Češi v akci: Šafářová ve finále dvouhry, Hlaváčková slaví prvenství ve čtyřhře

- Daniel Kubelka

Další týden na tenisovém okruhu se chýlí ke svému konci a tím pádem pomalu vrcholí další turnaje ATP a WTA. V pražské Stromovce do svého prvního letošního finále proklouzla Lucie Šafářová, která porazila obhájkyni titulu Karolínu Plíškovou ve dvou setech. Čtyřhru v hlavním městě ovládla Andrea Hlaváčková, která vybojovala svůj šestnáctý deblový titul na okruhu. Nedařilo se Jiřímu Veselému, který podlehl Bulharu Dimitrovovi ve dvou setech a v Istanbulu skončil ve čtvrtfinále.

Zatímco v minulé sezoně se na kurtech pražského turnaje WTA rozhodlo o tom, že finále bude ryzí českou záležitostí, letos se fanoušci budou muset spokojit s jednočlenným zastoupením. V semifinále se střetly Lucie Šafářová s Karolínou Plíškovou, které spolu sehrály druhý zápas v krátké době a zatímco ve Stuttgartu se z vítězství radovala Plíšková, v Praze jí Šafářová vše vrátila i s úroky a postoupila přes ni do finále.

Plíšková, která v minulé sezoně pražský turnaj ovládla, do zápasu nevstoupila vůbec dobře a hned první gem úvodní sady na servisu prohrála. Tento brejk se nakonec ukázal jako klíčový a Šafářová si první set doservírovala. Ve druhém dějství utkání lépe začala favorizovaná Plíšková, ale svůj náskok neudržela a v sedmém gemu si Šafářová vzala ztracený servis zpět. Dramatická bitva na sluncem zalitém centrálním dvorci nakonec dospěla až do tiebreaku, z něhož vzešla vítězně Šafářová.

Za zmínku dozajista stojí, že Šafářová v Praze přerušila sérii pěti porážek v řadě a okamžitě je z toho postup do finále před vlastními diváky, což je o to sladší odměna za trpělivost, kterou se česká tenistka musela obrnit. "Bylo to o pár míčcích. Kája je skvělá hráčka a dobře servíruje. Pokaždé spolu hrajeme vyrovnaně, ve Stuttgartu byla o trochu lepší ona, dnes já," řekla po vítězném utkání finalistka turnaje.

Na Šafářovou čeká ve finále Australanka Samantha Stosurová, která do sobotní tečky za turnajem postoupila bez boje, když Ruska Světlana Kuzněcovová odstoupila kvůli břišním problémům.

Hlaváčková vítězkou pražské čtyřhry

Andrea Hlaváčková se takřka po dvou letech raduje ze zisku turnajového titulu v ženské čtyřhře. V dnešním finále pražského podniku WTA společně s Ruskou Margaritou Gasparjanovou přehrála argentinsko-polský pár María Irigoyenová, Paula Kaniaova za 73 minut ve dvou setech, 6:4 a 6:2.

 "Je to úžasný pocit vyhrát před domácím publíkem. Myslím, že jsme byly po celý zápas lepší. Postupně jsme se během utkání zlepšovaly, také soupeřky nám pomohly svými chybami," zhodnotila Hlaváčková finálový duel krátce po jeho skončení.

Veselý útočí na další semifinále

Po úspěchu v marockém Marrakéši, kde poprvé pronikl v této sezoně mezi nejlepší čtyři a napravil jinak vcelku nevyvedenou sezonu, se Jiří Veselý pokusil zopakovat stejný výsledek v tureckém Istanbulu. Do cesty mu však los přiřadil 29. hráče světového žebříčku, Bulhara Grigora Dimitrova.

Do utkání vstoupil lépe český tenista, který se rychle dostal do vedení a za stavu 5:2 podával na vítězství v prvním setu. Dvaadvacetiletý talent českého tenisu však situaci nezvládl, nechal soupeře dotáhnout a v závěrečném tiebreaku uhrál jediný bod. Zvrat v úvodní sadě se zřejmě promítl do vývoje druhého setu, ve kterém za stavu 1:1 získal Dimitrov pět her v řadě a po vítězství 7:6 (1) a 6:1 vybojoval postup do semifinále. Bulharský tenista tak zvládl i durhý vzájemný souboj s českým mladíkem.

