Češi v akci: Berdych vybojoval semifinále v Rusku, Strýcová postoupila do finále debla v Tokiu

- Jan Vojkůvka, David Soumar

Svůj první turnaj po nemoci absolvuje v ruském Petrohradu česká jednička Tomáš Berdych, který se na halovém podniku prokousal do čtvrtfinále. O postup do semifinále na challengeru v Sibiu bojují Jan Šátral a Václav Šafránek.

Netušil, co od sebe může očekávat. To se v podstatě potvrdilo i během zápasu druhého kola, v němž Tomáš Berdych s vypětím všech sil udolal Rusa Kuzněcova a vybojoval cenné vítězství po návratu z nemoci. Kvůli zánětu slepého střeva byl mimo více jak měsíc, ale svůj návrat zvládl a navíc vše okořenil i postupem do semifinále přes Itala Paola Lorenziho!

Tentokrát to byl od Berdycha výborný výkon. Na servisu téměř nechyboval, za celý zápas povolil soupeři jeden jediný brejkbol, který navíc odvrátil. Na returnu se pak v obou sadách dostal k jednomu brejku - v prvním dějství získal klíčový brejk v desáté hře a vyhrál 6:4. Ve druhém setu pak prorazil Lorenziho servis hned ve druhém gemu a duel doservíroval až do stavu 6:3.

Jsem velmi rád za to, jak jsem hrál. Včerejší zápas byl pro mě velmi dobrý test. Má hra se zápas od zápasu zlepšuje, za což jsem rád. Jsem připraven, je to semifinále velmi těžkého turnaje, tudíž očekávám velmi těžkou bitvu. Jsem připraven bojovat o vítězství,“ řekl Berdych přímo na kurtu směrem k zítřejšímu utkání. Jeho soupeřem v semifinále bude lepší z dvojice Zverev/Južnyj.

Strýcová postupuje v tokijském deblu

Náročný program dnes čeká na Barboru Strýcovou, která po boku Sanii Mirzaové zvládla v brzkých ranních hodinách duel čtvrtfinále čtyřhry proti japonsko-čínské dvojici Katová, Xu. Česko-indický pár zvítězil hladce dvakrát 6:2 a vybojoval postup do semifinále, ke kterému nastoupily obě hráčky jen o několik hodin později.

Soupeřkami o postup do finále byly Kanaďanka Gabriela Dabrowská a Španělka Maria Jose Martinezová Sanchezová. A favoritky zápasu v prvním setu neodehrály zrovna ideální výkon. Prohrály nakonec 4:6, ačkoliv stav byl už 1:5 a jejich vzepětí dalo naději do dalšího setu. A skutečně Mirzaová se Strýcovou předvedly parádní obrat zápasu, druhé dějství vyhrály 6:3 a v supertiebreaku bez větších obtíží a po výsledku 10:5 vybojovaly postup do finále!

Siniaková zvládla úvod kvalifikace

V čínském Wuhanu se dnes rozehrála kvalifikace na místní turnaj WTA a mezi prvními se na dvorec dostala i Kateřina Siniaková, která tento týden vypadla nečekaně už v prvním kole turnaje v Kantonu. Kvalifikaci do Wuhanu však zahájila suverénně a porazila domácí Chan 6:4, 6:0.

Velkou bitvu odehrála s favorizovanou Darjou Kasatkinovou Lucie Hradecká, která po prohře 4:6 v prvním setu byla na pokraji vyřazení i v sadě druhé, v níž prohrávala 1:3, ale dokázala se vzepřít a set otočit. Vyhrála ho 6:4 a bojovala o překvapivý postup v setu číslo tři. V něm dokázala dohnat manko jednoho servisu a dokonce měla brejkbol na vedení, ale nevyužila ho a nakonec prohrála 5:7.

Rumunské semifinále bez české účasti

V rumunském Sibiu semifinále zabojovali hned dva čeští tenisté. Václav Šafránek svůj duel nezvládl. O'Connellovi z Austrálie podlehl po více než dvou hodinách. Český tenista sice získal úvodní sadu v tiebreaku, následné dva sety ale prohrál 1:6.

Stejně jako Václav Šafránek ani Jan Šátral si semifinále v Rumunsku nezahraje. I rodák z Mělníka prohrál svůj čtvrtfinálový duel ve třech setech. Italovi Giustinovi podlehl 4:6, 6:3, 3:6.

ATP/WTA

St. Petersburg Open (muži, tvrdý povrch - hala, 986 380 USD, čtvrtfinále dvouhry)
TOMÁŠ BERDYCH (9.) - Paolo Lorenzi (ITA, 35.) 6:4, 6:3

2016 Dongfeng Motor Wuhan Open (ženy, tvrdý povrch, 2 589 000 USD, 1. kolo kvalifikace)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (53.) - Xin-Yun Chan (CHN, 119.) 6:4, 6:0
LUCIE HRADECKÁ (196.) - Darja Kasatkinová (RUS, 29.) 4:6, 6:4, 5:7

Toray Pan Pacific Open Tokio (ženy, tvrdý povrch, 1 000 000 USD, čtvrtfinále čtyřhry)
Mirzaová, STRÝCOVÁ - Katová (JPN), Xu (CHN) 6:2, 6:2

semifinále čtyřhry
Mirzaová, STRÝCOVÁ - Dabrowská (CAN), Martinezová Sanchezová (ESP) 4:6, 6:3, 10:5

Challengery
Sibiu Open 2016 (muži, antuka, 42 500 EUR+H, čtvrtfinále dvouhry)
JAN ŠÁTRAL (175.) - Lorenzo Giustino (ITA, 257.) 4:6, 6:3, 3:6
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (280.) - Christopher O'Connell (AUS, 337.) 7:6 (3),1:6, 1:6

ITF/FUTURES
BTC Cup Brno 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD)
Brněnskému turnaji se věnujeme v samostatném článku

2016 Coleman Vision Tennis Championships, Albuquerque (ženy, tvrdý povrch, 75 000 USD, čtvrtfinále)
MARIE BOUZKOVÁ (288.) - Mandy Minellaová (LUX, 112.)

AlSolaimaneyah F25 Men´s Futures, Egypt (muži, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále dvouhry)
JAROSLAV POSPÍŠIL (452.) - VÍT KOPŘIVA (686.) 3:6, 2:6

semifinále čtyřhry
KOPŘIVA, POSPÍŠIL - Borella (ITA), Kivattcev (RUS) 6:0, 6:3