Berdychův start na Turnaji mistrů? Český tenista si zahrává, ale stále má vše ve svých rukou

- Petr Šístek

Ačkoliv Tomáš Berdych po obhajobě titulu v Šen-čenu zažívá výsledkově mimořádně nepovedené období, oznámení Rafaela Nadala o ukončení letošní sezony výrazně zvýšilo šance českého tenisty na sedmý start na Turnaji mistrů v řadě. Vzhledem k herním výpadkům poslední doby ale rodák z Valašského Meziříčí zdaleka nemá nic jistého.

Když před měsícem Tomáš Berdych ovládl turnaj v Šen-čenu, zdálo se, že jeho zdravotní problémy spojené se zánětem slepého střeva jsou minulostí, a dlouholetá česká jednička je opět ve formě. Následně ale přišlo něco, co jednatřicetiletý tenista dlouhé roky nepamatuje. Hned na třech turnajích v řadě totiž skončil již v úvodním zápase.

Čtyři prohry v řadě sice zaznamenal i na konci loňského roku, avšak tři z nich přišly na Turnaji mistrů a čtvrtá s neohroženým vládcem loňské sezony Novakem Djokovičem. Tyto porážky, co se kvality soupeřů týče, se současnou nepovedenou sérií tedy nelze srovnávat. Tři nezdary v úvodním zápase turnaje v řadě Berdych zaznamenal naposledy v roce 2009, kdy prohrál v Rotterdamu, Marseille a Indian Wells, avšak tato série byla přerušena daviscupovým vítězstvím nad Gillesem Simonem. Zcela totožnou situaci tak Berdych nezažil od roku 2005, kdy byli ve stejném ročním období jako letos nad jeho síly postupně Andreas Seppi, Fernando González a Olivier Rochus.

Poté, co se Berdych jakožto turnajová dvojka nečekaně brzy rozloučil s turnajem ve Vídni, mu zbývá již pouze poslední turnaj v Paříži, na němž může získat body potřebné pro postup na Turnaj mistrů. V redukovaném pořadí bodů získaných v letošním roce mu po vyškrtnutí Rafaela Nadala aktuálně patří poslední postupová osmá pozice s náskokem 190 bodů na Davida Goffina. Avšak snadno ho mohou předstihnout jak zmíněný Belgičan, tak i Marin Čilič.

David Goffin v minulých týdnech předváděl skvělé výkony a získal velký počet bodů zejména díky finále v Tokiu a postupu do čtvrtfinále na Masters v Šanghaji. Minulý týden se ale na domácím podniku v Antverpách prezentoval rozpačitými výkony a vzhledem k tomu, že momentálně hraje již šestý (!) turnajový týden v řadě, tak je na místě pochybovat o tom, zda mu stále ještě zbývá dostatek sil na turnaje v Basileji a Paříži.

To Marin Čilič zvolil o poznání střídmější turnajový program a za uplynulých pět týdnů se představil pouze v Tokiu, kde v semifinále nestačil právě na Goffina, a v Šanghaji, kde jej již v úvodním zápase zaskočil Alexander Zverev. Chorvat na Berdycha aktuálně ztrácí 290 bodů a může se tak před něj posunout již nyní, pokud by v Basileji dokázal dojít alespoň do finále. K tomu by ale potřeboval přejít kupříkladu přes domácího Stana Wawrinku, což se rozhodně nejeví býti jako snadný úkol.

Bez ohledu na výsledky soupeřů ale bude mít Tomáš Berdych v Paříži vše ve svých rukou. Je otázkou, zda zde dokáže prolomit mimořádně neúspěšnou sérii a uhrát kvalitní výsledek, avšak do karet by mu mohla hrát minimálně ta skutečnost, že ačkoliv tento týden klesl na 10. místo v žebříčku ATP, tak díky neúčasti Rogera Federera a Rafaela Nadala bude mezi první osmičkou nasazených a až do čtvrtfinále by tak měl čelit papírově slabším soupeřům.