10 největších okamžiků roku 2016 - slzy, radost a sláva

- Radim Sochor

Letošní rok přinesl pěknou dávku obrovských okamžiků. Serena Williamsová i Novak Djoković již nejsou světové jedničky, Angelique Kerberová zaznamenala své první dva grandslamové tituly a Andy Murray se konečně dočkal.

1) Angelique Kerberová porazila Serenu Williamsovou a ovládla Australian Open

Prvním velkým překvapením roku 2016 bylo velké vítězství Ange Kerberové v Melbourne proti Sereně Williamsové. Němka po třísetové bitvě získala svůj první grandslamový titul a zahájila tak svoji fantastickou sezónu. 

2) Garbiñe Muguruzaová přehrála Serenu Williamsovou a získala titul z French Open

Druhé překvapení mělo opět co dočinění se Serenou Williamsovou. Tentokrát šlo o finále turnaje v Paříži, druhého grandslamového turnaje v sezóně. Španělka bývalou světovou jedničku přehrála a mohla slavit, následně ale šla formou hodně dolů.

3) Konec Rogera Federera na Wimbledonu a následný předčasný konec sezóny

Roger Federer po heroické čtvrtfinálové výhře nad Marinem Čilićem, zápas trval téměř tři a půl hodiny - 6:7, 4:6, 6:3, 7:6, 6:3, padl v semifinále rovněž po pětisetovém zápase s Milosem Raonicem a oznámil předčasný konec sezóny. V jaké síle se vrátí legendární Švýcar v roce 2017?

4) Nezvládnutý Wimbledon Novaka Djokoviće

Novak na Wimbledonu opět hájil pozici největšího favorita, avšak přišla velká rána. Na Djokoviće byl kurz v zápase s Američanem Samem Querreym 1.01, na outsidera přes 25. Přesto však devětadvacetiletý tenista zaskočil bývalou světovou jedničku a vyřadil ji po výsledku 7:6, 6:1, 3:6, 7:6. Následně Sam došel až do čtvrtfinále, kde padl s finalistou Raonicem.

5) Slzy Novaka Djokoviće dopadaly na kurt v Riu

Novak Djoković hodně toužil po olympijské medaili. Hned v prvním kole ale čelil uzdravenému Juanu Martínu del Potrovi. Vítěz Davisova poháru se postaral o překvapení a Srba vyřadil hned při jeho prvním zápase v Brazílii.

6) Monica Puigová získala zlato z Ria

V dubnu by jen málokdo řekl, že čtvrtfinalistka z pražského turnaje bude slavit zlatou medaili z olympijských her. Monica Puigová z Portorika letos nezaznamenala příliš dobré výsledky, avšak v Brazílii se prezentovala skutečně skvěle. Za první čtyři zápasy dovolila soupeřkách pouze čtrnáct gemů, v semifinále si poradila s Petrou Kvitovou a ve finále přehrála nynější světovou jedničku Kerberovou.  

7) Serena Williamsová nezvládla semifinále s Karolínou Plíškovou

Po semifinále US Open se v Americe psalo o tom, že vítězka, Karolína Plíšková, má nejlepší servis na okruhu. Češka se stala další hráčkou, která zastavila legendární Američanku v cestě za dalším grandslamovým titulem. Tím, že Američanka prohrála, uvolnila cestu Kerberové na post světové jedničky.

8) Angelique Kerberová ovládla US Open a stala se světovou jedničkou

Svět poznal novou světovou jedničku na žebříčku WTA. Kerberová má na svém kontě "pouhé" dva grandslamové tituly, přesto však předběhla Serenu, která jich má hned dvaadvacet.

 

First selfie + ??! Thank you for your overwhelming support ❤#teamangie #nyc? #usopen2016

Fotka zveřejněná uživatelem Angelique Kerber (@angie.kerber),Zář 11, 2016 v 8:38 PDT

9) Stan Wawrinka zaznamenal třetí vítězství na US Open

Švýcarovi se na americké půdě skutečně daří. Stan Wawrinka v cestě za titulem z US Open neměl lehký los, v cestě mu stáli hráči jako Verdasco, del Potro, Nišikori či Djoković. Přesto však jednatřicetiletý sympaťák dokázal připsat další zářez.

10) Andy Murray vyhrál Turnaj mistrů a stal se králem mužského tenisu

Andy Murray hraje jako stroj, na svém kontě má už šestadvacet vítězství v řadě, naposledy prohrál s del Potrem v Davis Cupu (16. 9.). Od té doby ztratil pouze šest setů. Ovládl turnaje v Pekingu, Šanghaji, Vídni, Paříži a nakonec i Turnaj mistrů. Právem se tak stal novou jedničkou žebříčku ATP.

 

?☝️ #1

Fotka zveřejněná uživatelem Andy Murray (@andymurray),Lis 20, 2016 v 1:04 PST