Jsem lehčí, rychlejší a konečně jsem zhubl nohy, směje se Berdych po dlouhém pobytu v nemocnici

- Jan Vojkůvka, David Soumar

Tomáš Berdych se pomalu vrací zpět na dvorce, pilně trénuje a chystá také svůj návrat do zápasového kolotoče i po boku svého nového trenéra Gorana Ivaniševiče. Po zdravotních komplikacích, kvůli nimž musel vynechat US Open a měsíční pauze způsobené akutním zánětem slepého střeva, se česká jednička před odletem na turnaj v Petrohradu svěřila s aktuálními pocity na tiskové konferenci, na níž nechyběl ani redaktor Tenisového světa.

Berdych část US Open, které se muselo odehrát bez jeho účasti, proležel na nemocničním lůžku, kde se snažil vyléčit zánět slepého střeva, jež ho stálo možnost bojovat na závěrečném letošním grandslamovém turnaji a podstatnou část bodů do žebříčku. „Ani jsem to moc nesledoval. Měl jsem trochu jiné starosti a neměl moc chuť se na tenis ani dívat,“ přiznal Berdych na úvod rozhovoru v areálu pražské Sparty. „Je to zvláštní pocit, když se člověk po tak dlouhé době nemůže toho turnaje zúčastnit. Někdy se stane, že i třeba vypadne v prvním kole, ale byl tam a udělal vše proto, aby se turnaj povedl. Ale i tohle člověka někdy potká. Šnůra grandslamů v řadě byla poměrně dlouhá, ale to se nedá nic dělat.

Zdravotní problémy, které českého tenistu sužovaly, už jsou naštěstí zažehnány. „Teď už jsem na tom dobře. Mám za sebou nějakých deset dní tréninku, který vypadal dobře. Nebyl tam žádný den, kdy jsme museli něco upravovat, vše šlo podle plánu. Nic mě netrápilo ani nezlobilo,“ těší Berdycha. „Začátek byl zajímavý, když člověk po čtrnácti dnech ležení s antibiotikama musel začít něco dělat a běhat. Hlava by chtěla, ale nohy tam úplně nebyly,“ smál se Berdych.

Konečně také přišel čas, kdy se Berdych mohl plně zapojit do tréninku pod vedením nového kouče Gorana Ivaniševiče, bývalé tenisové legendy, se kterým se na spolupráci dohodl krátce před svou zdravotní přestávkou.

Musím říct, že teď je to poprvé, co můžeme spolu strávit efektivně nějaký čas. Na začátku, když jsme se potkali v Cincinnati, tak už tam jsem nebyl ideální, abych předváděl nějaké skvělé výkony. Moc času na extra práci tam nebylo. Nyní už je to úplně jiný případ a musím říct, že je to určitě více ta cesta, kterou jsem hledal, kterou můj tenis potřebuje. Člověk nikdy nemůže říct, hlavně na začátku, že je to ta správná cesta, ale teď, když mám nějaké srovnání přístupu, tak se k tomu mnohem více přikláním.

Absence na US Open, jak si i Berdych uvědomuje, je však výraznou komplikací v cestě na turnaj mistrů v Londýně. Na finálovém podniku ATP nechyběl od roku 2010, avšak jeho účast v této sezoně je ohrožena. „Bude to úplně jiná situace než v minulých letech. Člověk si řekne, že grandslam je jeden turnaj, ale je to velká ztráta. Je tam spousta bodů, je to povinný turnaj. Ale je to jedno místo. Nějaká ztráta tam je, ten začátek, první dva turnaje, se budu snažit dostat zpátky do rytmu. Výpadek může být znát, hlavně co se týče zápasů. Pak jsou ještě velké turnaje, na kterých, když se mi bude dařit, tak pořád šance je.

Závěr roku bude o to zajímavější. Minulé roky byly snažší, protože náskok jsem měl poměrně dost velký. Tohle je v uvozovkách nová výzva, taková překážka v sezoně, abych to měl v závěru o to více okořeněné a budu se snažit to ještě zvládnout,“ podotkl Berdych.

Na českého tenistu čeká celkem ještě šestice turnajů, na kterých se bude pokoušet dotáhnout do nejlepší osmičky na světovém žebříčku, přičemž mu aktuálně patří deváté místo se ztrátou téměř 700 bodů na osmého Nadala (dle údajů ATP Race, které ukazují bodové zisky od začátku sezony bez započítaných podniků, které odehráli tenisté na podzim minulého roku.)

V pondělí letím do Petrohradu, budu začínat tam a pak budou turnaje pokračovat tak, jak jsem je měl naplánované. Šen-čen, Tokio, Šanghaj, týden volno, Vídeň, Paříž a uvidíme,“ osvětlil své plány na závěr sezony Berdych.


