Jsem si jistý, že tenis přežije můj odchod, říká Roger Federer

- Václav Petrů

Poprvé po více než 730 týdnech jeho jméno nefiguruje mezi nejlepšími deseti hráči žebříčku ATP. Je mu již 35 let a čtyři měsíce neodehrál soutěžní zápas. Švýcarského tenisového fenoména Rogera Federera přesto není radno podceňovat. Sedmnáctinásobný grandslamový šampion se již intenzivně připravuje na novou sezonu a doufá, že se vrátí silnější, než kdy dřív. Tenisový virtuóz, který předčasně ukončil sezonu po Wimbledonu kvůli zranění levého kolene, už však zároveň přemýšlí nad tím, co bude dělat po skončení kariéry. O svých budoucích plánech stejně jako třeba o motivaci k pokračování promluvil v zajímavém rozhovoru pro španělský list La Nación.

Švýcarský tenista by se měl na kurty vrátit na přelomu prosince a ledna, kdy je na programu tradiční turnaj smíšených družstev Hopman Cup, ještě předtím by se mohl představit v prestižní asijské exhibiční lize IPTL. 

V každém případě Federer osnuje velkolepý návrat a v současnosti již intenzivně trénuje. „Cílem je vrátit se silnější, než kdy dřív a hrát lépe, než ode mě lidé budou očekávat. Mým snem je vyhrát grandslam a vrátit se zpátky na vrchol žebříčku," přiblížil své smělé plány rekordman v počtu získaných grandslamů. 

I přes optimismus Švýcar připouští, že budoucnost jeho kariéry závisí na tom, jak bude po zranění reagovat na zápasovou zátěž jeho tělo. „Když se mě lidé ptají, jestli budu hrát v roce 2018, říkám, že rád bych, ale nejprve musím být schopen odehrát pět turnajů v řadě bez zdravotních problémů. Nejdůležitější je být v dobrém rozpoložení víc než jede turnaj," uvedl Federer a dodal. „Můžu říct, že jsem si dal šestiměsíční pauzu, abych mohl hrát více let," upřesnil aktuálně šestnáctý hráč na žebříčku ATP. 

Po konci kariéry především otcem a manželem

Ačkoliv to jeho fanoušci neslyší rádi, Federer už také nahlas přemýšlí o tom, co bude dělat po konci kariéry. „Chtěl bych trénovat, ale ne na plný úvazek, protože když jste otcem čtyř dětí, nemůžete to dělat na plný úvazek. Chci být otcem a manželem na plný úvazek. A také se chci více věnovat své nadaci," nastínil své plány otec dvou dvojčat. 

Švýcarský tenista zároveň přiblížil, jak trávil čas poté, co v červenci po wimbledonském semifinále oznámil předčasný konec sezony. „Lidi viděli, jak jsem navštěvoval různá místa. Nemohl jsem v té době trénovat víc než hodinu, a tak jsem trávil spoustu času s rodinou. Zároveň jsem měl volné dny, kdy jsem nic nedělal. Takže jsem se vydal kolem Švýcarska. Nemohl jsem se tomu věnovat deset až patnáct let," přiblížil svůj program posledních měsíců Federer. 

Odpočinutí od tenisu ve švýcarských Alpách a čas strávený s rodinou považuje Federer za nezbytný předpoklad pro kvalitní comeback. „Tento čas jsem využil pro relaxaci, protože mentální stránka je v tenise zásadní. Stan Wawrinka vyhrál díky sebevědomí tři grandslamy. Díky psychice se stal jiným hráčem. Chci být znovu psychicky odpočatý a cítit se také tak," inspiroval se příkladem svého krajana a daviscupového parťáka Federer.

Nová pozice na žebříčku 

Pětatřicetiletému rodákovi z Basileje lichotí, že spoustě tenisových fanoušků jeho umění na okruhu citelně chybí. „V posledních týdnech jsem přemýšlel, jak bude vypadat okruh beze mě. Je pěkné, když si fanoušci myslí, že tenis beze mě už nebude stejný jako dřív, ale jsem si jistý, že tenis přežije i můj odchod. My s Rafou tu už nebudeme, ale tenis ano," řekl Federer s tím, že právě mohutná podpora fanoušků je jedním z důvodů, proč v pokročilém věku pro tenis pokračuje v kariéře. „Devadesát procent lidí z davu je vždy na mé straně. Je to neuvěřitelné a žene mě to dopředu," uvedl Švýcar. 

V novém ročníku jej čeká rovněž jedna podstatná změna. Na žebříčku mu patří šestnáctá pozice, což znamená, že své největší rivaly bude moci potkávat v dřívějších kolech, než na jaká býval zvyklý. „Bude to zábava sledovat los jednotlivých turnajů," uzavřel Federer. Nová tenisová sezona tedy slibuje opravdu zajímavé příběhy, začne již za necelé dva měsíce.