Thiem se toho nebojí! Na první měsíce sezony sestavil neskutečný turnajový plán

- Jan Vojkůvka

Nedá si říct a nedá. Uplynulá sezona patřila k extrémně nabitým pro Rakušana Dominica Thiema, který si zejména v druhé polovině sezony přiliš volna k odpočinku neužil. A právě napěchovaný kalendář způsobil, že jeho výkony v závěru roku šly rapidně dolů.

Vše přitom měl rozehráno pohádkově. Do Wimbledonu měl na kontě obrovské úspěchy - semifinále na French Open, tituly z Buenos Aires, Acapulca, Nice a Stuttgartu, k tomu dalších pár finále a semifinále. Ale doplatil na příliš nabitý program, začala ho stíhat únava a od konce září více prohrával, než by vyhrával.

Přesto se dostal na Turnaj mistrů, až jeho výkony v posledních dvou měsících byly spíše špatné a hrozilo mu, že se do Londýna nepodívá. Dokonce si vzal po turnaji v Pekingu volno, přičemž měl v úmyslu po přesunu do Evropy odehrát o jeden turnaj více.

Že by však Thiem tyto poznatky dokázal zpracovat a začal lépe hospodařit s časem, aby dal tělu nějakou úlevu? Ne, touha hrát a vyhrávat vítězí nad rozumem a je otázkou, jak tohle všechno vlastně dopadne. Thiem přitom ve třiadvaceti letech může útočit na vylepšení své pozice v první desítce, ale nemůže opět doplatit na svůj program?

Do nové sezony naskočí na turnaji v Brisbane, po kterém následuje Sydney a okamžitě přesun na Australian Open. Potud vše v pořádku, horší je to ale poté. Přichází turnaj v Sofii, ve své podstatě zbytečný turnaj, na který by jet vůbec nemusel. Dále se vydá do Rotterdamu. Po týdnu volna - pokud proběhne - se přesune do Acapulca, kde obhajuje titul. Následuje daviscupový víkend a dva turnaje Masters v Indian Wells a Miami. Do dubna tak Thiem plánuje odehrát minimálně osm turnajů.

A jak známe Thiema, volný týden, který má mezi turnaji v Rotterdamu a Acapulcu možná využije k tomu, aby si zahrál v brazilském Riu, kde obhajuje semifinále...

Ustojí to mladý Rakušan?