Brit Andy Murray, který bude odolávat zejména tlaku ze strany Srba Novaka Djokoviče, s nímž by se měl přetahovat o výraznou porci titulů na grandslamech i turnajích Masters. Djokovič neprožil dobrý závěr sezony a potřebuje si začít znovu tenis užívat. To naopak není problém Murrayho, kterému se po návratu Ivana Lendla do jeho týmu začalo dařit natolik, že pokud se nestane nic neočekávaného, bude Murray králem tenisu i příští rok.

Velké comebacky
Nejrůznější zdravotní trable a problémy se zraněními přinutily Rafaela Nadala a Rogera Federera k předčasnému ukončení sezony. Zatímco Španěl skončil necelý měsíc před závěrem ročníku, čímž obětoval možnou účast na Turnaji mistrů, Federer hrál naposledy na Wimbledonu, musel vynechat i olympijské hry, na nichž chtěl opět útočit na medaile a po dekádě vypadl z elitní desítky. Jejich návraty na dvorce v plné síle jsou očekávané a mnozí doufají, že oba dokáží ještě promluvit do bojů mezi nejlepšími z nejlepších. Dokáží se však prosadit zpět do první čtyřky na žebříčku?

Zpět mezi nejlepších pět tenistů světa
Je to už docela dlouho, kdy byl Juan Martin Del Potro v elitní pětce na žebříčku ATP. Osmadvacetiletý tenista se však dokázal v uplynulé sezoně doléčit, dostat do formy, a i přes bolest v zápěstí, která ho nejspíš bude provázet do konce kariéry, předvedl skvělé výkony. Stal se stříbrným olympijským medailistou, vybojoval titul ve Stockholmu, který byl jeho první od ledna 2014 a výrazně dopomohl Argentině k vítězství v Davis Cupu. Del Potro stále v sobě má onoho silového a houževnatého tenistu, jehož cílem je být mezi nejlepšími. Klíčovým faktorem bude, aby zůstal zdravotně v pořádku. A pak se od něho můžeme dočkat velkých věcí.

Berdych opět získá turnajový primát
Tomáš Berdych nikdy nebyl velkým sběratelem titulů, ve své kariéře získal na turnajích ATP celkem 12 titulů, ale mohli byste vzít jed na to, že na konci roku bude mít na kontě o další titul více. Od roku 2007 se stalo pouze dvakrát, že by česká jednička nezískala během kalendářního roku žádné turnajové prvenství. Zároveň se český tenista, kterého trápil v uplynulém ročníku zánět slepého střeva, snaží opět dostat do staré herní pohody i pod vedením Gorana Ivaniševiče a cíle jsou jasné - vrátit se také na Turnaj mistrů.

Vzestupy mladíků
Že se do širší tenisové špičky prosazují mladí tenisté jako Nick Kyrgios, Lucas Pouille, Borna Čorič či Alexander Zverev, jsme si již zvykli. Zapomínat nesmíme ani na další, kteří by už v roce 2017 mohli ohrožovat pozice v nejlepší třicítce či padesátce. Rus Karen Chačanov je krůček od první padesátky, velkým potenciálem oplývá i americké duo Taylor Fritz a Francis Tiafoe, který ve svých devatenácti letech mají na kontě spoustu úspěchů na challengerech a dozajista o nich budeme slýchat mnohem více i z turnajů nejvyšší kategorie. Také Američan Stefan Kozlov, Francouz Quentin Halys či Řek Stefanos Tsitsipas by měli v průběhu roku 2017 potvrzovat své kvalitativní vzestupy.

A nelze než doufat, že posun žebříčkem směrem k pozicím mezi nejlepšími se bude týkat i českých mladých tenistů - Jiří Veselý a Adam Pavlásek mají za sebou vydařenou sezonu a rozhodně mají na čem stavět.