Kdo obdrží ocenění ATP World Tour Awards? Seznamy nominovaných tenistů byly zveřejněny!

- Petr Šístek

Organizace ATP zveřejnila čtyřčlenné nominace pro každoroční ocenění nejlepších tenistů právě končící sezony. Velké diskuze vyvolala zejména absence úřadující světové jedničky Novaka Djokoviče ve výčtu aspirantů na prestižní cenu Stefana Edberga za příkladné sportovní chování. Vyhlášení vítězů a předání cen proběhne na Turnaji mistrů v Londýně.

Nominovaní na cenu Stefana Edberga za příkladné sportovní chování

Roger Federer

Andy Murray

Rafael Nadal

Stan Wawrinka

Tato cena je udělována hráči, který v průběhu celého roku projevoval nejvyšší úroveň profesionality, soupeřil s hráči v duchu maximální spravedlnosti a podporoval hru i svými aktivitami mimo kurt. Nemalou část fanoušků nemile překvapila absence Novaka Djokoviče, zatímco se podivují, že mezi nominovanými je i její jedenáctinásobný vítěz Roger Federer, který po Wimbledonu ukončil sezonu, a rok zakončí mimo elitní světovou desítku. Cena sice není přímo závislá na dosažených výsledcích na kurtu, avšak v souvislosti s nominací Federera zaznívají uštěpačné poznámky, zda se ve výčtu nominovaných nebude objevovat i po ukončení profesionální kariéry.

Nominovaní na cenu pro hráče, který zaznamenal největší zlepšení

Daniel Evans

Lucas Pouille

Dominic Thiem

Alexander Zverev

Outsiderem této ankety, která hodnotí zlepšení hráče během kalendářního roku, se jeví býti Daniel Evans, jenž zaznamenal posun žebříčkem ATP o 129 pozic. To Lucas Pouille se zlepšil o 67 pozic, avšak zahrál si dvě grandslamová čtvrtfinále, na Masters v Římě došel jako šťastný poražený z kvalifikace až do semifinále a v Métách získal premiérový turnajový titul. Dominic Thiem o sobě dal vědět zejména postupem do semifinále Roland Garros a čtyřmi turnajovými tituly. Alexander Zverev si v žebříčku polepšil o 63 pozic a jeho hvězdná chvíle přišla na podzim, kdy v Petrohradě a Pekingu vyhrál tři zápasy proti hráčům elitní desítky v řadě.

Nominovaní na cenu za návrat roku

Julien Benneteau

Juan Martín del Potro

Ivo Karlovič

Florian Mayer

Čtyřiatřicetiletý Francouz, Julien Bennetau, loňský rok ukončil již po turnaji v Indian Wells a do letošní sezony vstupoval až na 527. pozici. Dokázal na sebe upozornit kupříkladu skalpem Davida Ferrera a aktuálně mu patří 201. příčka žebříčku ATP. To del Potro se byl nucen drápat zpět až z 1042. pozice, avšak na prvních šesti turnajích zvládl nástrahy prvního kola, rozšířil svou olympijskou medailovou sbírku o stříbro z Rio de Janeira a aktuálně mu patří 63. místo. Mezi nominovanými je i sedmatřicetiletý Ivo Karlovič, jenž se stále dokáže držet v elitní třicítce žebříčku ATP a to přesto, že letos prohrál hned šest úvodních zápasů sezony. Čtveřici doplňuje Florian Mayer, který se vrátil po vleklých zdravotních problémech a doslova celý svět šokoval svým triumfem na turnaji kategorie ATP 500 v Halle.

V průběhu londýnského Turnaje mistrů budou vyhlášeni i vítězové dalších cen, závisejících na žebříčku ATP. Mezi ně patří cena pro nejlepší hráče ve dvouhře a čtyřhře, a také pro nejmladšího hráče v elitní stovce žebříčku ATP. Fanoušci mohou volit svého nejoblíbenějšího tenistu i deblový pár. Organizace ATP rozhodne o majiteli ceny Arthur Ashe Humanitarian Award pro osobu, se angažuje v humanitárních příspěvcích a novinářského ocenění Ron Bookman Media Excellence Award. Zajímavostí je, že letos prvně proběhne i trenérská anketa, kde si trenéři si ze svých řad zvolí nejúspěšnějšího trenéra roku.