Finále Davis Cupu: Argentina slaví premiérový titul!

- Radek Štohl

Davis Cup se uchýlil do svého posledního dne letošního ročníku. Výhodnější pozici pro slavení trofeje si do neděle přenesli domácí tenisté, kteří k zisku titulu po jedenácti letech měli dva mečboly. Ten první však po heroickém výkonu odvrátil Juan Martin Del Potro, který v pětihodinové bitvě otočil z 0:2 na 3:2 a vynutil si pátý zápas! A rozhodující pátý zápas ovládl, možná trochu nečekaně, Del Potrův krajan Federico Delbonis, který rozhodl o zisku premiérového titulu v Davis Cupu pro Argentinu.

Marin Čilič - Juan Martin Del Potro 2:3

Zápas obou jedniček měl sice papírového favorita spíše v osobě Juana Martina Del Potra, který během své kariéry dokázal Marina Čiliče porazit již v osmi případech, ale aktuální forma a lepší zdravotní kondice hrála spíše ve prospěch domácího tenisty, jenž také hned od úvodu dával najevo, že chce získat klíčový třetí bod a ukončit finálové střetnutí.

Už ve druhém gemu první sady se Čilič prosadil na returnu a čistou hrou sebral soupeři servis. V dalším průběhu první sady sice přišla spousta šancí Del Potra, který sice v pátém gemu nevyužil ani jeden z pěti brejkbolů a uspěl až v sedmém gemu, ale tím na dlouhou dobu skončily jeho šance na returnu. První set dospěl až do tiebreaku, ve kterém Čilič rychle získal vedení 5:0 a nakonec zkrácenou hru vyhrál 7:4. Po zisku první sady Čilič i nadále praktikoval nátlakovou hru a dokázal si vytvářet i další příležitosti.

V úvodním gemu sice brejkbol neproměnil, ale další příležitost přišla uprostřed sady. Proti brejkbolu v páté hře Del Potro trefil dvojchybu a toto zaváhání ho nakonec stálo celý druhý set! Čilič totiž prorazil podání soupeře i v sedmé hře a následně zvládl odvrátit v osmém gemu dva brejkboly a přes shodu využít první setbol. Vedení 2:0 na sety dávaly chorvatskému tenistovi i domácímu publiku už velké naděje na zisk salátové mísy po jedenácti letech.

Neskutečný obrat Del Potra

Jenže třetí set přinesl trošku jiný obrázek, než si tribuny přály. Ve druhém gemu měl Argentinec hned dva brejkboly, které ale Čilič dokázal odvrátit. Sám však nedokázal na returnu uhrát prakticky nic, naopak Del Potro dokázal k preciznímu servisu přidat něco navíc a ve chvíli, kdy už to vypadalo, že o třetí sadě bude rozhodovat tiebreak, se dostal ve 12. hře ke třem brejkbolům! Dva sice nevyužil, ten třetí však již ano a vyhrál třetí sadu 7:5.

Del Potro přitom ještě nikdy nevyhrál utkání, ve kterém prohrával už 0:2 na sety. V dost možná klíčovou chvíli to tak mohla být jeho premiéra a výrazně se k ní přiblížil ve čtvrtém setu, v němž opět dokázal zabrat v koncovce a v desátém gemu vytěžil ze svých třech brejkbolů vítězství 6:4 s srovnání na 2:2. Neskutečné drama pak pokračovalo hned od prvních míčků pátého setu. Oba soupeři si hned na úvod vyměnili svá podání.

Postupem času už bylo vidět, že oba tenisté jsou nesmírně vyčerpaní, hra plynula zejména díky nezměrné vůli a touze po vítězství. A, možná trochu nečekaně, to zvládl Juan Martin Del Potro! V osmém gemu se dostal ke dvěma brejkbolům, přičemž hned první využil, a šel podávat na senzační vítězství. Obrat dokonal výhrou 6:3 v pátém setu a to po téměř pěti hodinách boje!

Čilič tak nevyužil možné psychické výhody po dvou setech a ztratil téměř vyhraný zápas. O vítězích letošního finále tak musí rozhodnout až pátý zápas.

Ivo Karlovič - Federico Delbonis 0:3

K rozhodujícímu střetnutí došlo mezi veteránem Ivem Karlovičem a Federicem Delbonisem. Ač papírově byl více favorizovaný Karlovič, Argentinec znal recept na chorvatského dlouhána, letos ho již dokázal porazit a rozhodně před bouřícími tribunami nijak neznervóznil.

Ba právě naopak, ač Karlovič dokázal v každé sadě mít šanci na brejkbol, Delbonis zvládal příležitosti soupeře odvracet a sám svým returnem dělal Karlovičovi spousty problémů. Poprvé pak v šesté hře první sady, kdy čistou hrou sebral poněkud nečekaně soupeři servis a došel si pro zisk první sady v poměru 6:3.

Podobný průběh měl i druhý set. Byl to Karlovič, kdo jako první měl brejkbol, ale také to byl Delbonis, kdo jako první - a jediný - dokázal svůj brejkbol proměnit. V sedmé hře sice nevyužil ani jeden ze dvou, ale v devátém gemu již úspěšný byl a set doservíroval k vítězství 6:4.

Poněkud posmutnělé chorvatské tribuny začaly tušit, že to nevypadá se ziskem Davis Cupu již nijak růžově a naopak mohutná skupina argentinských fanoušků se začínala stále více radovat, jako by již byl titul v kapse.

A první triumf v Davis Cupu pro Argentinu skutečně přišel, Delbonis totiž pokračoval ve výborném výkonu na servisu i na returnu, Karloviče prohazoval zleva zprava a ve třetím gemu získal klíčový brejk, který si s sebou nesl až do koncovky sady. Sice v pátém gemu nevyužil dva brejkboly, ale v sedmém maratonském přidal druhý brejk a suverénně dokráčel k vítězství 6:2.

Argentina tak poprvé ve své historii ovládla daviscupové finále, získala premiérově vytouženou salátovou mísu a díky heroickým výkonům Juana Martina Del Potra i skvělému vystoupení Federica Delbonise mohl tým z Jižní Ameriky zahájit bujaré oslavy.

Chorvatsko – Argentina 2:3

Pátek

Marin Čilič – Federico Delbonis 6:3, 7:5, 3:6, 1:6, 6:2 

Ivo Karlovič – Juan Martín Del Potro 4:6 7:6(6) 3:6 5:7

Sobota

Marin Čilič, Ivan Dodig – Juan Martin Del Potro, Leonardo Mayer 7:6 (2), 7:6 (4), 6:3

Neděle

Marin Čilič – Juan Martín Del Potro 7:6 (4), 6:2, 5:7, 4:6, 3:6

Ivo Karlovič – Federico Delbonis 3:6, 4:6, 2:6