Češi v akci: Kvitová v semifinále smetla Halepovou, český souboj v Šen-čenu zvládl Berdych

- Daniel Kubelka

Česká tenistka Kristýna Plíšková zažívá nejlepší měsíc své kariéry. Po titulu na challengeru v Dalianu začátkem záři si v Taškentu zahraje o svou premiérovou trofej na okruhu WTA. Rozhodla o tom výhra čtyřiadvacetileté hráčky v semifinále turnaje. Hůře už si vedla Denisa Allertová, která nestačila na Japonku Hibinovou a finále si proti Kristýně Plíškové nezahraje. Dařilo se ale Petře Kvitové, která smetla světovou pětku Rumunku Halepovou a v čínském Wu-chanu si také zahraje o titul. Český souboj mezi Tomášem Berdychem a Jiřím Veselým byl vidění ve čtvrtfinále turnaje v Šen-čenu a po tuhém boji se z postupu raduje zkušenější Berdych.

Kvitová nedala Halepové šanci, ve finále číhá Cibulková

Česká tenistka Petra Kvitová je ve skvělé formě! Na silně obsazeném turnaji v čínském Wu-chanu si totiž šestadvactiletá hráčka v pátečním semifinále naprosto hladce poradila se světovou pětkou Simonou Halepovou a ve finále si to rozdá o titul s Dominikou Cibulkovou!

Kvitová vstoupila do zápasu se soupeřkou, se kterou prohrála všechny předhozí duely, naprosto suverénně. Halepovou hned dvakrát okradla o podání, celkem si vypracovala sedm brejkbolů a po chvíli vedla 5:0! Rumunka v šesté hře odvrátila hrozbu ostudy v podobě „kanára“, na snadném vítězství české tenistky v úvodní sadě v poměru 6:1 to ale už nic nezměnilo.

Také druhý set se hned od začátku vyvíjel lépe pro dvojnásobnou grandslamovou šampiónku. Halepová sice získala úvodní gem, jenže pak už znovu vládla česká tenistka, která až do konce setu nedovolila Rumunce adekvátně odpovědět a zcela suverénně dokráčela za postupem do finále turnaje.  

Kvitová dokázala Halepovou porazit vůbec poprvé v kariéře a díky finálové účasti se posune na třináctou příčku světového žebříčku.

Berdych i potřetí v kariéře vyzrál na Veselého

Poslední vzájemné utkání současných dvou nejlepších českých tenistů v osmifinále Wimbledonu nabídlo velmi vyrovnanou podívanou a nejinak tomu bylo i tentokrát v Šen-čenu, kde si oba tenisté zopakovali přesně rok starý souboj. Ani jeden z hráčů se v současnosti nenachází ve zcela ideálním rozpoložení, neboť oba byli sužování zdravotními problémy a nyní se vracejí do zápasového kolotoče. I přesto ale do čtvrtfinále dokázali shodně postoupit bez ztráty setu.

Úvod utkání patřil Veselému, který dokázal získat podání soupeře, avšak Berdych na nastalou situaci bleskově zareagoval a vyrovnaná první sada nakonec dospěla do tiebreaku. Ten, stejně jako obě předchozí zkrácené hry na tomto turnaji, zvládl lépe zkušenější Berdych. Poklidně probíhající druhá sada ale dostala náboj v sedmém gemu, kdy rodák z Valašského Meziříčí po sérii chyb přišel o svůj servis a ani přes úpornou snahu se mu jej již nepodařilo získat zpět.

Utkání tak vyvrcholilo rozhodující třetí sadou, do níž opět lépe vstoupil Veselý. Po brzkém brejku ale prohrál čtyři gemy v řadě, což se nakonec ukázalo býti jako rozhodující. Rozjetý Berdych nakonec zápas ukončil na returnu a i na druhém turnaji po problémech se zánětem slepého střeva si zahraje semifinále. V něm se utká s Brazilcem Thomazem Belluccim (ATP 81.), který dnes nečekaně hladce přehrál čtvrtého nasazeného Bernarda Tomice, jemuž dovolil pouhé čtyři gemy.

Plíšková si zahraje o premiérový triumf na okruhu, Allertová neuspěla

Starší ze sesterské tenisové dvojice nevstoupila do svého prvního semifinále na okruhu vůbec dobře. Plíšková hned ve druhé hře ztratila servis a i když vzápětí po rebrejku dorovnala skóre, měla Kozlovová i nadále navrch. Ukrajinská tenistka po dalším brejku navýšila své vedení až na 5:2, jenže na výhru v prvním setu to nakonec nestačilo. Plíšková zabojovala, získala ztracený servis zpět a když ve dvanáctém gemu odvrátila další brejkbol Kozlovové, dospěla úvodní sada do tiebreaku. V něm už měla česká hráčka jasně navrch a ujala se vedení v semifinálovém zápase.

Povzbuzena velkým obratem v první sadě vlétla Plíšková do druhého dějství ve velkém stylu. Kozlovové nepovolila uhrát jediný gem a z kurtu ji vyprovodila za zpěvu nepopulárního „kanára“! Česká tenistka se ve svém prvním finále na okruhu WTA utká s Nao Hibinovou.

