Dlouhé čekání je u konce! Del Potro získal po téměř třech letech titul z turnaje ATP

- Filip Lefenda

Populární Argentince Juan Martín Del Potro ukončil své třiatřicet měsíců dlouhé čekání na devatenáctý turnajový titul. Stalo se tak na halovém podniku ve švédském Stockholmu, kde rodák z Tandilu neztratil ani set. Ve finále zdolal v souboji dvou dělových servisů Američana Jacka Socka.

Ačkoliv byl před zápasem mezi oběma soupeři rozdíl rovných čtyřiceti míst v žebříčku ATP, papírovým favoritem byl hůře postavený Del Potro, který se po letošním návratu na kurty dere díky svému obávanému forhendu opět vzhůru. Tenista, jenž vinou častých zdravotních trablí čekal na vítězství v turnaji od ledna roku 2014, kdy triumfoval v australském Sydney, nedal Sockovi příliš šancí. Na divokou kartu startující Jihoameričan nemusel v zápase odvracet ani jeden brejkbol, přičemž na podání, vyjma dvou dvojchyb, poztrácel za oba sety pouhých pět výměn.

„Byl to velice těžký zápas. Jeho servis je opravdu masivní a je nesmírně obtížné jej přečíst, což kladlo o to více tlaku na mé vlastní podání,“ svěřil se po utkání poražený Sock, který před finálovým duelem strávil na severoevropských kurtech v součtu o tři hodiny déle než jeho protivník. „Hrál dnes výborně,“ dodal.

Klíčový okamžik prvního setu se zrodil v jedenáctém gemu, kdy byli diváci svědky premiérové krádeže servisu. Del Potro se na příjmu dostal na příznivý stav 40:0, a ačkoliv první brejkbol nevyužil, druhý už posléze ano. Set Argentinec dopodával, ve druhém dějství pak prolomil podání Socka hned třikrát a zvítězil v něm jednoznačně 6:1. Kromě trofeje si osmadvacetiletý tenista připíše do žebříčku ATP 250 bodů a vyinkasuje prémii ve výši téměř 101 tisíc EUR.

Příští týden by se ve formě hrající Del Potro měl představit v oblíbené Basileji, kde zvítězil v letech 2012 a 2013.

Výsledky Del Potra na stockholmském turnaji

1. kolo: Juan Martín del Potro – John Isner (USA) 6:4, 7:6 (6)

Osmifinále: Juan Martín del Potro – Nicolas Almagro (ESP) 6:4, 6:3

Čtvrtfinále: Juan Martín del Potro – Ivo Karlovič (CRO) 6:3, 6:4

Semifinále: Juan Martín del Potro – Grigor Dimitrov (BUL) 6:4, 7:5

Finále: Juan Martín del Potro – Jack Sock (USA) 7:5, 6:1