Týden plný hrozeb: Ukrajince Svitolinové vyhrožovali v Moskvě. Míchají sport s politikou, zlobila se

- Filip Lefenda

Nebývá úplně obvyklé, aby se hráčkám po prohraném utkání ulevilo. Tedy pokud se samozřejmě nejedná o finálový souboj. Jenže Ukrajinka Elina Svitolinová vypadla na moskevském Kremlin Cupu s domácí Kuzněcovovou o jednu fázi turnaje dříve, přesto byla ráda, že může ruskou metropoli bleskově opustit. „Celý týden jsem byla obtěžována hrozbami, už se tam nechci vracet,“ šokovala čtrnáctá hráčka světa.

Dvaadvacetiletá Svitolinová, která letos zažívá průlomovou sezónu, nebude na nedávný halový turnaj v Moskvě rozhodně vzpomínat v dobrém. Hráčka, které v současnosti patří čtrnáctá příčka světového pořadí a je tak na svém kariérním maximu, po prohraném semifinále s domácí Kuzněcovovou na tiskové konferenci přiznala, že ji porážka nikterak netrápí, jelikož již v Moskvě dále nechtěla setrvat.

Rodačka z Oděsy přítomným zástupcům médií sdělila, že byla po celý týden neustálým terčem výhružek a urážek. „Byl to pro mě velice náročný turnaj a nemyslím si, že se zde ještě vrátím,“ netajila se vítězka jednoho letošního turnaje WTA. „Nikdy jsem na sebe nepocítila takový tlak. Dostávala jsem celou řadu nenávistných zpráv, a to i přímo před zápasy,“ stěžovala si Ukrajinka. „Byly to hrozby, nejde je smazat,“ posteskla si.

„Všechny občas dostáváme zlé vzkazy, ale tohle bylo jiné,“ narážela Svitolinová na fakt, že si profesionální hráčky často berou „na paškál“ například naštvaní sázkaři. „Začalo to hned ze startu. Bylo mi sděleno, že ví, ve kterém hotelu jsem ubytovaná. Dochází ke spojování sportu s politikou, ale já s ní nemám nic společného. Jsem tenistka, která se snaží vyhrávat zápasy,“ uzavřela pochmurné téma hráčka z Ukrajiny, tedy ze země, jež je už více jak dva roky de facto ve válečném stavu se sousedním ruským gigantem. Případ je v šetření WTA.