Raději bychom hrály ve skupinách, neskrývá zklamání Andrea Hlaváčková

- Jan Vojkůvka

Los k nim nebyl vůbec milosrdný, vlastně by se dal říct přesný opak. Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou narazí v prvním kole (chcete-li čtvrtfinále) Turnaje mistryň v Singapuru na ruské favoritky Makarovovou a Vesninovou. Mají ale skvělou formu, získaly dva halové tituly v řadě... Doplatí na změněný format finálového turnaje?

Hrávalo se tak do roku 2014. V roce 2015 se konečně i deblová část Turnaje mistryň dočkala své skupinové fáze, kdy na jedné porážce nemuselo záležet a důležité bylo, aby se pár dostal na jedno ze dvou postupových míst ze skupiny.

Jenže rok se s rokem sešel a formát čtyřhry se opět změnil. A změnil se tam, kde byl až do minulé sezony. Klasický KO pavouk, který má přinést drama v každém hraném utkání a v němž se žádná chyba neodpouští... Je to krok zpět? Podle Andrey Hlaváčkové rozhodně.

Myslím, že bychom spíš preferovaly skupinovou fázi,“ svěřila se Hlaváčková v Singapuru, odkud ji cituje web WTA. Oblíbená Háčka koneckonců vybojovala v roce 2015 postup ze skupin do semifinále.

Mám pocit, že by bylo dobrým nápadem mít dvě skupiny, a nejlepší dvojice z každé by postoupila přímo do finále,“ pokračuje Hlaváčková, která by klidně vynechala semifinálové zápasy, jen kdyby se nejlepší páry světa, které postoupily na finálový turnaj, mohly utkat, podle ní, ve spravedlivějším formátu. „Myslím, že by bylo lepší, kdyby se osm dvojic, které se kvalifikovaly, mohly utkat s více týmy, než pouze v jednom utkání, po kterém mohou vypadnout,“ podotkla.

Ale jsme šťastné, že tu jsme a doufejme, že využijeme nový formát jako svou výhodu, abychom se dostaly v turnaji co nejdále,“ dodala.

Pokud chtějí Hlaváčková s Hradeckou na Turnaji mistryň uspět, musí ze sebe vydat maximum hned v prvním utkání. A navíc to nebude pro finalistky z roku 2012 a semifinalistky ročníku 2015 vůbec snadný vstup do turnaje. V hale sice mají letos parádní formu, což potvrdily zářijovým titulem v Quebecu a triumfem minulý týden v Moskvě, ale vítězky osmi halových zápasů v řadě to na Makarovovou a Vesninovou neumí.

Společně se utkaly už čtyřikrát a vždy vyhrály ruské tenistky 2:0 na sety. Navíc jim samotným změna formátu vyhovuje. „Opravdu máme radost, že se změnil formát na vyřazovací a nebudou skupiny,“ řekla na tiskové konferenci Jelena Vesninová. „Poprvé jsme hrály v Istanbulu, kde byly pouze čtyři týmy, což bylo šílené. Jeden zápas a byly jsme ve finále! Nikdy jsme nehrály skupinovou fázi, takže tohle je pro nás normální.

Stejně tak, jak to bývá u většiny změn, má své odpůrce a má i své zastánce. Hlaváčková s Hradeckou však na tuto změnu mohou doplatit brzkým vyřazením a to i přesto, že se nachází ve výborné formě. Dokáží se postavit papírovým předpokladům a v pátek poprvé porazit neoblíbené soupeřky?