Před pěti týdny v nemocnici a teď tu sedím s trofejí, radoval se Berdych z obhajoby titulu

- Jan Vojkůvka

Ani tento rok nevyjde Tomáš Berdych naprázdno. Roční čekání se vyplatilo a česká jednička slaví podruhé v řadě titul v čínském Šen-čenu, kde zvládl náročnou obhajobu v třísetové bitvě s Francouzem Richardem Gasquetem.

Dva tituly v roce 2014, dva tituly v roce 2015. Berdych neměl před sebou vůbec snadnou práci, navíc s ohledem na to, že loňské tituly vybojoval v závěru sezony právě v Šen-čenu a ve Stockholmu. Ale první obhajoba trofeje mu vyšla dokonale a po ročním čekání mohl pozvednout nad hlavu třináctý titul z okruhu ATP.

Berdych odehrál povedenou sezonu, byl ve čtvrtfinále Australian Open i French Open a dokonce v semifinále Wimbledonu. Ale na menším turnajích se jeho stálým maximem stala pouze semifinále. Až v Šen-čenu tuto smůlu prolomil, poprvé v kalendářním roce 2016 prošel do finále a jubilejní třicátý titulový zápas přetavil v cenný triumf, který v honbě za postupem na turnaj mistrů opravdu potřeboval.

Před pěti týdny jsem byl v nemocnici a teď tu sedím s trofejí,“ usmíval se Berdych na tiskové konferenci, kam dorazil krátce po vítězství nad Gasquetem 7:6, 6:7 a 6:3. „Věci se rychle změnily. Naštěstí pro mě, všechno jde dobře a já se cítím fajn a sedím tu jako vítěz. Všechno tohle beru jako bonus, že mohu hrát a vyhrávat nějaké zápasy,“ řekl.

Štastný, ale zároveň unavený. Přitom finále takové drama být nemuselo, Berdych měl ve druhém setu výhodu brejku a za stavu 5:3 měl na returnu dva mečboly. Nevyužil je a následně přišel čistou hrou o servis, kterým mohl zakončit zápas.

Ty dva mečboly... To bylo složité. Zaservíroval skvěle, dal esa a já s tím nemohl nic nadělat. Začal hrát velmi dobře a zasloužil si vyhrát druhý set. Musel jsem o vítězství bojovat a někdy se takové věci stávají,“ vysvětlil Berdych problémy v druhém dějství.

Celkově však se svým výkonem mohl být spokojen. „Myslím, že to byl velmi dobrý zápas. Po semifinále jsem řekl, že chci zlepšit svou hru a hrát lépe a myslím, že jsem toho proti těžšímu soupeři dosáhl. Jsem potěšený tím, jak jsem hrál,“ podotkl.

Český tenista po titulu v Šen-čenu lehce stáhl náskok hráčů před ním, kteří stále bojují o účast na turnaji mistrů. Ztrátu na osmého Nadala dokázal stáhnout na 330 bodů, na šestého Monfilse má pak manko 485 bodů. Před Berdychem přitom jsou stále čtyři turnaje do konce sezony, z toho dva turnaje Masters. Zvládne boj o Londýn dotáhnout do úspěšného konce?