Turnaj mistryň: Plíšková po velkém boji podlehla Kuzněcovové, Radwanská slaví první výhru

- Jan Vojkůvka

Karolína Plíšková sehrála na Turnaji mistryň další dramatické utkání! Po velkém boji však nakonec se Světlanou Kuzněcovovou prohrála v tiebreaku třetí sady. To Agnieszka Radwanská si připsala v zápase s Garbiňe Muguruzaovou první vítězství v Singapuru a v pátek se utká o postup právě s českou tenistkou!

Plíšková druhou výhru v Singapuru nepřidala, podlehla Kuzněcovové

Aktuálně nejlepší česká tenistka vstoupila do zápasu se Světlanou Kuzněcovovou podobně suverénně, jako do zápasu proti Muguruzaové. Plíšková se prezentovala aktivní hrou, za což byla odměněna ve čtvrtém gemu, ve kterém si vypracovala tři brejkboly. První devátá hráčka světa odvrátila esem, poté už si však česká tenistka brejk vybojovala. Rodačka z Loun následně prolomení podání své soupeřky potvrdila na servisu a vytvořila si slibné vedení 4:1. V sedmém gemu nabídla Plíšková své soupeřce po vlastní dvojchybě první brejkbol v zápase, ten však Kuzněcovová proměnit nedokázala. V tom samém gemu dostala ruská tenistka po forhendové chybě Plíškové k dispozici další možnost na prolomení podání své soupeřky, a ten již dokázala využít.

Za stavu 4:3 si Plíšková zavolala svého kouče Jiřího Vaňka k lavičce, ten se snažil svou hráčku hlavně psychicky podpořit. „Fantasticky jedeš. Je to vše pryč, pokračuj v tomto stylu. Věř si, hraješ fantasticky! Zůstaň pozitivní,“ nabádal Vaněk svou svěřenkyni. Hned v následujícím gemu si aktuálně pátá hráčka světa vybojovala tři brejkboly, z čehož však ani jeden nedokázala využít. Následně přišel brejkbol číslo čtyři, při kterém Kuzněcovová zaznamenala dvojchybu a darovala soupeřce své podání. Plíšková poté dokázala čistou hrou uzavřít set a ujala se vedení v zápase!

Kuzněcovová v dnešním zápase rozhodně nepůsobila dojmem hráčky, která dokázala v třísetové bitvě porazit Radwanskou, což se ukázalo i na začátku druhé sady, když Plíškové prakticky nabídla brejkboly. Plíšková šance využila a parádně vstoupila do druhé sady! V následném gemu se však Kuzněcovová dostala zpět do setu, když si ztracené podání vzala rychle zpět. Za stavu 1:2 promarnila Plíšková slibné vedení a ruská tenistka šňůrou pěti fiftýnů v řadě sebrala své soupeřce podání podruhé v tomto setu. Za stavu 2:5 nabídla rodačka z Loun své soupeřce dva setboly! První dokázala Plíšková aktivní hrou odvrátit, avšak ten druhý již Ruska nepustila, a tak poslala zápas do rozhodujícího, třetího setu.

 

Great execution from @KarolinaPliskova! ? #WTAFinals

Video zveřejněné uživatelem WTA (@wta),Říj 26, 2016 v 5:50 PDT

Plíšková nevstoupila do rozhodujícího setu, podobně jako v zápase s Muguruzaovou, ideálně. Ve druhém gemu nezvládla situaci při vlastním podání a soupeřka vybojovala brejk, kterým se dostala do dvougemového vedení. Hned vzápětí si však česká jednička dokázala vzít ztracené podání zpět a dostala se zpět do zápasu! Plíškové se však nechodil první servis, čehož Kuzněcovová při podání své soupeřky využila a opět získala brejk. Za stavu 1:4 si Plíšková opět zavolala svého trenéra na lavičku. Jiří Vaněk se znovu snažil svou svěřenkyni povzbudit. „Je to jen jeden brejk a ona ťi šanci ještě dá. Povzbuzuj se za každé situace,“ nabádal Vaněk aktuálně pátou hráčku světového žebříčku.

Jiří Vaněk měl opravdu pravdu, v sedmém gemu rozhodující sady šance opravdu přišla. Po parádním returnu si Plíšková vybojovala tři brejkboly a hned ten první dokázala využít, čímž se znovu vrátila do zápasu! Situace se však opakovala, neboť Plíšková nedokázala brejk potvrdit při vlastním podání a Kuzněcovová se dostala do vedení 5:3 a šla na podání. Plíšková však ukázala bojovného ducha, při podání své soupeřky zabojovala a opět sebrala Kuzněcovové servis! Plíšková se poté fantasticky zvedla a předváděla tenis světové úrovně! Dokázala čistou hrou sebrat Kuzněcovové podání, avšak zápas nedokázala ukončit, a tak se šlo do závěrečného tiebreaku!

Do něj vstoupila lépe Kuzněcovová, která se dostala do vedení 4:1. Česká jednička si následně pomohla na servisu a dokázala snížit. I Kuzněcovová si však udržela své podání a vybojovala tři mečboly! Plíškové se však podařilo skvělým způsobem tři mečboly odvrátit a drama pokračovalo! Kuzněcovová si však v pravou chvíli pomohla prvním servisem a následně dokázala utkání dovést do vítězného konce!

Radwaňskou porazila Muguruzaovou a v pátek se utká v zápase o postup s Plíškovou

Agnieszka Radwanská vstoupila do zápasu proti světové šestce velmi dobře, když dokázala ve čtvrtém gemu prolomit podání své soupeřky a ujala se vedení. Hned vzápětí si však Garbiňe Muguruzaová vzala ztracený servis zpět. Tato situace se opakovala ještě jednou, a tak svítil v polovině úvodního setu na tabuli stav 4:4. Španělská hráčka získala v deváté hře důležitý brejk, po kterém mohla úvodní sadu doservírovat, avšak situaci nezvládla, a tak následně první set dospěl do tiebreaku. V něm na kurtu dominovala třetí hráčka světového žebříčku, která zvítězila poměrem 7:1 a ujala se vedení v zápase!

Vstup do druhé sady měla lepší rodačka z Caracasu, která se dostala do vedení 2:0. Vzápětí však vítězka letošního French Open nezvládla situaci na vlastním servisu, a tak se Radwanská vrátila zpět do hry. Závěr druhé sady vyzněl lépe pro Polku, která hned dvakrát prolomila podání své soupeřky a po využitém prvním mečbolu se mohla začít radovat z prvního vítězství v Singapuru!

Nyní je navíc jasné, že z Bílé skupiny postoupí z prvního místa Světlana Kuzněcovová a o druhé postupové místo si to v pátečním duelu rozdá Karolína Plíškovás Agnieszkou Radwanskou! Vzájemná bilance obou tenistek hovoří pro polskou hráčku, která vyhrála všech šest dosavadních zápasů. „Odehrály jsme spolu spousty zápasů, avšak to už je poměrně dávno. Naše zápasy byly velmi vyrovnané, rozhodovalo vždy několik míčků. Pamatuji si na utkání ze Stuttgartu, které bylo opravdu velmi kvalitní. Je to vždy velmi vyrovnané,“ promluvila Radwanská na dnešní tiskové konferenci směrem k pátečnímu zápasu. 

Bílá skupina, 2. kolo

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ - Světlana Kuzněcovová (RUS) 6:3, 2:6, 6:7 (6)
Agnieszka Radwaňská (POL) - Garbine Muguruzaová (ESP) 7:6 (1), 6:3