Kdo postoupí z Červené skupiny Turnaje mistryň? Dosavadní vývoj nabízí pestré scénáře

- Petr Šístek

Ačkoliv Angelique Kerberová zatím v Singapuru potvrzuje roli nasazené jedničky a vyhrála obě svá utkání, zatímco Dominika Cibulková na svou premiérovou výhru na Turnaji mistryň stále čeká, šanci postoupit z Červené skupiny do semifinále mají stále všechny čtyři aktérky. Odpověď, které dvě tenistky se budou moci radovat, nám poskytnou až čtvrteční závěrečná utkání.

Je logické, že nejlepší výchozí pozici má právě Angelique Kerberová, která své zápasy zatím zvládla se skóre setů 2:1. Postup by se jí netýkal v jediném případě, a to pouze za předpokladu, že by ve střetnutí s Keysovou neuhrála ani set, zatímco Simona Halepová by bez ztráty setu přehrála Dominiku Cibulkovou.

Oproti tomu nejmenší šance má nyní slovenská tenistka, která v Singapuru zažívá svou premiéru na Turnaji mistryň. Pro udržení naděje na postup musí bezpodmínečně porazit Halepovou poměrem 2:0 na sety a zároveň spoléhat, že Kerberová s Keysovou neztratí ani set, což lze rozhodně považovat za realistický scénář.

Nejzamotanější a tudíž i nejzajímavější situace je ale mezi Halepovou a Keysovou. Rumunka sice nedělní měření sil ovládla poměrně jasně a zvítězila 2:0 na sety, ovšem po středečních druhých zápasech ve skupině mají obě tenistky na svém kontě jednu výhru a navíc disponují i shodným poměrem setů 2:2. Ve čtvrtečních zápasech tak bude rozhodovat každý získaný set a až do proměněného mečbolu bude situace otevřená. Jistou výhodu by ale mohla mít Američanka v tom, že v momentě začátku jejího utkání s Kerberovou již bude znát výsledek předchozího zápasu a bude vědět, jaký výsledek by jí stačil k postupu.