V Asii se rýsoval černý den světových jedniček. Kerberová dohrála, Djokovič utekl z lopaty hrobníkovi

- Filip Lefenda

Nechybělo mnoho a na asijském kontinentu by se zrodila obrovská tenisová senzace. Novak Djokovič a Angelique Kerberová platí v tomto sportu za světové jedničky, v pátek však na kurtech v Šanghaji a Hongkongu dobrý dojem rozhodně nezanechali! Prvně jmenovaný byl více než blízko vyřazení s hráčem druhé světové stovky Mischou Zverevem, který se do hlavní části turnaje prokousával až z kvalifikace. Kerberová pak uhrála s Australankou Gavrilovovou jen čtyři gemy a od svého triumfu v New Yorku tak stále čeká na výraznější výsledek.

Stále ještě poměrně čerstvá ženská světová jednička Angelique Kerberová se trápí. Vítězka letošního US Open se po osmifinálových prohrách ve Wu-chanu a Pekingu v Hongkongu sice probojovala do čtvrtfinále, v tom ale naprosto propadla s Australankou Gavrilovovou, s níž uhrála v součtu obou setů pouhé čtyři gemy.

Zápas přitom favoritka zahájila dobře, když se postarala o rychlý brejk a vedla 2:0. Poté ale rodačka z Brém ztratila hned pět her v řadě a úvodní set, ve kterém bylo k vidění hned šest ztracených podání, prohrála poměrem 3:6. Ve druhém dějství bylo její počínání ještě zoufalejší. Němka dokázala ve druhém gemu srovnat na servisu stav na 1:1, to už ale bylo z její strany vše. Od té doby přičítala hry na své konto pouze mladší soupeřka, která se tak raduje ze senzačního postupu. Kerberovou zdolala Gavrilovová poprvé v kariéře, přičemž se tak stalo až na šestý pokus.

„Nedá se říci, že by mě soupeřka zaskočila, protože jsem věděla, jak Gavrilovová hraje. Ale nepředvedla jsem svůj nejlepší tenis, nefungoval mi ani servis. Mohu jen říci, že jsem nehrála dobře, to je zřejmé,“ zhodnotila své nevyvedené počínání Kerberová, na níž se náročný program podepisuje i z hlediska únavy.

„Sezóna je dlouhá, hrajeme už deset měsíců. Tento rok jsem odehrála spoustu zápasů a myslím, že potřebuji pár dnů odpočinku, abych dobře zregenerovala na Singapur. Neservírovala jsem dobře a dělala jsem více dvojchyb, než je u mě běžné. Jsem unavená,“ postěžovala si před vrcholem sezóny osmadvacetiletá Němka.

Namále měl v Šanghaji také Novak Djokovič. Obhájce loňského titulu čelil ve stejné fázi turnaje Němci Mischovi Zverevovi, který se do hlavní části musel prokousávat z kvalifikace. Rozdíl více jak sta míst v žebříčku však v zápase nebyl příliš vidět, ba naopak. Zverev v prvním setu neztratil ani jedno podání a vyhrál se dvěma brejky v zádech 6:3.

Také druhé dějství nebylo z pohledu srbské světové jedničky vůbec ideální, především pak samotný vstup, kde Djokovič ihned nabral manko dvou her. Poté se ale přeci jen rozehrál a výsledkem bylo rázem vedení 4:3 a servis k dobru. Jenže! Němec ihned kontroval stejnou mincí, využil brejkbol a o pár chvil později musel Djokovič podávat na udržení se v utkání. To se mu nicméně za stavu 4:5 i o dvě hry později podařilo a rozhodnout tak musel nervy drásající tiebreak. Ten připadl po stavu 7:4 Djokovičovi.

Rozhodující moment třetího setu se udál hned na jeho startu. „Nole“ se zmocnil hned prvního servisu soupeře a rychle odskočil na rozdíl tří her. Zverev následně na podáních vždy snížil, na příjmu už se ale brejku a návratu do utkání nedočkal. Novak Djokovič se tak doslova protrápil do semifinále, do kterého postoupil i navzdory 37 nevynuceným chybám (Zverev jich posbíral jen 21). V tom si v sobotu zahraje se Španělem Bautistou-Agutem, se kterým by se mu již podobný přístup místy připomínající exhibiční vystoupení nemusel podruhé vyplatit.

Zverev naproti tomu nezanechal v Číně špatný dojem. V roli kvalifikanta se probojoval až do čtvrtfinále, ve kterém potrápil srbského fenoména. V novém vydání žebříčku se tak starší bratr v současnosti úspěšnějšího Alexandera Zvereva posune ze současné 110. pozice na 72. 

A jedna zajímavost na závěr. Posledních pět setů, které hrál před pátečním střetnutím Mischa Zverev proti soupeřům z elitní pětky žebříčku ATP, skončily 2:6, 2:6, 0:6, 0:6 a 2:6. Ano, počítáte správně, devětadvacetiletý rodák z Moskvy v nich uhrál dohromady jen šest her. Dnes jich proti Djokovičovi zvládl v rámci jednoho střetnutí uzmout hned dvojnásobek.