Granollers v Madridu opět jako šťastný poražený. Zopakuje tažení z Monte Carla?

- Petr Šístek

Marcel Granollers byl v Monte Carlu i na právě probíhajícím druhém antukovém Masters sezony nasazenou jedničkou kvalifikace. V obou případech zvládl úvodní kolo, avšak v dalším utkání již na soupeře nestačil. Ani jednou to ale pro něj neznamenalo konec na turnaji. Měl dokonce takové štěstí, že v obou případech nemusel hrát první kolo a v Monte Carlu dokonce došel do čtvrtfinále. A nyní v Madridu má šanci podobný úspěch zopakovat.

Čerstvě třicetiletý rodák z Barcelony to před čtyřmi lety dotáhl až do první dvacítky světového žebříčku a cenných úspěchů dosáhl také ve čtyřhře. Zejména ve dvouhře ale v minulé sezoně zaznamenal ústup ze slávy a letošní rok tak začínal až v deváté desítce. V jeho úvodu obratu k lepšímu nic nenasvědčovalo a po únorovém neúspěšném vystoupení na jihoamerických antukách se propadl až na 93. místo.

Počátkem března ale přišel zlom. Na úvodním Masters sezony v Indian Wells nejprve smetl Damira Džumhura a ve druhém kole odehrál vyrovnané utkání s Andym Murraym. Zlepšené výkony potvrdil na štědře dotovaném challengeru v Irvingu, kde v semifinále a finále ztratil dohromady pouhé tři gamy a dokráčel si pro turnajový vavřín. Na následném Masters v Miami zvládl v kvalifikaci a nakonec se byl nucen sklonit až ve 2. kole před Davidem Goffinem, který zde hrál v mimořádné formě a na obou severoamerických Masters došel do semifinále.

Po přesunu do Evropy sice ve finále kvalifikace v Monte Carlu dokonce ve druhém setu utržil od krajana Gimena-Travera kanára, ale po odhlášení krajana Davida Ferrera zaujal jeho místo v hlavní soutěži a dokázal jej naplno využít. Nejprve udolal talentovaného Alexandra Zvereva, aby poté oplatil porážku z Miami Goffinovi a postoupil tak do čtvrtfinále. V něm sice již nestačil na pozdějšího finalistu Monfilse, ale i tak si zajistil návrat do elitní padesátky.

Na následných turnajích v Barceloně a Istanbulu převratných výsledků nedosáhl, ale jakmile nadešel čas druhého antukového Masters sezony, tak se historie začala nápadně opakovat. Ve finále kvalifikace jakožto její nasazená jednička podlehl zde velmi dobře hrajícímu Radkovi Štěpánkovi, ale i tentokrát mu byla štěstěna nakloněna. Roger Federer se totiž z turnaje odhlásil pro problémy se zády a Granollers tak zaujal jeho místo ve 2. kole hlavní soutěže. Dnes se utká s Joãem Sousou a v utkání bude navzdory negativní vzájemné bilanci mírným favoritem. Může tak učinit první krok k zopakování senzačního výsledku z Monte Carla.