Je velká čtyřka minulostí? Kariérní statistiky na turnajích Masters zatím tvrdí opak

- Petr Šístek

Ačkoliv se o nejcennější tituly každoročně bojuje na grandslamech, pravidelné zápolení nejlepších tenistů světa nabízejí i turnaje kategorie Masters 1000. Poté, co v posledních třech letech dokázali Stan Wawrinka a Marin Čilič poprvé od roku 2009 přerušit obdivuhodnou grandslamovou vítěznou sérii velké čtyřhry, se začalo spekulovat o tom, zda nezačíná být tento pojem zastaralý. Kariérní statistiky aktivních hráčů na turnajích Masters ale ukazují, že bilance nadějných hráčů na přerušení dominance čtyř nejlepších hráčů světa zatím ani zdaleka nestačí.

Nejúspěšnějším hráčem historie podniků Masters se v uplynulé sezoně stal Novak Djokovič, jenž získal čtyři prvenství a s 30 triumfy předběhl Rafaela Nadala s 28 tituly. Pro dlouhodobou dominanci ale není důležité na turnajích vítězit, ale také pravidelně dosahovat špičkových výsledků. K jejich zhodnocení může posloužit kupříkladu poměr vyhraných a prohraných zápasů či úspěšnost postupů do závěrečných fází turnaje (dosažení alespoň čtvrtfinále).

Nejpřesvědčivěji se na turnajích Masters prezentují Novak Djokovič a Rafael Nadal, kteří dosud vyhráli více než 80 % utkání. S mírným odstupem za nimi pak jsou Roger Federer a Andy Murray, jejichž úspěšnost přesahuje 77 %. Ostatní hráči pak nedokáží vítězit častěji, než v 65 % zápasů.

Rafael Nadal s Novakem Djokovičem pak výrazně dominují i ve druhé statistice, tedy v procentu turnajů Masters, na nichž postoupili minimálně do čtvrtfinále. Oba tenisté chybí mezi nejlepší osmičkou v průměru pouze na jednom ze čtyř turnajů. Třetí a čtvrté místo dle očekávání patří Rogeru Federerovi a Andymu Murrayumu, kterým se do čtvrtfinále daří postupovat na nadpoloviční většině turnajů. Možná překvapující a pro české fanoušky velmi potěšující fakt ale je, že nejblíže velké čtyřce má v této statistice Tomáš Berdych, jenž se může pyšnit obdivuhodnou vyrovnaností výkonů a alespoň do čtvrtfinále postupuje na dvou z pěti podniků Masters.

Z dlouhodobého hlediska pak alespoň na jednom z pěti turnajů postupuje alespoň do čtvrtfinále pouze jedenáct tenistů. Z hráčů, kteří dosud nepronikli do první světové desítky, si na podnicích Masters jednoznačně nejlépe vedou David Goffin a Nick Kyrgios, ačkoliv dosud nedokázali postoupit do finále.

Z dalších českých tenistů je pak na 26. místě Radek Štěpánek, jenž na prestižních turnajích vyhrál nadpoloviční většinu utkání a dokázal již desetkrát postoupit alespoň do čtvrtfinále. Jiří Veselý a Lukáš Rosol pak na turnajích Masters na výraznější úspěch čekají a zvítězili pouze ve třetině utkání, avšak to není nic oproti Nicolasi Mahutovi, jenž na postup mezi nejlepší osmičku čeká již čtyřicet odehraných turnajů! Z hráčů, kterým se zatím do čtvrtfinále dosud postoupit nepodařilo, jsou nejvýše postaveni Pablo Cuevas s Alexandrem Zverevem, kteří již byli oba příslušníky první světové dvacítky.

Z uvedených statistik tak vyplývá, že ačkoliv se v posledních letech do popředí derou nová jména, tak dotyčným ještě jistě nějakou dobu potrvá, než se jim dlouhodobě podaří dosahovat natolik kvalitních výsledků, jaké stále mají přední světoví tenisté, které se snaží na výsluní žebříčku ATP nahradit.

Jméno - Procento postupů alespoň do čtvrtfinále

1. Rafael Nadal - 76 %

2. Novak Djokovič - 75 %

3. Roger Federer - 60 %

4. Andy Murray - 55 %

5. TOMÁŠ BERDYCH - 41 %

6. David Ferrer - 40 %

7. Milos Raonic - 38 %

8. Jo-Wilfried Tsonga - 38 %

9. Juan Martín Del Potro - 34 %

10. Kei Nišikori - 33 %

11. Stan Wawrinka - 22 %

12. Gaël Monfils - 19 %

13. Richard Gasquet - 19 %

14. David Goffin - 18 %

15. Grigor Dimitrov - 17 %

16. Tommy Haas - 16 %

17. John Isner - 16 %

18. Tommy Robredo- 16 %

19. Nick Kyrgios - 14 %

20. Gilles Simon - 14 %

...

26. RADEK ŠTĚPÁNEK - 11 %

68. JIŘÍ VESELÝ - 0 %

85. LUKÁŠ ROSOL - 0 %