Zlaté hody! Češi brali o víkendu sedm titulů!

- Petr Šístek

Právě skončený víkend byl pro české barvy nebývale úspěšný, když naši tenisté dokázali ovládnout hned sedm turnajů, z toho čtyři na nejvyšší úrovni. Obzvláště úspěšný pak byl pro české tenistky turnaj kategorie WTA Premier ve Wu-chanu, který opanovaly ve dvouhře i čtyřhře.

Kvitová kralovala ve Wu-chanu

Petra Kvitová se v Asii rozehrála ke skvělým výkonům, když nejprve v osmifinále turnaje ve Wu-chanu v jednom z vůbec nejpěknějších utkáních na okruhu WTA v této sezoně udolala světovou jedničku Angelique Kerberovou, a poté své galapředstavení dovršila v semifinále a finále, v nichž dohromady ztratila pouhých pět gemů. Zejména pak finále proti Dominice Cibulkové bylo ukázkou absolutní dominance, kdy Češka vyhrála prvních sedmnáct míčků zápasu a nakonec získala nadpoloviční většinu bodů (57:28). Cibulková v prvním setu dokonce ani jednou neuhrála svůj servis a celkem dva získané gemy nakonec byly skutečným odrazem dění na kurtu.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vyhrály třetí letošní turnaj

Lucie Šafářová se se svou oblíbenou partnerkou představila poprvé od triumfu na US Open a ve Wu-chanu si populární pár „Bucie“ vedl neméně dobře. Českoamerická dvojice prošla turnajem bez ztráty setu a parádní týden českého tenisu jen podtrhuje fakt, že ve finále poměřila síly s Barborou Strýcovou a Saniou Mirzaovou. V něm Šafářovou s Mattekovou-Sandsovou jasně opanovaly první set, který ovládly poměrem 6:1 a i ve druhém setu i přes poměrně těsný výsledek 6:4 po celou dobu udržovaly náskok. Tímto titulem si navíc zajistily start na Turnaji mistryň ve čtyřhře

Kristýna Plíšková opanovala turnaj v Taškentu

Kristýna Plíšková v Uzbekistánu pokračovala ve skvělých výkonech z turnaje v Dalianu, kde dokázala zvítězit na začátku září. Ve finále zde svedla těžký souboj s Nao Hibinovou. Čtvrtá nasazená Japonka v úvodu zápasu získávala gemy na servisu snadněji než Plíšková, ta ji ale postupně začala přehrávat, dvakrát dokázala získat podání Hibinové a první set ovládla poměrem 6:3. Japonská tenistka, ale do druhého dějství vstoupila lépe, a i když výhodu brejku napoprvé ztratila, tak podruhé jí již nepohrdla a nakonec ve druhém sadě zvítězila poměrně jasným poměrem 6:2. Plíšková se tím ale nenechala rozhodit a vyrovnaný třetí set rozhodla v šesté hře, kdy sebrala soupeřce podání a utkání již dokázala dovést do vítězného konce. Česká tenistka si díky nejcennějšímu titulu kariéry vylepšila žebříčkové maximum a již nyní má jistotu, že sezonu ukončí v elitní světové stovce.

Berdych obhájil titul v Šen-čenu

Tomáš Berdych si v Šen-čenu připsal první titul sezony a obhajobou vítězství se stal nejúspěšnějším hráčem historie tohoto turnaje. Ve finále přehrál ve velmi vyrovnaném utkání Richarda Gasqueta. Úvodní set získal poté, co jej nedokázal dopodávat, až těsným výsledkem 7:5 v tiebreaku. Výhodu brejku a dva mečboly měl i ve druhé sadě, avšak poté tahal v tiebreaku za kratší konec o vítězi turnaje tak musel rozhodnout až třetí set. V něm český tenista zaznamenal rozhodující brejk v šestém gemu a tentokrát již nenechal nic náhodě a utkání dovedl do vítězného konce, čímž vylepšil svou pozici v boji o Turnaj mistrů.

Šátral vládl na challengeru v Římě

Jan Šátral se po úspěšném vystoupení na US Open vrátil na antukové challengery a po dvou koncích ve čtvrtfinále zaznamenal velký úspěch v Římě, kde si došel pro druhý challengerový titul v kariéře. Ve finále přehrál favorizovaného Robina Haaseho, který byl ve vynikající formě, což potvrzovala jeho série jedenácti výher v řadě a patnácti výher z posledních šestnácti utkání. V prvním setu Šátral zaznamenal brejk v šestém gemu, a ten se ukázal býti nakonec rozhodující. Ve druhém dějství pak rodák z Mělníka prorazil servis soupeře dokonce dvakrát a sám v utkání odvrátil všech sedm brejkbolů, díky čemuž zápas ovládl přesvědčivým výsledkem 6:3 a 6:2. Turnajový titul jej vynesl na kariérní žebříčkové maximum, kterým je nově 135. pozice.

Pospíšil podruhé triumfoval v Káhiře

Jaroslav Pospíšil se minulý týden představil v Káhiře již na třetím turnaji kategorie futures v řadě, přičemž první z nich ovládl a na druhém ve čtvrtfinále podlehl svému svěřenci Vítu Kopřivovi. Tentokrát Pospíšil právě Kopřivu přehrál v semifinále a ve finále poměřil síly s Bolivijcem Federico Zeballosem. První set český tenista opanoval poměrem 6:3, avšak ve druhé sadě se z výhry po zlepšeném výkonu radoval Zeballos. Pospíšil ale v rozhodující sadě nenechal nic náhodě a po výhře 6:1 získal 25. titul z turnaje futures v kariéře, který mu dává dobré šance k tomu, aby zakončil sezonu ve čtvrté stovce žebříčku.

Jaloviec ovládl futures v Sarreguemines

Marek Jaloviec bezpochyby zažívá životní sezonu a o svůj třetí letošní titul si zahrál na halovém podniku ve Francii. Zde totiž v semifinále přehrál velmi nebezpečného a skvěle servírujícího Albana Olivettiho, který se po zranění stále nedokázal vrátit do vyšších pater žebříčku. Ve finále pak Jaloviec poměřil síly s turnajovou jedničkou Raymondem Sarmientem, kterého přehrál po setech 6:2 a 7:6(4). Ostravský rodák tak turnajem prošel se ztrátou jediného setu, když vyhrál tři ze čtyř tiebreaků. V žebříčku se tak nově posune do první poloviny páté stovky.