 

Kolář a Michalička se utkají o finále v Ostravě

Ostravský turnaj Prosperita Open dokráčel ke svému čtvrtfinálovému programu a v něm nalezneme poměrně překvapivě také dvě česká jména. Zdeněk Kolář a Marek Michalička dokázali proniknout do svých prvních čtvrtfinále na Challenger Tour v sezoně, přičemž pro Koláře je to premiérová účast v této fázi na této úrovni v kariéře.

Zdeněk Kolář ve čtvrtfinálovém souboji s více než o dvě stě míst žebříčkově lépe postaveným Španělem Jordi Samperem-Montañou strhl nálepku outsidera a po vítězství ve třech setech, 6:3, 3:6 a 6:3 postoupil do zítřejšího semifinále. V něm se devatenáctiletý tenista utká s dalším českým zástupcem na turnaji, Markem Michaličkou. O deset let starší hráč dokázal v dalším čtvrtfinálovém duelu přehrát Srba Laslo Djeru 7:5 a 6:2 a již nyní je tak jisté, že Ostrava bude mít ve finále české zastoupení.

V semifinále ostravské čtyřhry se představila hned trojice českých hráčů. Jaroslav Pospíšil s Petrem Michnevem po prohře s nizozemsko-rakouskou dvojicí Arends, Weissborn ve dvou setech zůstali před branami finále. Dařilo se naopak Lukáši Dlouhému, který společně se svým chilským parťákem Podlipnikem-Castillem zdolal první nasazený pár Bednarek - Martin 6:2 a 6:4 a s přemožiteli českého páru z prvního semifinále se utkají o turnajové prvenství.

Češky bojují v Madridu o postup do hlavní soutěže

Tři české tenistky se dnes představí na španělské antuce v kvalifikačních bojích druhého kola o postup do hlavní fáze soutěže. Své utkání má již za sebou Kateřina Siniaková, která otočila zápas s Ukrajinkou Katerinou Bondarenkovou a po výhře ve třech setech se zítra představí i v závěrečném kole kvalifikace.

Ve druhém kole kvalifikace se naopak nedařilo Lucie Hradecké, která po dvou prohraných setech v tiebreaku podlehla 56. hráčce světového žebříčku, Britce Heather Watsonové po výsledku 6:7 (9) a 6:7 (4). Ve stejné fázi bojů o účast v hlavní fázi turnaje se nedařilo ani poslední z českých hráček, Kristýně Plíškové. Čtyřiadvacetiletá tenistka nestačila na Němku Lauru Siegemundovou a za 67 minut podlehla soupeřce ve dvou setech, 2:6 a 3:6.

ATP/WTA

Praha - J&T Banka Prague Open (426 750 USD, antuka, semifinále dvouhry)
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (16.) - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (18.) 6:4, 7:6

Finále čtyřhry
ANDREA HLAVÁČKOVÁ, Margarita Gasparjanová (RUS) - María Irigoyenová (ARG), Paula Kaniaová (POL)  6:4, 6:2

Istanbul (ATP 250, antuka, čtvrtfinále dvouhry)
JIŘÍ VESELÝ (63.) - Grigor Dimitrov (BUL, 29.)  6:7 (1), 1:6

MUTUA Madrid Open (WTA Premier Mansdatory, antuka, 1. kolo kvalifikace)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (113) - Katerina Bondarenková (UKR, 66.)  4:6, 6:2, 6:2
LUCIE HRADECKÁ (115.) - Heather Watsonová (GBR, 56.)  6:7 (9), 6:7 (4)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (96.) - Laura Siegemundová (GER, 42.)  2:6, 3:6

Challengery
Ostrava - Prosperita Open (42 500 eur + H, antuka, čtvrtfinále dvouhry)
ZDENĚK KOLÁŘ (487.) - Jordi Samper-Montana (ESP, 226.)  6:3, 3:6, 6:3
MAREK MICHALIČKA (304.) - Laslo Djere (SRB, 214.)  7:5, 6:2

Semifinále čtyřhry
PETR MICHNEV, JAROSLAV POSPÍŠIL - Sander Arends (NED), Tristan-Samuel Weissborn (AUT)  5:7, 4:6
LUKÁŠ DLOUHÝ, Hans Podliplik-Castillo (CHI) - Tomasz Bednarek (POL), Andrej Martin (SVK) 6:2, 6:4

ITF

Tučepi (CRO, 10.000 USD, antuka, semifinále čtyřhry)
Daša Ivanovová (USA), PETRA KREJSOVÁ - Masa Jovanovičová, Angelique Svinosová (obě AUS)  7:5, 6:2