Davis Cup: Finále se blíží. Chorvaté se světovou sedmičkou, Argentinci spoléhají na Del Potra

- Daniel Kubelka

Již příští víkend vyvrcholí letošní ročník Davisova poháru. Finále mezi Chorvatskem a Argentinou, které se uskuteční v chorvatském Záhřebu v termínu od 25. do 27. listopadu, už zná všechny své účastníky. Po Argentině totiž oznámili konečnou nominaci pro finálový víkend i zástupci Chorvatska.

Až do úterý čekal kapitán chorvatského daviscupového týmu na chvíli, kdy oznámí konečnou nominaci pro finále letošního ročníku bojů o salátovou mísu. Složení jeho výběru je nakonec poměrně očekáváné. Nechybí světový hráč číslo sedm Marin Čilić, který aktuálně bojuje v Londýně na Turnaji mistrů, bombarďák Ivo Karlović, deblový specialista Ivan Dodig a v neposlední řadě i dvacetiletý talent Borna Čorić. Právě nad startem posledně jmenovaného dlouho visel otazník, neboť ten se v září podrobil operaci kolene.

Borna Čorić je přitom pro Chorvaty nesmíně důležitý, protože v letošních bojích Davis Cupu hned dvakrát zvládl psychicky náročný pátý duel. Nejprve v rámci prvního kola proti Belgii, ve čtvrtfinále pak zvládl těžký duel i na půdě Američanů v Portlandu.

Ivo Karlović, nestárnoucí tenista s dělovým servisem, se v 37 letech vrací do týmu po více než čtyřech letech. Naposledy byl jeho součástí v roce 2012, kdy se zúčastnil neúspěšného čtvrtfinále právě proti Argentině.

Marin Čilič, aktuální světová sedmička, může vyrovnat rekord Ivana Ljubičiće v počtu vyhraných singlů v mužské týmové soutěži, stačí jediné, aby uspěl v obou finálových zápasech. Stejně jako Čilić je na Turnaji mistrů v Londýně i Ivan Dodig, který bojuje po boku Marcela Mela v deblové soutěži.

Argentinská nominace možná na papíře nevypadá tak silně, ale Jihoameričané ve finále rozhodně nebudou do počtu. Spoléhat budou především na konečně uzdraveného Juana Martína Del Potra, který se po vleklých zdravotních potížích konečně vrací do popředí světového žebříčku. Aktuální 38. pozice z něj navíc už dělá argentinskou jedničku.

Ve výběru kapitána Daniela Orsanice pak nechybí ani Federico Delbonis, světová jedenačtyřicítka, dále pak Guido Pella, na žebříčku vedený jako padesátý devátý a Leonardo Mayer (138.) Argentinci se do finále Davisova poháru probojovali již popáté v historii, na premiérový triumf však stále čekají.

Čtyři dosavadní účasti bez vítězné trofeje je pak také smutným rekordem Davis Cupu. Jihoameričané neuspěli v letech 1981, 2006, 2008 a naposledy v roce 2011, kdy ve finále jubilejního stého ročníku podlehli Španělům na jejich půdě 1:3 na zápasy.