Jistotu startu na Australian Open má deset českých zástupců. Mezi přihlášenými je i Tommy Haas!

- Petr Šístek

V hlavní soutěži prvního grandslamu sezony se představí tři čeští tenisté a sedm českých tenistek. Naději, že se vyhne náročné kvalifikaci, může stále živit Radek Štěpánek, který je aktuálně osmý pod čarou. U Lukáše Rosola jsou šance na dostání se mezi 104 přímo startujících tenistů minimální. Seznamy přihlášených přinesly i řadu zajímavostí, tou největší je plánovaná účast bývalé světové dvojky Tommyho Haase, jenž se na kurtech naposledy představil na loňském turnaji ve Vídni.

Mezi muži využívá možnosti chráněného žebříčku pětice hráčů. Kromě již zmíněného Haase zaujme především jméno Tommyho Robreda a na turnaji by se měl představit i domácí Thanasi Kokkinakis, jenž v letošním roce odehrál pouze olympijský turnaj. Mezi přihlášenými hráči nechybí žádná z hvězd, je tedy očekáván i návrat Rogera Federera, který předčasně ukončil loňskou sezonu. Z českých hráčů v Melbourne nebudou chybět Tomáš Berdych, Jiří Veselý a Adam Pavlásek.

Posledním přijatým hráčem je Daniil Medvěděv, aktuálně 99. tenista světa. Již nyní ale vycházejí na povrch spekulace, že by se turnaje neměli zúčastnit Ivo Karlovič a Radu Albot, takže lze očekávat, že se dostane i na hráče pod čarou. Mezi nimi se nyní nachází Radek Štěpánek na 8. místě, Lukáši Rosolovi patří 15. pozice. Do hlavní soutěže bude také uděleno 8 divokých karet, přičemž již nyní jsou známi tři držitelé. Americká federace vyšle na turnaj Michela Mmoha, francouzská Quentina Halyse. Účast v hlavní soutěži si asijsko-pacifickém playoff dokázal vybojovat Uzbek Denis Istomin.

Mezi ženami se mezi 108 přijatých dostalo i na sedm nejvýše postavených českých tenistek v čele s Karolínou Plíškovou. Tu doplní Petra Kvitová, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková, Lucie Šafářová a Denisa Allertová. Šance dalších českých tenistek na přímou účast v hlavní soutěži jsou nulové.

Na turnaji se z důvodu mateřské dovolené nepředstaví světová třináctka a dvojnásobná šampionka Victoria Azarenková. Díky chráněnému žebříčku budou startovat dvě hráčky, Karin Knappová a Galina Voskobjevová. Divoké karty obdrží Kayla Dayová, Myrtille Georgesová, vítězka playoff Luksika Kumkhumová a domácí naděje Lizette Cabreraová. Další čtyři jména budou teprve oznámena.