Češi na žebříčcích ATP/WTA: Berdych spadl na desáté místo, Šafářová ztratila 24 pozic

- Filip Lefenda

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych klesl v novém vydání žebříčku ATP na desátou příčku, stále mu to však stačí k tomu, aby si letos zahrál Turnaj mistrů. Na nadcházejících podnicích ve Vídni a Paříži však bude muset odvracet atak zejména dotírajícího Belgičana Davida Goffina. Mnohem výrazněji se mezi ženami propadla Lucie Šafářová, která po vypadnutí hned v úvodním kole moskevského Kremlin Cupu klesla o celých 24 míst až do sedmé světové desítky.

Muži

Tomáš Berdych klesl v žebříčku ATP o další pozici. Rodák z Valašského Meziříčí je po nevydařených asijských turnajích desátý, stále je však při absenci Rogera Federera a Rafaela Nadala ve hře o Turnaj mistrů. Další krok k němu může udělat tento týden na halové pětistovce ve Vídni, kde figuruje jako nasazená dvojka. Z důvodu zranění ukončil předčasně sezónu Jiří Veselý, který minulý týden vůbec neodcestoval do Moskvy a propadl se o pět míst na současnou 56. pozici. O stejný počet míst, avšak směrem vzhůru, se posunul momentálně čtyřiaosmdesátý Adam Pavlásek. Ten však o víkendu nezvládl v Rakousku kvalifikaci a tento týden se tak na žádném turnaji nepředstaví.

To 103. Radek Štěpánek, jenž klesl o čtyři místa a vypadl tak z první stovky, si letos nezahraje již vůbec. Zkušený tenista laboruje s bolavými zády a chce se naplno připravit na příští sezónu. Jen o jednu příčku níže je Lukáš Rosol, který si však oproti minulému týdnu pohoršil hned o jedenáct pozic. O pět míst se propadl také aktuálně 150. hráč světa Jan Šátral.

Ve třetí stovce poskočil o šest míst vpřed Zdeněk Kolář, který hrál turnaj ITF v Jablonci, kde došel do osmifinále. Václav Šafránek pak zůstal na svém a je nadále 277. nejlepším tenistou. Skokanem týdne je Petr Michnev, který se díky dalšímu jabloneckému triumfu posunul o 26 míst na 354. příčku. Propad o celých 42 pozic naopak rozdýchává ve špatné formě hrající Robin Staněk, který je až 348.

Další čeští tenisté:

312. Michal Konečný (+1)

336. Marek Michalička (-9)

340. Jan Mertl (+4)

348. Robin Staněk (-42)

354. Petr Michnev (+26)

395. Marek Jaloviec (+7)

405. Jan Hernych (+3)

428. Jaroslav Pospíšil (-1)

Ženy 

Nejlepší českou ženou zůstává nadále pochopitelně Karolína Plíšková. Na světovou pětku tak v Singapuru po zásluze čeká Turnaj mistryň. O dvě místa klesla třináctá Petra Kvitová, která v Lucemburku došla paradoxně až do finále, v němž prohrála s Rumunkou Niculescuovou. Bez pohybu zůstalo umístěný Barbory Strýcové, která otevírá třetí desítku světového pořadí. Posun vzhůru slaví 49. Kateřina Siniaková (+3) a 61. Kristýna Plíšková (+1). Polepšila si i čtvrtfinalistka z Lucemburku Denisa Allertová, která je 95. Velký propad musí naopak skousnout Lucie Šafářová. Ta na moskevském Kremlin Cupu vypadla již v prvním kole a ztratila celkem 24 pozic, když je nově na 63. místě.

Druhá stovka světového rankingu je čistě ve znamení zlepšení. Směrem vzhůru šly 157. Tereza Martincová (+3), 165. Barbora Štefková (+5), 175. Lucie Hradecká (+3) i 185. Tereza Smitková (+11). Do společnosti těchto hráček by se mohla brzy zařadit i 206. Karolína Muchová, která přičetla k dobru třináct pomyslných stupínků.

Další české tenistky:

220. Jesika Malečková (-9)

251. Barbora Krejčíková (+4)

263. Marie Bouzková (+9)

273. Andrea Hlaváčková (+1)

286. Gabriela Pantůčková (+10)

289. Klára Koukalová (-32)

368. Markéta Vondroušová (+1)

461. Magdalena Pantůčková (-10)