Udělení cen ATP: Federer zvolen počtrnácté v řadě nejoblíbenějším tenistou

- Radek Štohl

I ke konci letošní sezóny byly v rámci ATP udělovány ceny. Ačkoliv Roger Federer ukončil probíhající ročník již po semifinálové prohře ve Wimbledonu, přesto se dočkal ocenění ve dvou kategoriích. Jako největší comeback roku zvolili tenisté návrat Argentince Del Potra, kterému se po třech letech podařilo odehrát podstatnou část sezóny. Novou kategorii o Trenéra roku ovládl Magnus Norman.

V roce 2016 se již udělilo 8 cen v různých kategoriích, ve dvou z nich se na vítěze stále ještě čeká. O nejlepším Hráči roku (Andy.Murray, nebo Novak Djokovič) a Týmu roku (Herbert/Mahut, nebo J.Murray/Soares) se rozhodne až na Turnaji Mistrů.

Mnozí si v průběhu ankety pokládali otázku, jestli kategorii o Nejoblíbenějšího tenistu (hlasování fanoušků) a Cenu Stefana Edberga za sportovní chování ovládne znovuRoger Federer. Švýcar ,,nezklamal“, obě tyto kategorie patřily právě jemu. Fanoušci zvolili bývalou světovou jedničku nejoblíbenějším tenistou počtrnácté v řadě, cenu za sportovní chování si od svých protihráčů odnesl podvanácté v kariéře. Otec čtyř dětí získal od roku 2003 dohromady 33 ocenění.

Nejoblíbenějším deblovým párem bylo mezi fanoušky znovu zvoleno duo bratří Bryanů, ti se k této ceně prodrali už podvanácté za sebou.

Poprvé v historii ATP se letos také hlasovalo o Trenérovi roku. Vítězem se stal Margus Norman, který trénuje momentálně trénuje Stana Wawrinku. Ten v kalendářním roce 2016 dopomohl švýcarskému hráči k třetímu místu na světě a také premiérovému triumfu na US Open.

Návrat roku putuje podruhé v kariéře na konto Juana Martina Del Potra. Argentinská hvězda se této pocty dočkala již v roce 2011, když sezónu předtím vinou zraněného zápěstí odehrála pouhých sedm duelů. Tento počin se v historii podařil ještě dvěma hráčům (Tommy Haas, Sergi Bruguera).

Největší pokrok zaznamenal Lucas Pouille. Dvaadvacetiletý tenista na začátku roku figuroval na 91. příčce, na jeho konci se ocitá na pozici 15. Za zády francouzského borce skončili Daniel Evans, Dominic Thiem a Alexander Zverev. 

Právě posledně jmenovaný byl v uplynulé sezóně zvolený za Hvězdu zítřka, která je posuzována na základě žebříčku. Jeho nástupcem je devatenáctiletý Taylor Fritz. Tohoto ocenění se počtvrté za sebou dočkávají nejmladší hráči umístění v elitní stovce žebříčku. Americkému tenistovi v současné době náleží 73. místo. 

Cenu Arthura Ashe za dobročinnost získal za letošní ročník Marin Čilič. Osmadvacetiletý borec obdržel toto ocenění za práci vykonávanou mimo kurty, když letos založil nadaci. Tato nadace podporuje vzdělávací projekty a usiluje o to, aby poskytla mladým lidem lepší přístup ke vzdělání. 

Ceremoniál s předáváním cen bude konaný příští čtvrtek na Turnaji Mistrů v Londýně. 

Ceny ATP za rok 2016:

Hráč roku: Novak Djokovič, nebo Andy Murray (podle výsledku na Turnaji Mistrů)

Tým roku: Pierre-HuguesHebert/Nicolas Mahut, nebo Jamie Murray/Bruno Soares (podle výsledku na Turnaji Mistrů)

Návrat roku: Juan Martin Del Potro

Nejoblíbenější tenista: Roger Federer

Nejoblíbenější tým: Bob Bryan/Mike Bryan

Cena Stefana Edberga za sportovní chování: Roger Federer

Trenér roku: Magnus Norman

Hvězda zítřka: Taylor Fritz

Největší pokrok: Lucas Pouille

Cena Arthura Ashe za dobročinnost: Marin Čilič

/atpworldtour.com/