Dospěje set do tiebreaku? Zápasy Karloviće bývají jistotou

- Petr Šístek

Ivo Karlović je dle nového žebříčku ATP Stats Leaderboards nejlépe servírujícím tenistou současnosti. Přestože nyní během svého návratu po zranění hraje na pomalé antuce, devět z jeho posledních odehraných desíti setů vyvrcholilo až v tiebreaku.

Sedmatřicetiletý rodák z chorvatského Záhřebu je po zraněních Radka Štěpánka a Tommyho Haase nejstarším tenistou v první světové stovce. Jeho dělový servis ale neztrácí na účinnosti a za poslední rok průměrně zaznamenal 23 es za zápas. I díky tomu se mu vloni v říjnu podařilo překonat krajana Gorana Ivaniševiće v počtu zahraných es během kariéry. Aktuální světový rekord Karloviće má hodnotu 10 571 es, k čemuž mu stačilo pouhých 550 zápasů na okruhu ATP, což je mnohem méně, než kolik utkání potřebovali k dosažení úctyhodných hodnot jeho nejbližší pronásledovatelé. Sympatický Chorvat také dle statistik ATP za posledních 52 týdnů průměrně získal 5 z 6 míčků po prvním servisu a prohrál jedinou z 20 her na podání, což je pro ostatní špičkové tenisty nedostižná úspěšnost.

208 centimetrů vysokému tenistovi se ale nevyhýbají zdravotní problémy. V roce 2013 prodělal těžký zánět mozkových blan, kdy ve svém domě v Miami upadl do bezvědomí a lékařům tři dny trvalo diagnostikovat přesnou příčinu jeho problémů. "Byl jsem dlouho v bezvědomí a pak jsem si nemohl vzpomenout na své jméno, ani jaký je rok. Necítil jsem pravou ruku ani obličej, měl jsem velké bolesti," vzpomíná dnes Karlović. Přestože zpočátku nebylo jisté, zda z nemoci vyvázne bez trvalých následků. Chorvatský dlouhán ale zákeřný virus dokázal přemoci a již po třech měsících se představil v Newportu.

Od té doby ale započal cestu vzhůru a již téměř dva roky se nepřetržitě drží v první čtyřicítce žebříčku ATP. Letos sice zažil velmi nepovedený úvod sezony, když prohrál prvních šest utkání, ale nyní se po zranění kolene, které si přivodil na turnaji v Acapulcu, zdá být opět ve své tradiční formě. Na turnaji v Istanbulu došel do semifinále a právě zde započala jeho obdivuhodná bilance. Odehrál zde sedm setů, z nichž jeden vyhrál v poměru 6:4 a zbývajících šest sad rozhodl až tiebreak. V nich měl zde Karlović padesátiprocentní bilanci úspěšnosti. Na následném Masters v Madridu se v úvodním kole střetl s Denisem Kudlou a nikdo z fanoušků asi nebyl překvapen skutečností, že utkání nabídlo jediný ztracený servis na každé straně a odehrály se v něm hned tři zkrácené hry. V té rozhodující byl úspěšnější americký tenista, a tak se Karlović nyní přesune na turnaj do Říma, kde bude zajímavé sledovat, zda na svůj výsledkový trend posledních setů naváže i na o poznání pomalejší antuce, než na které se hraje v Madridu.