Šampionky už jsou doma! Jak si české hrdinky užily oslavy?

- Petr Šístek, Radek Barkman

Vítězný fedcupový tým se bezprostředně po návratu z Francie představil na tiskové konferenci v areálu pražské Sparty, kde se podělil o své pocity po pátém triumfu za posledních šest let. Z úspěšné sestavy chyběla pouze Lucie Hradecká, jež přímo ze Štrasburku odcestovala na turnaj do Limoges.

Po návratu z Francie byly tenistky přivítány slavnostním obědem, na němž byla podávána ministerská kachna. Na úvod tiskové konference tenistkám poděkovala náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová za vzornou reprezentaci České republiky.

Ke gratulantům se připojil i Ivo Kaderka. „Pro mě to byl dojemný zážitek. Dal bych ho na úroveň prvního vítězství. Završilo totiž hattrick. Všechny zápasy jsme hráli venku a ustáli jsme stavy 1:2. Holky jsou silné, mám k nim hlubokou poklonu s úctou a pokorou,“ nešetřil chválou prezident Českého tenisového svazu.

„Je snem mít tak úspěšné, šikovné a pracovité holky. S některými pracuji i blíže sportovně a manažersky. Vidět úspěch, jaký jsme ve Štrasburku dosáhli už popáté, je úžasné. Věřím, že se potkáme v Ostravě příští rok na prvním kole s Francie. Musím také říci, že Petr odvádí skvělou práci, je svědomitý a pracovitý. Nemine zápas žádné české hráčky a navozuje v nich pocit, že je máme rádi. Já to třeba nezvládal kvůli horku,“ dodal Miroslav Černošek.

V krásných slovech pokračoval i kapitán Petr Pála. „Chtěl bych poděkovat všem za podporu a našim holkám za to, jak hrají. Musím říci, že v tom srovnání při zápasů venku, je ta organizace u nás o dvě třídy jinde než všude na světě.“ Poté již následovala uvolněná diskuze.

O oslavách

„Oslavy byly skvělé. Z haly jsme odcházely po deváté a než jsme se někam dostaly, bylo už jedenáct. Bylo pro nás přichystané letadlo, což nás strašně potěšilo. Nevím, jak bych přežila šest hodin autem (smích). Ťukly jsme si šampaňským a pak každá jela podle sebe. Já s Petrou Kvitovou pila whisky s kolou, Karolína Plíšková mojito, Petr Pála vodku,“ líčila tradičně bezprostřední Barbora Strýcová.

„Já jsem si to užil hodně (úsměv). Probíhaly dobře a ten člověk, který nám byl daný francouzskou federací se o nás hezky staral a udělal nám příjemné překvapení. Hezky jsme si to užili, ale střídmě. Překvapení bylo to, že jsme mohli být dlouho v baru,“ vyprávěl Pála. Karolína Plíšková jen dodala, že na spánek tenistkám zbyla pouze hodinka.

O budoucnosti týmu

„Já věřím, že celý můj tým tady stále sedí. Holky mají ještě hodně tenisu před sebou a věřím, že se tam budou další drát. Z těch mladších určitě třeba Kateřina Siniaková vykazuje výkonnostní progres. Vůbec jsme se ale o tom ještě nebavili, jestli budou příští rok holky pokračovat. Je důležité, aby si holky odpočinuly a udělaly dobrou přípravu na další rok,“ sdělil úspěšný kapitán, který ziskem pátého titulu vstoupil do historie.

Na jeho slova okamžitě zareagovala Strýcová. „Záleží na Petrovi Pálovi. Když budu v nominaci, ráda kdykoliv přijedu,“ nadšeně ohlásila česká bojovnice, která se nyní chystá na dovolenou. „Já tady budu týden, pak jedu do Dubaje a pak se zase vracím domů. Petr Pála jede lyžovat, Karolína Plíšková odjíždí již zítra,“ objasnila plány své i ostatních.

„Singlová část kariéry je asi nyní důležitější. Pokud na to ale bude prostor a budu nominovaná, tak ráda přijedu. Pokud bude možnost zažít takové finále jako už několikrát, tak to bude skvělé,“ potvrdila svůj další zájem o Fed Cup i Petra Kvitová.  

Petr Pála si je ale vědom, jak výjimečnou generaci a široký kádr momentálně má český ženský tenis k dispozici. „Tým je obrovsky široký a díky tomu je možnost vyhrát Fed cup pětkrát. Člověku navíc musí přát i štěstí na los, a tak dále. V týmu však síla i nadále je. Snažím se být stále lepším kapitánem a pracovat na sobě. Každé utkání mi hodně dává. Spousta práce je přede mnou a důležité je neusnout na vavřínech. Dokud máme takto silný tým, bylo by dobré uspět každý rok,“ hlásí skromně.                           

O možnosti změně formátu Fed Cupu

„Možnost Final Four se stále řeší. Je to úplně jiné, když hrajete před domácím publikem, než když hrajete někde venku. Je těžké ale najít nejlepší možný systém. Kouzlo Fed Cupu a Davis Cupu je v tom, že země, jež nemají grandslam, se mají možnost předvést. Vůbec ztráta domácího prostředí by moc neprospěla,“ míní Pála.

„Nebylo by to dobré, kdyby se hrálo cokoliv na neutrální půdě. Nevidím v tom žádnou výhodu,“ sdělila k tomuto tématu Karolína Plíšková. „Zastávám tento názor. Za mě tento formát je nejlepší a už jsem tyto diskuze slyšela pár let zpátky a stále se to neprosadila. Nedovedu si představit, že by se ve Španělsku hrálo finále ČR s někým,“ potvrdila souznění názorů v týmu Petra Kvitová.

O dojmech z finále

„Nepociťovala jsem roli dvojky. Ideálně se doplňujeme. Spíše jsem prožívala první zápas Káji déle, než jsem chtěla, každopádně to Garciová odehrála vše úplně skvěle,“ vzpomíná Kvitová, která vidí i podobnost mezi letošním a svým prvním titulem ve Fed Cupu, neboť i tehdy Češky získaly titul na cizí půdě.

Souhlasí s ní i Karolína Plíšková. „Určitě je lepší hrát před domácím publikem, má to jiné kouzlo. Všechno jsme letos vyhrály v rozhodujících deblech.“ Na adresu českých hrdinek se od včerejšího večera snáší slova chvály ze všech stran. „Mě asi nejvíce potěšila gratulace od Petra Čecha,“ usmívá se Plíšková. To Kvitová vypíchla více osobností. „Mně psal David Kostelecký, ozval se do týmu i Ivan Lendl nebo Pavel Složil,“ dodala.