Kde zahájí čeští i světoví tenisté novou sezonu? Seznamy přihlášených byly zveřejněny!

- Petr Šístek

Ačkoliv letošní sezona skončila pro nejlepší světové tenisty teprve o uplynulém víkendu, další ročník se kvapně blíží a s tradičním šestitýdenním předstihem byly zveřejněny seznamy přihlášených na úvodní turnaje roku 2017. Ty zodpověděly první otázky týkající se programu předních světových i českých tenistů.

Tomáš Berdych, který zahájí nadcházející ročník již na exhibici v Abú Dhabí, se pokusí první body do žebříčku ATP následně získat v katarském Dauhá. Zde bude plnit roli třetího nasazeného, avšak v cestě jeho případných ambicí na výraznější úspěch bude stát dvojice hlavních hvězd turnaje, jimiž budou Andy Murray a Novak Djokovič. Pro start na turnaji v Dauhá se rozhodl i druhý nejvýše postavený český tenista Jiří Veselý.

Velmi kvalitní obsazení bude mít turnaj v Brisbane, na nějž se přihlásilo hned pět hráčů elitní světové desítky. Na východním australském pobřeží tak budou hlavními aspiranty na titul Milos Raonic, Stan Wawrinka, Rafael Nadal, Kei Nišikori a Dominic Thiem. O kvalitě turnaje svědčí i skutečnost, že aktuálně posledním přijatým hráčem je 67. tenista světa Kevin Anderson.

Zatímco v Brisbane se žádný český tenista nepředstaví, v indickém Čennaji, kde budou hlavními hvězdami Marin Čilič a finalista z roku 2013 Roberto Bautista-Agut, by mohl zabojovat o účast v hlavní soutěži Lukáš Rosol. Brněnský rodák, jenž se aktuálně nachází až na 112. příčce žebříčku ATP, se přímo do hlavní soutěže na žádném z turnajů nedostal, avšak lze očekávat jeho účast v kvalifikaci některého z turnajů. V Čennaji se aktuálně nachází na 9. místě pod čarou, v Dauhá na 11. a v Brisbane na 18. pozici.

Radek Štěpánek se přihlásil pouze na turnaj v Dauhá, kde ale na něj zbyla jen šestá pozice pod čarou. Pokud tedy nedojde k odhlášení vyššího počtu tenistů, tak můžeme očekávat českého veterána v kvalifikačních bojích, které v loňské sezoně zvládal znamenitě. Adam Pavlásek v úvodním týdnu o body do žebříčku ATP bojovat nebude, neboť se spolu s Petrou Kvitovou zúčastní prestižního Hopmanova poháru v Perthu.