ATP mění pravidla! Hráči by již neměli nastupovat do zápasů zranění

- Petr Šístek

Byla to ne zrovna zřídkakdy vídaná situace, která iritovala pořadatele i fanoušky. Hráč nastoupil do zápasu viditelně zdravotně limitován a po několika odehraných gemech utkání skrečoval. Organizace ATP se tomuto počínání nyní snaží předejít změnou pravidel.

Vychází přitom z nejčastější příčiny takového jednání. Především níže postavení hráči v případě zranění totiž do zápasu chtěli vždy alespoň nastoupit, neboť pokud se z turnaje odhlásili bez boje, tak za danou fázi turnaje, do níž nenastoupili, neobdrželi žádné odměny. Zejména v případě prvních kol grandslamů pak šlo o rozhodně nezanedbatelné částky, kterých se byl málokdo ochoten vzdát.

Od 1. 1. 2017 se zkušební dobou na jeden rok bude tedy zavedeno nové pravidlo, které zařídí, že hráč, který se z turnaje odhlásí bez boje, obdrží odměny za kolo, z něhož se odhlásil. Pokud jej v turnaji nahradí šťastný poražený z kvalifikace, tak ten bude oceněn za start ve fázi turnaje, do níž se mu podaří postoupit. K této částce se mu přičtou peníze za účast ve finálovém kole kvalifikace, avšak odečtou se prostředky, které byly vyplaceny hráči, na jehož úkor v hlavní soutěži startoval.

Je otázkou, zda nové pravidlo nebude mít nežádoucí účinky. Může totiž vést hráče k tomu, že se i přes zranění budou z turnajů odhlašovat až po rozlosování, čímž dají možnost hrát hlavní soutěž neúspěšným kvalifikantům na úkor hráčů, kteří se mohli dostat do hlavní soutěže na základě svého žebříčku, kdyby se dotyční odhlásili dříve.

Další změny, které budou platit od příští sezony, by měly mít menší praktické dopady. Nově bude možné využít tzv. „special exempt“ pro start na turnaji kategorie ATP 500 poté, co se hráč nemůže zúčastnit kvalifikace v důsledku postupu do závěrečných bojů na podnicích nižší kategorie ATP 250. Této možnosti zajištění startu na turnaji ale bude moci využít nejvýše jeden hráč v daném týdnu.

Toto pravidlo má vyřešit především poněkud obskurní situaci, kdy se kupříkladu letos v únoru bylo možné s využitím „special exempt“ kvalifikovat na podnik ATP 500 v Rio de Janeiru pouze z turnaje téhož významu v Rotterdamu, zatímco hráči na menším turnaji v Buenos Aires, kteří v drtivé většině startovali i o týden později v Riu, by měli v případě nečekaného úspěchu v Argentině jednoduše smůlu a nemohli by o týden později hrát.

Poslední dosud zveřejněná změna, jež bude platit již od příští sezony, se týká přihlášení do turnajů čtyřhry. Zde bude zrušeno pravidlo, které upřednostňovalo dvojice, které chtěly v turnaji startovat na základě žebříčku čtyřhry. Nyní by mělo být postavení singlového i deblového žebříčku pro přihlášení do čtyřher rovnocenné, což má za cíl přimět více předních hráčů dvouhry ke zpestření deblových turnajů svou účastí.