Roztrhaná trička, rozlámané rakety! Co se děje, Nole?

- Jan Vojkůvka

Zloba, vztek, frustrace. Emoce, které zahýbaly světovou jedničkou Novakem Djokovičem během semifinálového souboje se Španělem Bautistou, jsou ve hře srbského tenisty stále častějším úkazem. Dříve tomu tak přitom nebylo a na povrch se dere otázka, co se s Nolem děje?

Turnaj Masters v Šanghaji je dalším z řady, na kterých si Novak Djokovič připsal porážku, na něž nebyl v posledních letech příliš zvyklý. Že něco není v pořádku ukazovalo už čtvrtfinále, kdy si mezi výměnami pobrukoval tóny písní, jako je Lambáda a podobně.

Během semifinále rozlámal vztekle raketu, roztrhnul si tričko (již podruhé), hádal se s empirovým rozhodčím a schytal dvě varování. Opravdu byl na dvorci Novak Djokovič? Podobné chování se u něho nevídalo, to bývalo doménou jiných tenistů... Ale ano, Djokovič nezvládá trápení posledních měsíců.

Vše začalo po zisku kýžené trofeje na French Open, čímž Nole zkompletoval kariérní grandslam. Úspěch, který měl nastartovat Djokoviče k předvádění uvolněného tenisu a potvrzení jednoznačné dominance, kterou do té doby měl.

Ale kdepak. Vypadl ve třetím kole Wimbledonu, a ač vyhrál turnaj v Torontu, přišlo obrovské zklamání na olympiádě v Riu a následně porážka ve finále US Open s Wawrinkou. Už v semifinále přitom roztrhnul poprvé své triko, když s Monfilsem prohrál set.

Přišla snad ona pověstná ztráta motivace? Djokovič dlouhodobě hovořil o menších zdravotních problémech, které jeho hru limitují. Zároveň se však vyrojily spekulace, že za poklesem formy stojí osobní problémy, přičemž se mělo jednat dokonce o rozvod. Jenže tyto fámy se pokusila rozehnat svými vyjádřeními sama manželka světové jedničky, která přes sociální sítě vyjádřila svému muži podporu a lásku...

Ovšem kde je pravda? S Djokovičem se něco děje, herně to není onen dominantní tenista, trápení na dvorci může mít kořeny ve špatné situaci v rodinném zázemí či ze ztráty motivace. Samo Djokovičovo vyjádření, že prioritou již nejsou grandslamové tituly nebo pozice světové jedničky ukazuje, že Djokovič má velký problém. Zda je osobní, pracovní či zdravotní se však svět nedozví dříve, než sám Djokovič uzná za vhodné, aby vyšel s pravdou na světlo světa.

Jen doufejme, že to skončí u roztržených triček a rozlámaných raket...