Hlavním cílem je vyhrát grandslam, hlásí Ivanišević

- Jan Havlovic

Tomáš Berdych má za sebou prvních pár týdnů spolupráce s Goranem Ivaniševićem, avšak naplno jejich kooperace začala fungovat až v posledních dnech, neboť Tomáš strávil bezmála dva týdny v nemocnici kvůli zánětu slepého střeva. Nyní už se však Ivanišević s Berdychem zaměřují na závěr letošní sezony.

Na čem přesně chcete s Tomášem zapracovat?

Znám Tomáše hodně dlouho. Jeho hra patří k jedné z nejlepších na okruhu, avšak pokud chce vyhrát grandslam, musí některé věcí vylepšit. Vím, že nepatří mezi nejmladší, nicméně stále má věk na to, aby mohl vyhrát jeden z turnajů velké čtyřky. Jeho servis může být ještě lepší, při hře by mohl být více agresivní, neboť je vysoký hráč a absolvovat dlouhé výměny s Nadalem, Djokovićem a dalšími není jednoduché. Tomáš ví, jak hrát velké zápasy. Byl v semifinále i finále grandslamu, avšak k výhře potřebujete ještě něco navíc. Mým úkolem je dát Tomášovi další šanci, další naději, že může jednou pozvednout trofej nad hlavu.

Jak zatím spolupráce probíhá, jaké jsou vaše první pocity? 

Spolupráce je zatím velmi dobrá. V Cincinnati jsme nezačali příliš dobře, poté jsem za Tomášem docházel do nemocnice, takže začátek naší spolupráce nevyšel úplně dle představ (úsměv). Když jsme odletěli z USA, lékaři nám sdělili, že Tomáš si již v letošním roce nemusí vůbec tenis zahrát. A po dvou týdnech jsme zde v Praze a trénujeme na blížící se turnaje. Tomáš je připraven na zbytek sezony! V Praze jsem strávili povedených osm dní, během kterých jsme pracovali na různých věcech. Pro Tomáše je teď ideální situace, má před sebou šest turnajů, během kterých se pokusí zajistit si účast na Masters v Londýně. Pokud chcete porazit hráče typu Wawrinka, Djoković, Murray a další, musíte věřit, být v zápase aktivní a jít si za tím! Pro mě je v této chvíli nejpodstatnější, jak Tomáš vstoupí do příští sezony. Tohle je zatím pouze trénování a ještě se poznáváme jeden druhého, sice se známe dlouho dobu, avšak pozice kouče je hodně odlišná. Uvidíme, co se stane v příští sezoně, avšak hlavním cílem je vyhrát grandslam.  

S Marinem Čilićem jsem dokázal vyhrát grandslam. Myslíte, že je rovněž možné, aby Tomáš vyhrál grandslam?

Ano. Byl jsem vždy překvapený, když jsem zjistil, že hráč jako Tomáš nikdy nezískal grandslam. Tomáš nedělá tolik chyb, neprohrává v zápasech, ve kterých je favoritem. Když se podíváte na jeho výsledky v posledních sedmi letech, je v TOP deset, pravidělně se dostává na Masters, na grandslamech je vždy minimálně ve čtvrtfinále.

Jaký je podle vás klíč k úspěchu?

Klíčem úspěchu je to, že se Tomáš nemůže uspokojit tím, že postoupil do čtvrtfinále/semifinále. Pokud se dostane z této konfortní zóny, může být úspěšný. Podobné se mi podařilo s Marinem (Čilićem). Myslím, že Tomáš je v ideálním věku a v příštím roce se o to (vyhrát grandslam) pokusíme. Jsem zde, abych našel cestu. Nejdříve však musím Tomáše poznat jako hráče, neboť jsem na něj vždy pohlížel jako na soupeře, když proti němu hrál například Marin. Nikdy na to není pozdě. Já jsem vyhrál grandslam ve věku, kdy si ostatní mysleli, že už ani nemůžu hrát tenis. Jak říkám, vše je možné, což je nejpodstatnější věc - pokud dostatečně věříte a pilně trénujete, je možné dosáhnout všeho.

