Finále DC se odehraje v Záhřebu, do týmu Chorvatska se vrací Karlović

- Jan Havlovic

Chorvatsko vítá před blížícím se finále Davis Cupu v týmů zvučnou posilu! Po více než čtyřech letech se do týmu vrací Ivo Karlović, který tak nahradí zraněného Bornu Ćoriće. Zároveň je také jasné, kde se finále boje o salátovou mísu odehraje.

Po několika dnech rozhodování je konečně jasno o aréně, ve které se odehraje finále Davis Cupu mezi Chorvatskem a Argentinou. Organizátoři přemýšleli nad Splitem, nebo Zadarem (zde se odehrálo semifinále s Francií), avšak nakonec zvolili, i díky velmi striktním podmínkám od ITF, Arenu Zagreb, která pojme celkem 15 000 fanoušků a bude tak dějištěm velmi očekávaného finále, na které se těšít celá země. Chorvatsko naposledy vyhrálo DC v roce 2005, to se však odehrálo finále v Bratislavě. Nyní přichází finále na domácí půdě, což je pro svěřence Zeljko Krajana velká motivace...

Chorvatským fanouškům však zatrnulo při pondělní zprávě o zdravotním stavu nadějného Ćoriće, který v semifinále vytvořil stabilní dvojici s Marinem Čilićem pro dvouhru. Dle všeho to však vypadá, že devatenáctiletý talent chorvatského tenisu nebude na očekávané finále připraven. Chorvatský tenisový svaz však neotálel a oznámil, že se do týmu po více než čtyřech letech vrací Ivo Karlović!

Chorvatský dlouhán naposledy reprezentoval svou zemi shodou okolností proti Argentině v Buenos Aire v dubnu v roce 2012. Karlović měl od té doby velmi špatné vztahy s Chorvatským tenisovým svazem, které se zjevně zlepšily až nyní, a tak kapitán Krajan vítá do týmu zvučnou posilu, díky které tak bude mít velmi silnou sestavu - dva hráči ve světové dvacítce dvouhry (Čilić na desátém místě, Karlović na dvacátém). "Ivo bude v naší nominaci pro finále Davis Cupu a je to ta nejlepší informace, kterou můžu fanouškům sdělit. S ním jsme minimálně o 20-30% silnější a jsem velmi rád, že jsem dokázali zacelit díru, která vznikla po zranění Borny (Ćoriće). Ivo uviděl, v jaké jsme po zranění Borny situaci a rozhodl se ho v nominaci nahradit. Všichni víme, jak důležitý je pro nás Dodig ve čtyřhře, a tak jsem rád, že nemusí hrát i ve dvouhře," uvedl chorvatský kapitán Zeljko Krajan v krátkém prohlášení. 

Chorvatsko vyhrálo salátovou mísu pouze jednou v historii, před jedenácti lety vyhrálo v Bratislavě 3:2, když se o rozhodující bod postaral Mario Ančić. Tenkrát byl v nominaci také Ivo Karlović, letos zažije atmosféru finále znovu, avšak v chorvatském týmu bude hrát daleko důležitější roli...