V Madridu se hrál jeden z nejpodivnějších turnajů v historii. Na modré antuce

- Jakub Mezlík

V roce 2012 přišli v Madridu s převratnou novinkou – turnaj se bude hrát na modré antuce. Tenhle experiment však vydržel pouhý rok, tenisté nový povrch ostře kritizovali a mnozí pohrozili, že v nadcházející sezoně do španělského hlavního města nepřijedou.

Takhle se před čtyřmi lety opřel do organizátorů první hráč na světě Novak Djokovič: „Tohle pro mě není tenis. Buď přijedu v kopačkách, nebo pozvu Chucka Norrise, aby mi poradil, jak mám na tomhle kurtu hrát.“

„Když se sklouznete na červené antuce, cítíte, že můžete zastavit a hrát dál. Tady, ať děláte cokoliv, pořád kloužete. Neslyšel jsem jediného tenistu nebo tenistku, kteří by řekli, že mají rádi modrou antuku,“ říkal Djokovič.

Srbský hráč se s turnajem rozloučil už ve čtvrtfinále po porážce od svého krajana Janka Tipsareviče. Antukový specialista Rafael Nadal skončil na raketě Verdasca dokonce ještě o kolo dřív.

Modrá antuka, která je rychlejší než červená nebo zelená, na níž se hrají turnaje ve Spojených státech, měla být údajně přitažlivější pro diváky u televizních obrazovek a zajistit lepší viditelnost míčku. Kritici ale často upozorňovali, že se jedná o úlitbu sponzorovi Mutua Madrileňa, který má ve svém logu stejnou barvu, jako měly v roce 2012 kurty v Madridu.

Modrá je dobrá. Jako jeden z mála si tohle mohl říkat český tenista Tomáš Berdych, pro něhož je dosud finále z roku 2012 na tomtu turnaji osobním maximem. I když se mu ve španělské metropoli poměrně daří, do finále pronikl pouze v "modrém" roce. O titul tehdy bojoval se Švýcarem Rogerem Federerem, s nímž padl po velké bitvě až ve třech setech 6:3, 5:7, 5:7.

Jeho dalším maximem byly tři semifinálové účasti v letech 2006 (prohrál s Chilanem Gonzalezem 1:6, 3:6), 2013 (prohrál se Švýcarem Wawrinkou 3:6, 6:4, 4:6) a 2015 (prohrál se Španělem Nadalem 6:7, 1:6). Stejně jako letos, kdy mu vystavil stopku Andy Murray už ve čtvrtfinále, se ale všechny tyto ročníky hrály na klasické červené antuce. 

Modrý experiment tak vydržel španělským odvážlivcům pouze rok a zdá se, že na profesionálních turnajích tento povrch zůstane zapovězen.