Můžě vám pomoci to, že jste rovněž vyhrál grandslam v pokročilém věku?

Ano, může. Když se podíváte na Tomáše, je v podobném věku, avšak pořád je ve výborné kondici, cítí se dobře. Teď měl sice zdravotní problém, avšak to se může stát každému. Je v ideálním věku, v dobré formě. Teď je ten pravý čas se o to pokusit!

V příští sezoně budou čtyři grandslamy. Který by podle vás Tomášovi mohl nejvíce sedět?

Myslím, že Australian Open by Tomášovi mohlo sedět, ostatně také Wimbledon, kde si již Tomáš zahrál ve finále. Australian Open a US Open jsou velmi podobné turnaje, na podobné povrchu, takže uvidíme. 

Je mezi vámi ta správná "chemie". Jak vidíte Tomáše jako osobnost? 

Vidím ho jako bezstarostného člověka. Je to pro mě velká čest ho trénovat. Tohle je pro mě další výzva, jestli to spolu dokážeme zvládnout. Víte, Tomáš má výborné úspěchy ve své kariéře, avšak to vítězství na grandslamu mu stále chybí. Pokud dokáže vyhrát jeden z turnajů velké čtyřky, už o něm nikdo nebude říkat - "Nejlepší hráč, který nikdy nevyhrál grandslam".

Myslíte, že je Tomáš skutečně nejlepším hráčem, který však nikdy nevyhrál grandslam?

Ano, určitě. Jak říkám, byl jsem překvapený, že takový hráč nikdy nevyhrál grandslam. Jsem tady, přijal jsem tuhle výzvu a doufám, že to společně dokážeme příští rok. 

Jak se vám líbí zde v Praze, máte k Česku nějaký speciální vztah?

Byl jsem zde na zápasech v Davis Cupu, ale to už je pěkných pár let zpátky. Máte zde velmi dobré zázemí, venkovní plochy, haly a počasí je zde ideální. V posledních dnech bylo 29°C, což bylo vlastně letní počasí. Praha je jedním z nejhezčích měst na světě. Užívám si to zde a navíc to není tak daleko od Záhřebu. 

V Tomášovo týmu jste další Chorvat, jak se vám to zamlouvá?

Ano, manažer je Chorvat, dva trenéři jsou Chorvati, fyzioterapeut je rovněž Chorvat, takže v našem týmu se vlastně mluví jenom Chorvatsky (úsměv). Víte, Čeština je podobná Chorvatšitně, tudíž pokud Tomáš mluví pomalu, dokáži mu rozumět. Ale není důležité, jakou řečí mluvíme. Máme jeden cíl, tím je vyhrát grandslam!

Po oznámení, že budete Tomáše trénovat, si spousta lidí říkala, jestli je to dobrá kombinace. Tomáš je na kurtu klidný, kdežto vy jste byl vždy na dvorci takový výstřední.

To je právě dobrá komibnace (smích). Vše přínáší něco nového, musím zkrátka najít cestu, jak Tomášovi pomoci, aby hrál lépe. 

Myslíte, že je Tomáš na kurtu občas až příliš klidný?

Ano, vím o tom, ale takhle to má rád. Když praští raketou o zem, možná mu to psychicky pomůže, kdo ví. Myslím, že když mu někdo řekne, že pokud praští raketou po každém bodu, vyhraje grandslam, tak vám slibuji, že raketou opravdu praští po každém bodu (smích). 

Budete se pokoušet Tomášovo hru trochu zjednodušit?

Jsem poměrně bezstarostní člověk, a tak nemám rád, když svému svěřenci říkám až příliš rad a instrukcí. Tenis je velmi jednoduchá hra - když netrefíte ideálně míček, soupeř ho jistě ideálně trefí, je to velmi jednoduché. Podívejte, jací hráči v posledních třiceti letech vyhráli grandslam. Pouze hráči, kteří se snaží hrát agresivně a dostávají svého soupeře pod tlak. Když to netrefíš, já ano a odjíždím domů z trofejí, je to jednoduché (smích).