Mou prioritou už nejsou grandslamové tituly, nastínil Djokovič

- Jan Vojkůvka

Již žádné honění se za tituly na grandslamech a za pozicí světové jedničky. Když úspěchy přijdou, tak přijdou. To je ve zkratce nový náhled Novaka Djokoviče na tenis.

Ne, Djokovič rozhodně nekončí kariéru a ne, není to vtip. Srbská světová jednička poté, co dosáhla v této sezoně na kýžený titul na French Open, má ve své podstatě splněno a nyní si chce tenis především užívat.

Aktuálně si Djokovič doléčuje zranění doma v Bělehradě a ke konci týdne si našel čas na tiskovou konferenci, na níž se svěřil s novým přístupem, který po obrovském tlaku, jenž v této sezoně zažíval, má být klíčem k další chuti na tenis.

Zranění lokte ovlivňuje můj výkon na kurtu, pořád se s tím trochu trápím poté, co jsem tento rok odehrál hodně zápasů a nebyl jsem zcela zdravý. Ale začínám se cítit lépe,“ zmínil na úvod Djokovič, který tak i vysvětlil, proč se odhlásil z turnaje v Pekingu.

Po zdolání pařížské antuky a zisku kariérního grandslamu se Djokovičovi údajně příliš neulevilo a naopak přišlo období, které se negativně podepsalo na dalších výsledcích. Ve spojení se zdravotními problémy Djokovič zklamal ve Wimbledonu, na olympiádě a příliš mu nevyšlo ani US Open.

Začal jsem cítit stále větší tlak,“ svěřil se Djokovič. „Po titulu z Roland Garros každý začal mluvit o možnosti dosáhnout historického úspěchu, kalendářního grandslamu. Nebyl jsem moc klidný,“ přiznal. A právě tlak, který na něho byl vyvíjen, nebo který si na sebe sám vytvořil, už zažívat nechce. A za tím účelem dvanáctinásobný grandslamový šampion hodlá změnit svou filosofii.

Psychicky jsem cítil obrovský tlak a dál už nechci myslet na počty titlů. Pokud přijdou, tak super, přijmu je. Ale když ne... Nakonec, tenis není jediná věc na světě,“ cituje Djokoviče web tennisworldusa.org.

Djokovič si však nezvolil snadnou cestu. Nemyslet na tituly není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Touha po vítězství, která je v každém člověku zakořeněna, dříve nebo později může převládnout a Srb se opět vystaví onomu tlaku, který hodlá eliminovat. Bude zajímavé sledovat, jak se s tím vypořádá v nejbližších měsících a nakolik se změní jeho přístup ke hře jako takové.