Dvanáct do tuctu? Kdeže! Wawrinkovu finálovou sérii utnul německý talent Zverev

- Filip Lefenda

Jedenáct. Přesně tolik finálových duelů v řadě zvládl ovládnout Švýcar Stan Wawrinka. Zní to možná až neuvěřitelně, ale nedávný vítěz US Open nepoznal přemožitele v rozhodujících zápasech o titul dlouhé tři sezóny. Až dodnes. Přítrž jeho úctyhodné bilanci učinil devatenáctiletý německý talent Alexander Zverev.

Ten vstoupil do finálového utkání na halovém podniku v ruském Petrohradu lépe a v prvním setu nedal favorizované světové trojce příliš šancí. Po skvělém výkonu bral úvodní dějství poměrem 6:3. V tom druhém jednatřicetiletý rodák z Lausanne přeci jen zabral, když na servisu ztratil za celý set jen čtyři míče a dovedl tak po výsledku 6:3 duel do rozhodující sady.

V té se ujal Wawrinka rychlého vedení 3:0 a vypadalo to, že si připíše dvanáctou finálovou výhru v řadě, Zverev se ale dokázal třemi hrami dotáhnout na nerozhodné skóre. Za stavu 5:5 pak německý hráč v jedenáctém gemu ukradl soupeři servis, ačkoliv měl Wawrinka dva gemboly. Následně Zverev, nyní ještě sedmadvacátý hráč světového žebříčku, ukončil duel bez problémů na podání a získal tak svůj premiérový titul z turnaje okruhu ATP.

Wawrinka tak poznal ve finále přemožitele poprvé od června roku 2013, kde nestačil na trávě v nizozemském Hertogenboschi na francouzského ranaře Nicolase Mahuta. Od té doby až do petrohradského zápasu nezaváhal ani jednou, přičemž si připsal celkem i tři grandslamové tituly.

Alexander Zverev se svým vítězstvím v Petrohradu stal prvním teenagerem od dob Marina Čiliče, který vyhrál turnaj ATP. Chorvatovi se stejný kousek povedl rovněž v devatenácti letech v roce 2008, když v New Havenu zdolal domácího Američana Fishe.

Wawrinkova finále krok za krokem

2016

US Open: Wawrinka – Djokovič 3:1

Ženeva: Wawrinka – Čilič 2:0

Dubaj: Wawrinka – Baghdatis 2:0

Čennaí: Wawrinka – Čorič 2:0

2015

Tokio: Wawrinka – Paire 2:0

Roland Garros: Wawrinka – Djokovič 3:1

Rotterdam: Wawrinka – Berdych 2:1

Čennaí: Wawrinka – Bedene 2:0

2014

Monte Carlo: Wawrinka – Federer 2:1

Australian Open: Wawrinka – Nadal 3:1

Čennaí: Wawrinka – Roger-Vasselin 2:0