Češi v akci: Kvitová ve Wu-chanu udolala světovou jedničku Kerberovou, Plíšková a Allertová v Taškentu postupují

- Jan Havlovic

Petra Kvitová v dechberoucí bitvě udolala šampionku US Open Angelique Kerberovou a o semifinále si zahraje s Johannou Kontaovou. Karolína Plíšková a Barbora Strýcová si na své zápasy musí kvůli dešti počkat až do čtvrtka. Během středečního dopoledne si také zajistila postup v Taškentu Kristýna Plíšková, která si tak zahraje své první čtvrtfinále na okruhu WTA!

Kvitovou pod zataženou střechou šokovala světovou jedničku

Dnešní program turnaje v čínském Wu-chanu narušil déšť, který na kurt nepustil Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou. Oba zápasy českých tenistek byly kvůli přetrvávajícímu dešti přesunuty na čtvrtek. Petra Kvitová však své střetnutí s Angelique Kerberovou odehrála, neboť jejich zápas byl na programu na centrálním dvorci, který disponuje zatahovací střechou. 

Rodačka z Bílovce předváděla na tomto turnaji od úvodních kol velmi dobré výkony, když smetla Ostapenkovou a po ní také Svitolinovou. Nyní však na českou dvojku čekala nejtěžší možná soupeřka - nová světová jednička Angelique Kerberová. Rodačka z německých Brém ve druhém kole musela otáčet utkání s Francouzskou Mladenovicovou, avšak překvapení nedopustila, a tak se může těšit na souboj s Kvitovou. Obě hráčky se střetly na letošním US Open, v tomto zápase podala Kvitová dobrý výkon, avšak na budoucí vítězku posledního grandslamu letošní sezony to nestačilo. Obě tenistky se spolu utkaly již devětkrát a vzájemná bilance dosud hovořila lépe pro Kerberovou v poměru 5:4. 

Úvodní sada zápasu nabídla spektakulární podívanou, která vyvolala vlnu chvály pro obě hráčky na sociálních sítích. Bylo k vidění hned šest ztracených podání a spravedlivé rozuzlení setu nabídl až tiebreak. V něm obě hráčky nevyužily několik šancí k ukončení sady, ale úspěšnější nakonec byla favorizovaná Kerberová, jež zkrácenou sadu ovládla poměrem 12:10.

Hned v úvodu druhého setu se do vedení dostala česká tenistka, která ale výhodu získaného servisu dvakrát ztratila a Němka dokázala dotáhnout na 5:5. Poté se ale opět přihlásila ke slovu Kvitová, která i v této sadě dokázala vzít své soupeřce třikrát servis. Nadějným vedením 6:5 již nepohrdla a set dopodávala do vítězného konce.

Třetí set nabízel neméně kvalitní podívanou jako předchozí dva, rodačka z Bílovce se stejně jako v předchozím dějství hned na úvod ujala vedení. To oproti předchozím sadám nakonec dokázala udržet, ale diváci byli svědky opravdových dramat. Mezi ně patří i maratonská výměna čítající 41 úderů.


Petra Kvitová nakonec v rozhodující třetí sadě odvrátila všech deset brejkbolů Kerberové a sama využila až šestý mečbol. "Byl to hodně dlouhý zápas. Nevím, jak jsem to dokázala, ale jsem velmi ráda. Je to výborné, skvělá výhra. Jsem velmi šťastná a můj kouč mě hodně podporoval. Byla to výborná bitva," nechala se slyšet na kurtu bezprostředně po utkání. Ve čtvrtfinále poměří síly s Johannou Kontaovou, která si dnes poradila s Carlou Suarezovou-Navarrovou po setech 7:5 a 7:6(6).

Kristýna Plíšková si zahraje v Taškentu své první čtvrtfinále na okruhu WTA!

Česká tenistka nevstupovala do čtvrtfinálového utkání proti Japonce Naraové v roli favoritky, avšak po vybojovaném vítězství nad Španělkou Sorribesovou-Tormovou rozhodně nebyla bez šance. Kristýna Plíšková vstoupila do zápasu velmi dobře, ve třetím gemu dokázala prolomit podání své soupeřky, na což navázala i v pátém gemu a dostala se do rychlého vedení 5:1. Rodačka z Loun měla možnost ukončit první set již při podání soupeřky, avšak Naraová dva setboly odvrátila. Japonská tenistka odvrátila další dva setboly při podání Plíškové, avšak ta už pátý setbol proměnila a ujala se vedení v zápase.

