Berdych na Turnaj mistrů nepojede! České jedničce hrozí operace

- Daniel Kubelka, Jan Vojkůvka

Šance, že by si Tomáš Berdych na Turnaji mistrů letos přeci jen zahrál, se stávala v posledních dnech stále reálnější kvůli zdravotním problémům Milose Raonice či Gaela Monfilse. Nakonec však k tomuto scénáři nedojde, Berdych na doporučení lékařů ukončil sezonu a na povrch se opět dere léčba problémového slepého střeva, kvůli němuž vynechal US Open.

Když už se zdálo, že je vše v pořádku a Tomáš se začíná dostávat do herní pohody, ozvala se opět nemoc, která ho připoutala na konci léta na několik týdnů do nemocnice a na domácí lůžko.

Po úspěšném vyléčení těžkého zánětu slepého střeva se Berdych pomalu, ale jistě, snažil opět nalézt formu, kterou měl před onemocněním. Po titulu v Číně se sice trochu herně trápil, ale Masters v Paříži opět ukázala sílu českého tenisty. Existovala také šance na účast na Turnaji mistrů, kterou sice přímo nevybojoval, ale jako první náhradník měl do Londýna odcestovat a být připraven zaskočit za některého z indisponovaných hráčů.

Tomáš na Turnaj mistrů nepojede,“ konstatoval ve Štrasburku Karel Tejkal, tiskový mluvčí České Sportovní. „Po konzultaci s lékaři v motolské nemocnici, se kterými řešil svůj stav po zánětu slepého střeva, který prodělal v srpnu, mu byl doporučen dvoutýdenní absolutní klid. Ten je potřeba k tomu, aby se rozhodlo o dalším způsobu léčby. Jednou z variant je i operace,“ dodal.

Samotné operaci, která by byla složitým zákrokem, se chtěl Berdych vyhnout a už během své léčby podotkl, že k zákroku nedošlo právě z důvodu, že by se jednalo o dlouhou a komplikovanou operaci, která by výrazně narušila jeho tenisovou kariéru.

Pokud by k případné operaci došlo, chci, aby proběhla, co nejdříve, abych se mohl začít připravovat na další sezonu,“ řekl k situaci Tomáš Berdych.