IPTL ztrácí lesk. Bude neúčast Federera a Williamsové hřebíčkem do rakve?

- Petr Šístek

International Premier Tennis League (IPTL) byla před dvěma lety představena s velkou slávou a slibovala vznik skvěle obsazeného exhibičního klání, které bude dlouhé roky bavit tenisové fanoušky během zimní přestávky. Baví je ale doopravdy? Po nadějných prvních dvou ročnících letos soutěž probíhá ve značně okleštěném formátu a bez účasti největších světových hvězd. A můžeme jen spekulovat, zda se IPTL ještě dokáže své klesající úrovni vzepřít.

Přitom již samotný vznik soutěže provázely velké emoce. Přední světoví tenisté si totiž v předchozích letech vytrvale stěžovali na přílišnou náročnost tenisového kolotoče a nedostatku času na odpočinek. Spolu se vznikem IPTL ale především díky velmi štědré finanční motivaci rázem otočili a ochotně vyslyšeli asijské vábení.

Zakladatel IPTL, bývalá světová jednička ve čtyřhře Maheš Bhúpathí, měl velké plány a sliboval fanouškům parádní podívanou. A skutečně, v prvním ročníku nechyběl nikdo z předních světových hráčů, které doplnili legendy jako Pete Sampras či Andre Agassi. A svižný formát, kdy je každé utkání hráno pouze na jeden set a hráči jsou z lavičky povzbuzováni svými spoluhráči, fanoušky skutečně bavil. Přestože nikdo nesledoval, jak si který z týmů vede v celkovém pořadí a kdo vlastně nakonec celou soutěž vyhrál, exhibice jako taková svůj účel splnila.

Následující ročník se sice musel obejít bez Novaka Djokoviče a i legendy dob minulých nebyly tak zvučných jmen jako při premiéře, avšak klání bylo svým obsazením i tak velmi kvalitní a zdálo se, že sebevědomé plány Bhúpathího by nemusely být pouze slovy do větru.

Letos ale přišlo kruté vystřízlivění. Vše začalo dlouhým obdobím nejistoty, kdy byly o nadcházejícím ročníku poskytovány pouze neurčité informace. Nakonec Bhúpathí oznámil, že se bude hrát od 2. do 11. prosince ve třech asijských městech. To byla pro mnoho fanoušků zcela šokující zpráva, neboť došlo ke značnému okleštění celé soutěže. Vždyť kupříkladu premiérový ročník trval celých 26 dní!

I nadále ale bylo mlženo ohledně hráčského obsazení a informace, které postupně vyplouvaly na povrch, jen stále více potvrzovaly skutečnost, že tentokrát ani zdaleka nebudeme svědky měření sil těch největších světových hvězd. Zklamání se Bhúpathí snažil zmírnit oznámením, že soutěž svou účastí poctí Roger Federer a Serena Williamsová, kteří zde absolvují comeback na kurty po delší době.

Pokud dotyční měli reputaci soutěže zachránit, pak následné oznámení, že se letos IPTL z důvodu nedostatku financí nezúčastní, z klání udělalo poněkud tragikomický podnik. Největšími hvězdami tak zůstali Kei Nišikori a Tomáš Berdych a kupříkladu skutečnost, že nejvýše postaveným hráčem týmu Indian Aces je 28. hráč světa Feliciano López, působí ve srovnání s předchozími lety vskutku tristně. V ženách je potom situace ještě horší.

Je tedy otázkou, zda v dalších letech dokáže Maheš Bhúpathí pro svůj projekt opět získat astronomické množství prostředků, které by zajistilo účast největších hvězd světového tenisu. V opačném případě lze mít pochybnosti o tom, že televizní společnosti budou ochotny investovat do televizních práv a fanoušky bude zajímat sledovat hráče druhého či třetího sledu, byť v netradičním formátu. A to by znamenalo jistý konec tohoto jistě ambiciózního projektu, kterým IPTL od samotného začátku byla.