Aktuálně 100. hráčka světového žebříčku WTA vstoupila ideálně i do druhé sady, hned v prvním gemu sebrala Naraové podání. Podobný počin zopakovala česká tenistka v sedmé hře druhého setu, a tak posléze utkání dovedla do vítězného konce při vlastní podání. Ve čtvrtfinále čeká českou tenistku Ruska Chromačevová, přemožitelka Terezy Martincové. 

V Uzbekistánu uspěla také Denisa Allertová

Denisa Allertová vyzvala po výhře nad Japonkou Kuwataovou v osmifinálovém souboji Rumunku Tigovou. Úvodní sada nabídla poměrně vyrovnaný souboj, obě hráčky jednou ztratily své podání, avšak vše směřovalo k závěrečnému tiebreaku. Ve dvanácté hře první sady šla na podání Tigová, která však situaci vůbec nezvládla, Allertová vybojovala dva setboly a hned ten první dokázala proměnit!

Ve druhém setu Allertová stabilizovala svůj výkon, hned dvakrát dokázala prolomit podání své soupeřky a za hodinu a půl postoupila do čtvrfinále turnaje v Taškentu. V něm Allertovou čeká Belgičanka Kirsten Flipkensová, druhá nasazená hráčka turnaje. 

ATP/WTA

2016 DONGFENG MOTOR WU-CHAN OPEN (ženy, tvrdý povrch, 2 288 250 USD)

Osmifinále dvouhry

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) (5) - Dominika Cibulková (SVK, 12.) (10) - odloženo na čtvrtek
BARBORA STRÝCOVÁ (21.) - Jelena Jankovićová (SRB, 39.) - 12:30 - odloženo na čtvrtek
Angelique Kerberová (GER, 1.) (1) - PETRA KVITOVÁ (16.) (14) 7:6(10), 5:7, 4:6

Osmifinále čtyřhry

Bondarenková, Čchuang (UKR/CHN) - HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (7) 6:4, odloženo na čtvrtek
Chan, Ču (obě CHN) (WC) - Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ (5) - odloženo na čtvrtek
Hingisová, Vandewegheová (SUI/USA) (4) - Krunićová (SRB), SINIAKOVÁ - odloženo na čtvrtek

TAŠKENT OPEN, Uzbekistán (ženy, tvrdý povrch, 226 750 USD)

Osmifinále dvouhry

Kurumi Naraová (JPN, 80.) (5) - KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (100.) 2:6, 2:6
DENISA ALLERTOVÁ (114.) (9) - Patricia Maria Tigová (ROU, 117.) 7:5, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry

KR.PLÍŠKOVÁ, Sadikovicová (SUI) - Melicharová, Wongteanchai (USA/TCHJ) (2) 7:6 (9), 6:3
Schuursová (NED), VORÁČOVÁ (3) - Amanmuradová, Ditčenková (UZB/RUS) 6:7(7), 7:6(5), 10:7

CHALLENGER TOUR 

BFD Challenger, Řím (muži, antuka, 42 500 Eur, 2. kolo)

Rubén Ramirez-Hidalgo (ESP, 146.) (7) - JAN ŠÁTRAL (169.) - 6:3, 3:6, 2:6

ITF/FUTURES

BBTC Open, Maďarsko (muži, antuka, 25 000 USD, 1. kolo)

Alexandar Lazov (BUL) (473.) - PAVEL NEJEDLÝ (675.) 6:3, 1:6, 6:7(6)

AlSolymaineyah F26 Men´s Futures, Egypt (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

VÍT KOPŘIVA (2) (622.) - Nicholas Reyes (USA) (2036.) 6:1, 6:1
Akram El Sallaly (EGY) (1637.) - JAROSLAV POSPÍŠIL (2) (419.) 1:6, 0:6

Vietnam F6 Futures-Becamex IDC Cup (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD)

2. kolo dvouhry

Xin Gao (CHN) (3) (481.) - MAREK GENGEL (1235.) 5:7, 7:5, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry

Gao, Oujang (oba CHN) (1) - GENGEL, MOTL 7:6 (2), 6:4

Red Rock Pro Open, Las Vegas (ženy, tvrdý povrch, 50 000 USD, 1. kolo)

Sophie Changová (USA) (632.) - MARIE BOUZKOVÁ (288.) - 1:6, 2:6

Engie Open, Clermont-Auvergne, Francie (ženy, tvrdý povrch - hala, 25 000 USD, 1. kolo) 

Jessika Ponchetová (FRA) (491.) - JESIKA MALEČKOVÁ (226.) 3:6, 3:6

Santa Margherita di Pula, Itálie (ženy, antuka, 10 000 USD, 2. kolo čtyřhry)

Arcidiaconová, Spigarelliová (obě ITA) (4) - KREJSOVÁ, Spiteriová (ITA) - 3:6, 1:6