Sobotní ohlasy DC: Dodig - Na kurtu jsme si to s Marinem pořádně užili

- Radek Štohl

Po sobotní čtyřhře se chorvatští tenisté přiblížili vytoužené trofeji z Davis Cupu. V neděli stačí domácímu výběru uspět v jednom ze dvou singlů, naopak Argentina bude muset zvládnout obě dvouhry. Zeljko Krajan se domnívá, že s jihoamerickým týmem bude ještě tuhý boj. ,,Víme, že Argentina neodejde z tohoto finále bez boje. Ačkoliv máme dva mečboly, zatímco oni nemají prostor na chybu, čeká nás ještě těžký finálový den."

Marin Čilič se s Ivanem Dodigem letos potřetí v Davis Cupu postavili na společnou stranu sítě a potřetí z toho byl vytoužený bod. Po vítězství 7:6(2) 7:6(4) 6:3 nad párem Del Potro, Mayer se domácí tým dostal k vedení 2:1 na zápasy. 

,,Cítil jsem se pyšný, že můžu polovinu kurtu sdílet s mým nejlepším kamarádem, se kterými jsme společně vyrůstali. Tento rok předvádíme za naši zemi neuvěřitelný tenis." neskrýval nadšení Marin Čilič, který zároveň i svého deblového partnera vyzdvihl. ,,Ivan si zaslouží uznání, protože v Davis Cupu vyhrál posledních pět šest čtyřher a všechny z nich byly zásadní. Byl to ohromující zážitek" dodal vítěz US Open z roku 2014.

Dodigovi aktuálně v žebříčku čtyřhry náleží třináctá příčka, na které se rozhodně neocitá náhodou. Jednatřicetiletý hráč po boku Brazilce Mela vyhrál letos dvakrát podnik Masters, na French Open dokráčel do semifinále. V Davis cupu poté v deblu do finálového klání nepoznal přemožitele ve čtyřech utkáních za sebou a tuto skvělou bilanci se mu podařilo rozšířit i v zápase proti Argentině. ,,Ve čtyřhře je důležité kvalitně returnovat a podávat, což se nám dnes vedlo vcelku ukázkově. Na kurtu jsme si to s Marinem pořádně užili a také publikum bylo ohromující. Po celý Davis Cup předvádíme tenis na vysoké úrovni a ukončit takto toto utkání je úžasné." potvrzoval radost svého parťáka Ivana Dodig.

Ze sobotního neúspěchu se naopak bude muset rychle oklepat Juan Martin Del Potro, kterého v neděli od 14:00 čeká během tří dnů třetí utkání v řadě. Argentinská modla před duelem s Čiličem nevypadá příliš rozhozeně.

,,Prozatím se všechno děje tak, jak jsme předpokládali." nechal se slyšet rodák z Tandilu. ,,Všechno mohlo být ještě horší. Nezapomínejme totiž, že v neděli jsme stále ještě ve hře. V sobotu byli sice lepší a zůstávají nadále favority, přesto zůstáváme klidní a na kurtu necháme vše."

Jihoamerický tým se od roku 2008 účastní třetího finále, v předchozích dvou případech ale neuspěl. Pokud Del Potro v nedělním duelu padne, padnou s ním i jakékoliv zbytky argentinské naděje. 

,,Čilič nebude za tohoto stavu tolik pod tlakem. V předchozích duelech si poradili s Američany a zdolali Francii, takže by si zasloužili vyhrát tuto soutěž. My jsme však také letos došli velice daleko, navíc jsme í museli hrát všechny zápasy na půdě soupeře." završil hráč, který za rok 2016 získal od ATP cenu za Návrat roku.