Anomálie, nebo trend? Federer s Nadalem po letech nejsou v první čtyřce žebříčku

- Václav Petrů

Definitivní konec jedné nezapomenutelné éry? Nebo jen chvilková odchylka? Pondělní vydání žebříčku ATP přineslo jednu na první pohled nenápadnou, leč výmluvnou zprávu. Poprvé po třinácti letech se na prvních místech žebříčku nenachází ani jeden z dvojice nejúspěšnějších hráčů v dějinách bílého sportu, Roger Federer a Rafael Nadal.

Pokud bychom sečetly jejich grandslamové tituly, došli bychom k ohromujícímu číslu jednatřicet. Grandslamová dominance dvou tenisových titánů je ale už delší dobu historií. Čísla mluví za vše. Roger Federer naposledy ovládl major před více než čtyřmi lety, když na Wimbledonu dokázal ve finále zdolat domácí hvězdu Andyho Murrayho. Ani Rafael Nadal už nemá úplně v živé paměti, jak chutná pocit ze zisku grandslamového titulu. Španělský toreador naposledy ovládl grandslamový podnik před téměř dvěma a půl lety na Roland Garros.

Místo Fedala, jak se rivalitě této dvojice přezdívá, vládnou jiní – Novak Djokovic s Andy Murrayem, přičemž nadvládu srbsko – britské dvojice občas razantně přeruší Švýcar Stan Wawrinka. Federer kvůli zranění chodí místo po kurtech po horách, Nadal sice hraje, ale je jen stínem hráče, který ještě před dvěma lety ovládl pařížskou antuku. V posledních měsících sbírá spíše z tituly z čtyřhry než vavříny ze singlu. Naposledy společně se svým krajanem Carrenou Bustem ovládli turnaj v Pekingu.

Ani jeden z hráčů se ale nemíní se současnou situací smířit. Švýcar v létě vyhlásil. „V lednu se chci vrátit supersilný.“ S předstihem oznámil, že se po letech představí na turnaji smíšených družstev v Hopman Cupu, kde mimochodem v roce 2002 vzplanula jeho láska k budoucí manželce Mirce. Kdo zná perfekcionismus švýcarského tenisty, nepochybuje, že pro úspěšný návrat udělá maximum. Nadal sice pravidelně vypadává před branami závěrečných fází turnajů, ale na antuce stále patří mezi nejlepší. Na jaře ovládl velký turnaj kategorie Masters 1000 v Monte Carlu, na následném French Open patřil mezi hlavní favority, dokud jej nezastavilo zranění zápěstí. Až čas tedy ukáže, jestli je TOP 4 bez Federera s Nadalem jen chvilkovou anomálií, nebo neodvratnou realitou.

Federer se již pilně připravuje na svůj návrat