Stihne se Federer připravit na turnaj v Římě? Z Madridu se odhlásil kvůli zádům

- Jan Vojkůvka

Otázka, která se vznáší nad širokou tenisovou veřejností, zní - vynechá Roger Federer zbytek antukové části sezony? Kvůli dalším zdravotním problémům, tentokrát se zády, musel Federer vzdát účast na turnaji v Madridu. Vynechá i Řím?

Švýcarský tenista Roger Federer původně neměl startovat na španělském turnaji a bylo poměrně překvapením, když prostřednictvím svého agenta ohlásil přihlášení na místní Mutua Madrid Open, který nebyl v plánech Federerova kalendáře na začátku sezony.

Jenže zdravotní trable, kterými si Roger Federer letos prochází, ho nakonec přinutily svůj úmysl hrát v Madridu přehodnotit a během pondělního odpoledne se z turnaje odhlásit. Oficiálním důvodem jsou problémy se zády, které sice nemá Federer zraněné, ale jak sám podotýká, nechce před blížícími se vrcholy nic riskovat.

“Raději chci jít na jistotu a teď si odpočinu. Ale jsem z toho přinejmenším zklamaný,” řekl Federer na tiskové konferenci. "Omlouvám se pořadatelům, že jsem přijel a teď zase bez hraní odjíždím. Dorazil jsem a byl v pohodě, pak jsem šel v sobotu trénovat a pocítil bolest v zádech. Necítil jsem, že bych mohl v tréninku pokračovat a rychle přestal. Je to obyčejný problém se zády, už jsem to měl i dřív. Vím, o co jde, a to je dobře, protože vím, jak se s tím vypořádat, vím, jak dlouho to zabere," podotkl Federer, který má v plánu hrát příští týden v Římě.

Otázkou ale zůstává, zda skutečně na turnaji v Římě bude startovat. Je to poslední příležitost, jak natrénovat v ostrém tempu před French Open a rojí se spekulace, že Federer by v případě vynechání dalšího turnaje zabalil i French Open a vydal se trénovat na trávu, na níž by mohl zacílit na další titul z Wimbledonu do své sbírky. Ostatně právě travnatý grandslam je turnajem, na kterém jsou Federerovy šance nejvyšší.

Sám Federer věří, že v Římě bude schopen hrát a upozorňuje, že se nejedná o vážný problém. Jeho záda mu ale momentálně nedovolují trénovat a pár týdnů odpočinku navíc ve spojení s lehčím tréninkem na trávě by určitě pomohly. “Je to těžký rok. Doufám, že se to teď bude jen zlepšovat,” dodal.

Ať už jsou spekulace jakékoliv, pětatřicetiletý Švýcar sám ví, co mu jeho tělo dovolí a co nikoliv. Pokud se bude cítit na to, aby startoval v Římě, pak italský turnaj nevynechá a uzavře tím veškeré spekulace ohledně své osoby. Faktem tak pouze zůstává, že Federer prožívá po zdravotní stránce nejhorší rok své kariéry.

Limitován zraněními stihl odehrát jen tři turnaje a po finále v Brisbane a semifinále na Australian Open zmeškal přes dva měsíce kvůli operaci kolene. Následně vypadl v polovině dubna ve čtvrtfinále v Monte Carlu a další podnik měl proběhnout v Madridu. Neproběhl. Vrátí se v Římě?