Hodně lidí říká, že ve třiceti je pozdě, hlásí nováček Turnaje mistrů Monfils

- Václav Petrů

Lépe pozdě, než nikdy. Přesně tímto heslem se řídí před blížícím se Turnajem mistrů v Londýně třicetiletý nováček Gael Monfils. Francouzský šoumen se mezi osmičlenou tenisovou šlechtu probojoval poprvé ve věku, kdy spousta tenistů má nejlepší léta za sebou. Ve své rodné vlasti ale místo podpory čelil v posledním týdnu kritice, že vynechal dva velké francouzské turnaje a Davis Cup.

Po dvanácti letech na okruhu ATP se konečně dočkal. Monfils při životní sezoně zvítězil poprvé turnaj kategorie 500, když se radoval ve Washingtonu, zahrál si finále turnaje 1000 v Monte Carlu a dokráčel do semifinále US Open.

Vyhoupl se tak na své kariérní žebříčkové maximum v podobě šestého místa, díky čemuž si poprvé zahraje Turnaj mistrů. Ve Francii však v posledních dnech hasil pařížský rodák vášně, které vznikly poté, co deník L'Équipe zveřejnil na Monfilsovu adresu kritický článek. Francouzský sportovní list vyčetl zkušenému tenistovi neúčast na velkých domácích turnajích, Roland Garros a na halovém turnaji kategorie 1000 v Paříži, stejně jako absenci při čtvrtfinále a semifinále Davis Cupu. 

Lékař Gaela Monfilse Bernard Montalvan vysvětlil, že se jarního Roland Garros nezúčastnil proto, že zkušeného tenistu sužoval tajemný virus, kvůli němuž přišel i o své pověstné dlouhé kadeře. „Nejprve jsme si mysleli, že je to zánět slepého střeva. Gael podstoupil několik vyšetření, ale nebyli jsme schopni určit přesnou povahu jeho nemoci. Další čtyři dny nemohl vůbec jíst ani spát," uvedl na tiskové konferenci lékař francouzského hráče.

Na začátku června se Monfilsův stav zlepšil, aniž by se přišlo na příčinu tajemného viru. Ani po odeznění zmíněných problémů se Francouzovi zdravotní trable ve zbytku sezony nevyhnuly. Semifinále Davis Cupu Monfils vynechal pro zranění kolene a o domácí podnik v pařížské hale přišel kvůli zraněnému žebru. 

Kromě vysvětlování jednotlivých důvodů neúčasti na domácích podnicích se Monfils rozhovořil rovněž o své životní sezoně. „Dnes se hodně hovoří o mém talentu, a to zejména na atletické úrovni. Ale není to jen o tom. Talent taky znamená, že umíte vyvíjet svou hru. Letos jsem změnil svůj vztah k tenisu," uvedl hlavní rozdíl oproti předchozím sezonám sympatický Francouz s karibskými kořeny, který byl v předcházejících sezonách kritizován i za svůj leckdy laxní přístup, s nímž k tenisu přistupuje. 

I díky životní sezoně si zahraje ve svých třiceti letech poprvé v kariéře Turnaj mistrů. „Hodně lidí mi říká, že ve třiceti je pozdě. Já jsem ale spokojený, že se mi to povedlo," uvedl Monfils, jehož ve skupině čeká Novak Djokovič, Miloš Raonic a Dominic Thiem.