Bez Nadala s Djokovičem bych úspěšnější nebyl, oceňuje Federer konkurenci

- Jan Vojkůvka

Otázkou, kolik by Roger Federer byl schopný vyhrát grandslamových titulů v případě, že by nehrál v době, kdy mu za soupeře byli Novak Djokovič s Rafaelem Nadalem, se již dlouho zabývají nejrůznější experti i fanoušci, kteří se svorně shodují, že Federer by mohl nasbírat i přes 20 trofejí. Sám Federer to však odmítá...

Byl by lepší v dobách bez Nadala a Djokoviče nebo nebyl? Nad možnými zisky titulů legendárního gentlemana dvorců spekulují mnozí a podotýkají, že nebýt Nadalovy dominance na antuce, Federer by dozajista získal více triumfů ve Francii. A nebýt Djokoviče, jenž začal od roku 2011 sbírat rovněž pravidelně tituly, také by nějaký z jeho úspěchů připadl Federerovi.

Sedmnáctinásobný držitel grandslamového titulu by kupříkladu podle australského tenisty a vítěze 16 grandslamových titulů ve čtyřhře, Todda Woodbridge, mohl vyhrát více než 20 trofejí.

Avšak švýcarský veterán si naopak myslí, že jeho kariéru naopak jeho soupeři vyšponovali. „Myslím, že kdyby nebyli na okruhu, byl by tu někdo jiný. A taky možná, kdyby jich nebylo, tak bych neměl stejnou motivaci a stejnou kariéru,“ podotýká Federer. „Nevím, jak to vysvětlit, ale myslím, že bych měl stejný počet grandslamů s nimi i bez nich,“ cituje Federera web puntodebreak.com.

Federer tak přiznává, že konkurence, kterou mu vytvořil Rafael Nadal či Novak Djokovič, mu pomáhá s motivací, jak se nadále udržovat na vysoké úrovni a naopak si nemyslí, že by mohl být úspěšnější, než je. Kariéra Rogera Federera je impozantní a Švýcar by rozhodně neměnil.