Také v hale mohlo sněžit, zlehčoval Djokovič další ze svých výlevů

- Petr Šístek

Devětadvacetiletý srbský tenisový velikán, který po Masters v Paříži po více než dvou letech přišel o post světové jedničky, svedl v úvodním zápase Turnaje mistrů nečekaně těžký souboj s talentovaným Dominicem Thiemem. Po prohrané první sadě frustrovaně odpálil míček mezi diváky, a když byl na tento moment dotázán na tiskové konferenci, tak se situaci snažil odlehčit tvrzením, že v hale mohlo také sněžit.

Novak Djokovič nakonec dovel utkání s Dominicem Thiemem do vítězného konce po výsledku 6:7(10), 6:0 a 6:2, ale v úvodní sadě mu rakouský tenista, jenž se před Turnajem mistrů vůbec nenacházel v dobrém herním rozpoložení, překvapivě srdnatě vzdoroval, čímž dostal Srba po tlak.

Rodák z Bělehradu, jenž je znám svým emotivním vystupováním na kurtu, neunesl těsnou prohru v tiebreaku úvodního dějství a napálil míček do publika. Naštěstí žádného z fanoušků přímo nezasáhl, avšak k tomuto momentu se vrátil britský novinář na pozápasové tiskové konferenci, jenž se Djokoviče dotázal, zda by neměl řešit své občasné výlevy frustrace na dvorci.

Žurnalista se nenechal odbýt úvodní vyhýbavou odpovědí a dále naléhal na srbského tenistu, což vyústilo v poměrně ostrou výměnu názorů s novinářem, během níž Djokovič sdělil, že stejně tak, jako mohl zasáhnout diváka, mohlo v hale také začít sněžit.

Přitom zdaleka nešlo o první podobný výstřelek bývalé světové jedničky. Kupříkladu ve čtvrtfinále letošního Roland Garros, v němž Djokovič udolal Tomáše Berdycha, vhodil Srb raketou tak nekontrolovaně, že byl jen centimetry od diskvalifikace, pokud by náčiním zasáhl čárového rozhodčího.

Nutno také zmínit, že na Turnaji mistrů vrcholí boj mezi Andym Murraym a Novakem Djokovičem o post nejlepšího hráče hráče letošní sezony. Srb potřebuje k návratu do čela žebříčku ATP s nejvyšší pravděpodobností zvítězit a dá se tak očekávat, že s každým dalším utkáním bude stoupat napětí fanoušků i hráčů samotných. Bude tedy zajímavé sledovat, zda nám závěrečné klání tohoto roku nabídne další kontroverzní momenty.