Nejlepších výsledků jsem dosáhl s Lendlem, přiznává Murray

- Jan Vojkůvka

Dopad, jaký má Ivan Lendl na hru Andyho Murrayho, je obrovský. Připouští to především sám tenista, který se v přítomnosti legendy cítí velmi dobře a je to poznat zejména na jeho sebevědomí i urovnání priorit, kdy ví, že základem úspěchu je i osobní pohoda. Největší úspěchy pak sbírá právě pod dohledem jednoho z nejlepších bývalých tenistů světa.

Britský tenista Andy Murray prožívá životní sezonu. Dostal se až na vrchol mužského žebříčku, sbírá tituly jak na běžícím páse, od začátku října neokusil příchuť porážky a kromě čtyř triumfů v řadě drží famózní šňůru 20 výher v řadě (+ dva postupy bez boje).

Kromě nesporných kvalit a výborné formy, kterou oplývá, mu samozřejmě výrazně pomáhá i jeho tým a, jak sám přípouští, také návrat Ivana Lendla.

Během Wimbledonu, když se Ivan poprvé vrátil, převzal vedení a bylo to pro Jamieho něco nového,“ řekl na tiskové konferenci v Londýně po vítězství nad Keiem Nišikorim v obrovské bitvě, která se zapsala do historie Turnaje mistrů jako nejdelší zápas. Upozornil tím na fakt, že jeho kouč Jamie Delgado se v tu chvílí stal asistentem Lendla, přičemž nadále má také velký vliv na Murrayho hru.

Oba si získali vzájemnou důvěru a také mou důvěru v tento typ spolupráce, obzvláště tím, co jsem dokázal po US Open. Jamie byl celou dobu se mnou,“ ocenil práci svého přítele, s nímž spolupracuje od února letošního roku.

Přesto však nemůže zapomenout na fakt, že jeho letošní výrazný progres nastal, když se k týmu připojil právě Lendl, s nímž poprvé pracoval od začátku roku 2012 a jejich kooperace byla ukončena v březnu 2014. K opětovnému navázání spolupráce došlo v červnu letošního roku a Murray okamžitě dokázal vybojoval svůj druhý titul ve Wimbledonu, přičemž obhájil také zlatou medaili na olympijských hrách a po US Open začal definitivně kralovat mužskému tenisu.

Moje nejlepší výsledky přišly v době, kdy jsem byl s Ivanem,“ přiznal Murray. „Ale zbytek týmu mi také hodně pomohl,“ dodává. „Ivan by byl první, kdo by řekl, že nemůže pracovat každou minutu, každý den a být na cestách každý týden. Musí mt kolem sebe velmi dobrý tým, který se mnou bude pracovat, aby to fungovalo,“ dává najevo svůj vděk celému týmu, který s ním pracuje na neustálém zlepšování.

Po sezoně, kterou, jak doufá, zakončí úspěchem na Turnaji mistrů, hodlá s Lendlem a Delgadem pracovat na tvrdé přípravě před novou sezonou, při níž ho čeká náročná úloha - udržet výkonnost a pozici světové jedničky. „V posledních pár dnech jsme nebyli schopni moc pracovat na kurtu, nebylo moc času. Ale během off-season bude dobré sledovat, jak společně pracuje v tréninkovém prostředí, kde se budu moci zase o něco zlepšit,“ věří v kvalitní přípravu Murray.