Kdo urve místo na tenisovém trůnu?

- Radek Štohl

Otázka, která hýbe celým tenisovým světem: Který z tenistů zakončí letošní kalendářní rok na první místě žebříčku? Bude tímto vyvoleným Andy Murray, nebo si po krátké odmlce vezme pozici tenisového krále zpátky Srb Djokovič? Jedno je jisté, tuhle hádanku rozluští fanoušci nejpozději zítra, kdy se hraje finále Turnaje Mistrů!

Oba tenisté se v základních skupinách propracovali ke třem výhrám, díky čemuž je matematika velice prostá. V současné době vede britský hráč o 130 bodů před Djokovičem, který tak na závěrečném podniku sezóny musí dojít dále než aktuální světová jednička. Pokud nastane situace, že Andy Murray i jeho srbský protivník skončí v semifinále, korunovace krále sezóny připadne rodilému Skotovi. 

Před půl rokem by však nikoho ani nenapadlo, že by Turnaj Mistrů mohl nabídnout tak velké drama o post prvního hráče světa. V té době byl totiž Novak Djokovič na vrcholu formy, sbíral vítězství za vítězstvím a náskok na stejně starého dotírajícího Murrayho činil lehce přes 9 000 bodů. Od Masters v Římě však držitel tří grandslamových trofejí chytl nečekanou a málovídanou formu, když od poloviny srpna prohrál pouhé tři duely, zatímco Srb po triumfu na French Open ztratil oslnující fazónu.

Vraťme se však do současnosti. Murray má sice náskok na rodáka z Bělehradu 405 bodů, kvůli úspěšnému loňskému tažení Davis Cupem však ještě ztratí 275 bodů. Tímto se znovu dostáváme k rozdílu 130 bodů. Oba konkurenti prošli základními skupinami bez zaváhání, a tak si každý na své konto připíše dalších 600 bodů. Semifinálová výhra přidá vítězi 400 bodů, vítězství ve finále 500 bodů. Rodáka z Glasgow tak výrazně drží nad vodou zmíněných 130 bodů.

Britský hráč by se chtěl stát 17. tenistou v historii (od roku 1973), který zakončí sezónu na tenisovém trůně. Djokovič by naopak rád skončil na této pozici třetí rok po sobě a celkově popáté v kariéře. 

V roce 2001 se Leytonu Hewittovi podařil ojedinělý čin, když právě díky Turnaji mistrů dokázal předskočit Gustava Kuertena a urvat první místo na poslední chvíli pro sebe. Nikdy v historii závěrečného podniku sezóny se však nepřihodilo, aby o postu jedničky na konci roku rozhodovalo finále. Finále Turnaje mistrů.

Budeme svědky historické chvíle? To se dozvíme nejpozději zítra odpoledne!