Plíšková si postupem do finále značně polepší na žebříčku a jistě vyskočí na konec osmé desítky, což by zároveň bylo její nejlepší umístění v kariéře. V případě triumfu na turnaji by poskočila až k hranici 66. místa.

Druhá z českých tenistek Denisa Allertová už podobně úspěšná nebyla a Japonce Nao Hibinové podlehla za hodinu ve dvou setech, 2:6 a 3:6. Třiadvacetiletá Češka sice získala úvodní gem zápasu, jenže pak už kralovala její soupeřka, která pěti gemy v řadě vývoj v sadě otočila a druhým setbolem úvodní set získala v poměru 6:2. Druhé dějství začalo ztrátou podání na obou stranách. Hibinová však od stavu 2:3 získala dvakrát servis Allertové a po čtyřech uhraných hrách v řadě dostáhla i druhou sadu k vítězství v poměru 6:3

Šafářová ve Wu-chanu o titul

Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou si zahrají o třetí společný letošní titul. Po triumfech v Miami a na nedávném US Open bude česko-americká dvojice usilovat o vítězství i na turnaji v čínském Wu-chanu, kam postoupila po výhře nad párem McHaleová, Peng po setech 6:4 a 6:3.

Úvodní set plný brejků rozhodla devátá hra, kdy Šafářová se svoji parťačkou počtvrté v průběhu sady prorazila servis soupeřek a rozhodující náskok udržely až do konce. Druhá sada přinesla vyrovnanější průběh, nicméně od stavu 2:3 uhrál česko-americký pár čtyři hry v řadě a nakonec mohl oslavit postup do finále čtyřhry.

ATP/WTA

SHENZEN OPEN (muži, tvrdý povrch, 704 140 USD, čtvrtfinále dvouhry)

TOMÁŠ BERDYCH (9.)[1] - JIŘÍ VESELÝ (52.)[8] - 7:6(1), 3:6, 6:2

2016 DONGFENG MOTOR WU-CHAN OPEN (ženy, tvrdý povrch, 2 288 250 USD)

Semifinále dvouhry

PETRA KVITOVÁ (16.)[14] - Simona Halepová (ROU, 5.)[4]   6:1, 6:2

Semifinále čtyřhry

McHaleová, Peng (USA/CHN) - Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ  4:6, 3:6
Babosová, Švedovová (HUN/KAZ) - Mirzaová (IND), STRÝCOVÁ  3:6, 6:7(5)

TAŠKENT OPEN, Uzbekistán (ženy, tvrdý povrch, 226 750 USD)

Semifinále dvouhry

Kateryna Kozlovová (UKR, 98.) - KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (100.)  6:7(2), 0:6
Nao Hibinová (JPN, 78.)[4] - DENISA ALLERTOVÁ (114.)[9]   6:2, 6:3

Semifinále čtyřhry

Abdujramovová, Kuwataová (UZB/JPN) - Schuursová (NED), VORÁČOVÁ  6:7(5), 3:6
Olaruová, Soyluová (ROU/TUR) - KR. PLÍŠKOVÁ, Sadikovicová (SUI)  7:5, 6:2

CHINA OPEN (ženy, tvrdý povrch, 5 424 394 USD, 1. kolo kvalifikace)

KATEŘINA SINIAKOVÁ (56.) - Jana Čepelová (SVK, 99.)   3:0, skreč Čepelová

CHALLENGER TOUR

BFD Challenger, Řím (muži, antuka, 42 500 Eur, čtvrtfinále dvouhry)

JAN ŠÁTRAL (169.) - Aljaz Bedene (GBR, 82.) 6:4, 6:4

ITF/FUTURES

AlSolymaineyah F26 Men´s Futures, Egypt (muži, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále dvouhry)

VÍT KOPŘIVA (622.)[5] - Peter Goldsteiner (AUT, 819.)[8]   6:2, 6:4
Nicolas Mateo Martiney (ARG, 778.)[8] - JAROSLAV POSPÍŠIL (419.)[2]  4:6, 2:6

Tournoi International De Sarreguemines (muži, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále dvouhry)

Elie Rousset (FRA, 941.) - MAREK JALOVIEC (474.)[3] 4:6, 3:6

Hammamet Open, Tunisko (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo dvouhry)

YVO PANÁK (2035.) - Mariano Kestelboim (ARG, 511.) (6)   2:6, 5:7

Sozopol Santa Marina Cup, Bulharsko (ženy, tvrdý povrch, 10 000 USD)

Čtvrtfinále dvouhry

KATEŘINA KRAMPEROVÁ (922.) (9) - Oana Gavrilová (ROU, 1177.)  6:7(3), 2:6

Semifinále čtyřhry

Boevová, Jevtimovová (BEL/BUL)[3] - KRAMPEROVÁ, Žuravlevová (RUS)[2] 1:6, 3:6

Santa margherita di Pula, Itálie (ženy, antuka, 10 000 USD)

Čtvrtfinále dvouhry

Paula Ormaechaová (ARG, 525.) - PETRA KREJSOVÁ (598.)   5:7, 0:6

Semifinále čtyřhry

Giovineová, Ormaechaová (ITA/ARG)[1] - KREJSOVÁ, Spiteriová (ITA) 3:6, 6:4, 9:11