Když jsem zapomněl láhev vody doma, nemohl jsem celý trénink pít, vzpomenul na své začátky Nadal

- Václav Petrů

Mnozí už nad ním zlomili hůl a nevěří, že by ještě mohl vyhrát grandslam. Vždyť čtrnáctinásobný grandslamový šampion Rafael Nadal vyhrál jeden ze čtyř majorů naposledy před dvěma a půl lety, když ovládl pařížské Roland Garros, letos dokonce na žádném ze čtyř hlavních podniků neprošel do čtvrtfinále. Španělský tenista ale několikrát v kariéře dokázal nezlomnou vůli a odhodlání. Tyto dvě vlastnosti ženou levorukého gladiátora do nové sezony 2017, Nadal věří, že se ještě může stát světovou jedničkou.

Španělský tenista ukončil předčasně náročnou sezonu po říjnovém turnaji 1000 v Šanghaji, aby doléčil zranění a co nejlépe se připravil na další ročník. V rozhovoru pro španělský magazín XL Semanal se reportér zeptal třicetileté superstar na to, zda ji láká myšlenka překonání rekordu Andre Agassiho, který byl světovou jedničkou ve 33 letech. Nadal odpověděl. „Nezaměřuji se na tento rekord. Nemám nutně zájem o překonání této mety. Ale mám dost vášně pro tenis k tomu, abych se stal znovu světovou jedničkou,“ uvedl odhodlaně jinak zdrženlivý Španěl s tím, že kdyby nevěřil ve své schopnosti, nemusel by pokračovat.

Bývala světová jednička se v těchto dnech soustředí na malé pokroky v tréninku, přičemž si nedává žádné konkrétní cíle do další sezony. „Nestarám se o to, jestli vyhraju příští rok French Open. Přemýšlím v krátkodobém horizontu, o svém zítřejším tréninku, co tam chci dokázat. Je důležité uvědomovat si malé úspěchy. Jsou to malé kroky, díky nimž jste na konci dne spokojený,“ uvedl Nadal.

Rodák z Manacoru zároveň zavzpomínal na své kariérní začátky a na tvrdý dril pod strýcem a trenérem v jedné osobě Tonim Nadalem. „Učil mě hrát míče s velkou silou. Říkal, že se nejprve musím naučit dávat do toho sílu a až potom se naučím dostávat míč do kurtu,“ zavzpomínal na počátek své slavné kariéry Nadal.

Strýc Toni koučoval malého Rafou železnou rukou. Španělský tenista připomněl několik historek ze svého dětství. Poté, co Nadal zvítězil juniorský turnaj v Jižní Africe, měl se zúčastnit párty pro vítěze. Toni ovšem zrušil účast svého synovce na této akci a místo toho naplánoval na další ráno trénink. „Pro něj byl charakter vždy velmi důležitý. Když jsem si doma zapomněl láhev s pitím, nedovolil mi během tréninku pít,“ vzpomenul Nadal.

Španěl dostal otázku, jestli někdy přemýšlel, že by hrál podobným stylem jako Federer, ačkoliv jinak dva z nejúspěšnějších tenistů historie vyznávají zcela odlišné tenisové pojetí. „Samozřejmě, že bych chtěl mít nějaké kvality, v níž vynikají jiní hráči, stejně jako bych chtěl mít některé kvality Rogera. Ale musíte se dívat na talent širším pohledem. Kromě něj potřebujete nastupovat na kurt se správným postojem a dostatečnou energií. Někteří hráči by zas měli rádi tyto schopnosti,“ připomenul své základní "superschopnosti" Nadal.

Každopádně je jisté, že na návrat španělského tenisty na okruh stejně jako na comeback Rogera Federera v podobném termínu se těší celá tenisová veřejnost. Oba tenisté, kteří nasbírali v součtu 31 grandslamů, očividně nezůstávají při zemi a věří, že se ještě vrátí do špičky.