Život je krásný i bez tenisu, říká Federer

- Jan Havlovic

Roger Federer se před pár dny objevil na španělské Mallorce, kde se zúčastnil slavnostního otevření akademie Rafaela Nadala. Při této příležitosti poskytl rozhovor pro švýcarský web Tages Anzeiger.

Švýcarský elegán nezažil povedenou sezonu, první zranění přišlo již v únoru, zpět na dvorce se vrátil v květnu, avšak poté se po Wimbledonu rozhodl sezonu odpískat úplně. „Nejtěžší období v tomto roce bylo mezi Římem a Wimlbedonem, neboť jsem si uvědomil, že s mým kolenem nebylo vše v pořádku. Pochopil jsem, že jsem nehrál dobře, nezlepšoval jsem se a nedostatečně jsem se připravil na Wimbledon. Ale když jsem se rozhodl ukončit sezonu, rázem bylo vše jednoduší. Měl jsem hodně času a mohl si plánovat, jak strávím svůj čas," uvedl Federer důvody, kterého ho vedly k předčasnému ukončení sezony. 

Aktuálně osmý hráč světového žebříčku si však volného času užíval a jak dle svých slov přiznal - „Život je krásný i bez tenisu!". Švýcarský tenista pravidělne vyrážel na tůry po své domovině a ze svých výletů často přidával fotografie na svůj oficiální Instagram. „Tento pocit je pro mě něco nového. Nikdy předtím jsem se do téhle situace nedostal," konstatoval Federer, který zažívá svou nejdelší pauzu od tenisu ve své kariéře, a tak pochopitelně není na tak velké množství volného času zvyklý. 

 

???

Fotka zveřejněná uživatelem Roger Federer (@rogerfederer),Zář 14, 2016 v 1:21 PDT

Blíží se již konec kariéry slavného rodáka z Basileje? Rogeru Federerovi je již 35 let, avšak i nadále dokáže hrát tenis na té nejvyšší úrovni, a tak se naskýtá otázka, jak dlouho ještě švýcarská legenda vydrží na profesionální úrovni. „Záleží na tom, z jaké pohledu se na to díváte. Když jsem se rozhodl vynechat OH řekl jsem si, že to bylo pro mé tělo velmi dobré rozhodnutí. Přerušit kariéru na tak dlouhou dobu po bezmála dvaceti letech tenisu může být pozitvní. A jestli budu hrát i v roce 2018? Je to ještě za dlouho, ale doufám, že hrát budu. Nyní se však musím dát dohromady a odehrát tyto čtyři turnaje - Hopman Cup, Australian Open, Dubai a Indian Wells. Ukončení kariéry je stále ještě daleko, já však doufám, že to bude mé rozhodnutí, nikoliv rozhodnutí mého těla," řekl Federer, který nyní pečlivě pracuje na tom, aby byl na začátek sezony stoprocentně připravený a mohl ji odehrát bez dalších zdravotních problémů. 

„Připravuji se velmi dobře, jdeme krok po kroku, i když bychom mohli i přidat. Trénujeme 90 minut denně, nyní navyšujeme intenzitu tréninku. V posledních dvou měsících jsem tenis příliš nehrál, možná desetkrát nebo dvanáctkrát a pouze třikrát jsem trénoval více než hodinu," uvedl Federer, který si ve čtvrtek zatrénoval v Ženevě se Stanem Wawrinkou, vítězem letošního US Open. I na finále posledního grandslamu letošní sezony došla při rozhovoru řada. Federer přiznal, že svému krajanovi v boji o slavnou trofej příliš něvěřil, neboť si myslel, že Novak ve finále zkrátka nemůže prohrát. „Novak si nyní prochází krizí, což mě překvapuje. Když dosáhnete kariérního grandslamu, začíná nová kariéra. Musíte se sám sebe zeptat - proč stále ještě hraji? Musíte zkrátka změnit svou mentalitu," uvedl rodák z Basileje možné důvody slabší formy rodáka z Bělehradu ve druhé polovině letošní sezony. 

 

Mirror mirror on the wall Who is the fastest of them all ???

Fotka zveřejněná uživatelem Roger Federer (@rogerfederer),Říj 8, 2016 v 9:36 PDT

Na závěr celého rozhovoru přišla také otázka, zdali by si Federer rád otevřel tenisovou akademii, podobně jako Rafael Nadal, který ji slavnostně otevřel ve středu (více ZDE). Dostal jsem několik nabídek udělat něco podobného, ale ve Švýcarsku by to bylo velmi těžké, neboť by to šlo proti Federaci," uzavřel Federer rozhovor.