Alexander Zverev hraje ve Stockholmu poslední turnaj sezony

- Petr Šístek

Devatenáctiletá kometa světového tenisu, která tento týden premiérově pronikla do první dvacítky žebříčku ATP, učinila pozoruhodné rozhodnutí. Letošní sezonu Zverev totiž ukončí již po turnaji ve Stockholmu, aby měl dostatek prostoru pro přípravu na následující ročník.

Talentovaný německý mladík se přitom stal jedním z nejpříjemnějších překvapení sezony a stále může získat i cenu pro hráče, který zaznamenal největší zlepšení. Sezonu totiž začínal až na 83. pozici žebříčku ATP, ale brzy ukázal, že směřuje mnohem výše. Prvně na sebe výrazněji upozornil na turnaji v Indian Wells, kde trápil Rafaela Nadala, následně v Nice postoupil do svého prvního finále na okruhu.

O poznání větší senzací ale bylo, když v Halle vyřadil Rogera Federera na jeho oblíbené trávě. To nejlepší si ale Zverev schoval až na podzim, kdy si v Petrohradu došel pro premiérový titul a společně s turnajem v Pekingu vyhrál tři zápasy proti příslušníkům elitní desítky v řadě, což je pro hráče mimo světovou desítku zcela výjimečný počin.

Alexander Zverev vstoupí do turnaje kategorie ATP 250 ve Stockholmu ve středu utkáním s Adrianem Mannarinem a oznámil, že se pro něj jedná o poslední turnaj letošní sezony. Přijde tak například o halové Masters v Paříži a dost možná také o možnost stát se prvním teenagerem od roku 2006, který ukončí rok v první dvacítce světového žebříčku. Před deseti lety se tento počin podařil Novaku Djokovičovi a Zverev sice v tuto chvíli první dvacítku uzavírá, ale jeho pronásledovatelé budou mít na nadcházejících turnajích dostatečný prostor k jeho předehnání.

Rodák z Hamburku se hodlá volný čas věnovat především tvrdé fyzické přípravě na příští sezonu, kterou začne po boku Andrey Petkovičové již 1. ledna na tradičním Hopman Cupu.