Nemoc Berdycha složila v Americe

Mimo tréninkové a zápasové zatížení byl zhruba tři týdny, když skončil v nemocnici už v Cincinnati a následně po přesunu do Čech byl hospitalizován v Motole. „Když mi dovolili, že jsem se mohl přesunout z Ameriky domů, tak jsem jel okamžitě z letiště do Motola, kde si mě nechali. Léčba byla jasně daná, kontrolovat stav, v jakém jsem. Už v Americe mi nasadili silná antibiotika, která byla do žíly a musel jsem je dostávat každých osm hodin. Těch prvních pár dní, kdy jsem z Ameriky přijel, tak to bylo fakt nepříjemné. Jak tělo není zvyklé a dostane zabrat ze silných antibiotik. První dny to dost bolelo a snažil jsem se to, co nejvíce prospat,“ svěřil se Berdych. „Byl jsem rád, že jsem byl v nemocnici. Potom, když začala antibiotika působit, tak už jsem neměl bolesti a bylo to lepší, ale člověk je pořád takový slabý z prášků a toho, co do něho dávají,“ přiznává nepříjemné zážitky z nemocničního prostředí.

Čtyři a půl kila,“ odpověděl na otázku, jak se na něm pobyt v nemocnici projevil. „Ale já vždy říkám, že vše zlé je k něčemu dobré. Jsem lehčí, jsem rychlejší. Tak nějak to, co jsme se snažili celou dobu, aby mi zhubly nohy, se povedlo. Takže pokud se mi to podaří udržet a dostat zpátky sílu, tak to bude docela dobré,“ usmíval se Berdych, který si snaží odnést z nemoci hlavně to pozitivní. „Budeme se to snažit využít ve výhodu. Ale už bych se teda k té variantě nevracel,“ rozesmál přítomné novináře.

Léčba antibiotiky byla hlavní volbou, jaká mohla být zvolena při problémech se zánětem, jež Berdych prožíval. „Tím, že to mělo dost atypický průběh, tak jsem to měl hrozně dlouho. Asi nějaké dva měsíce. A za ty dva měsíce se udělá zánět tak velký, že pak už s tím nejde nic dělat. Zákrok by byl hrozně velký, museli by rozříznout celé břicho, i tlusté střevo a tak dále. Takže tohle nepřipadalo v úvahu,“ vysvětlil, proč probíhala léčba za pomocí antibiotik a ne chirurgickým zákrokem. „Po všech konzultacích se rozhodlo, že se to tam zatím nechá i s ohledem na to, kolik let mi ještě zbývá (v kariéře, pozn. redakce).“

Český tenista si v nové situaci uvědomil, že zdraví je přednější a nehodlal nic podcenit. „Člověk si vše uvědomí z jiného pohledu. Řekne si, že vždyť je to jenom žlutý balon a o co vlastně jde. Člověk vystřízliví z těch problémů, co na kurtu má. Řekne si, že zas o tolik nejde. Dá to do pořádku, odpočine si, znovu se nachystá. Najde znovu sílu, impuls, a jde se znovu do toho,“ podotkl Berdych.

O spolupráci s Ivaniševičem

Nový trenér Goran Ivaniševič by měl Tomáši Berdychovi ještě více pomoci ve snaze proniknout do, prozatím, zakleté TOP čtyřky, kterou relativně stabilně drží Djokovič, Murray, Federer a Nadal.

Inspirací může být i to, že Chorvat ve třiceti letech vyhrál Wimbledon. „Nebylo to jednoduché rozhodování, ale já byl vždy spíš ten případ, že jsem si vše rozmyslel. Ne, že bych čekal na něj, ale čekal jsem na v uvozovkách ideální situaci. Ve všech aspektech, co jsem hledal, splňuje, a uvidíme, co se uvaří,“ upozornil Berdych.

Měl tři grandslamová finále, musel si tím sám projít, vyzkoušet si to. A to může být jedna z těch věcí, která může být přínosem.

Berdych by rád kopíroval kariéru svého kouče, který v pokročilejším věku dosáhl na svůj grandslamový titul. Ale určitě by nechtěl napodobit jeho výpadek z první světové stovky, po níž přišel onen životní úspěch ve Wimbledonu. „Tohle bych zkusil vynechat,“ smál se.

Člověk toho nikdy neumí tolik, aby něco nešlo změnit. Nové oči vždy vidí něco nového. Snaží si to zjednodušovat, snaží se, aby tenis byl v tomhle jednoduchý a pořekadlo, že čím méně, tím více, tady platí,“ oceňuje český hráč. „Ale nebojí něco změnit, do něčeho jít, když je to věc, která fungovala u něho a myslí si, že může pomoci i v mém tenise. Je na čem pracovat.

Tomáše a Gorana nyní čeká hodně tvrdá práce. Cílem může být Londýn, ale jak již bylo zmíněno, a český tenista se k tomu v rozhovoru vrátil, bude to velmi náročná úloha a kýžené plody spolupráce mohou přijít klidně až v příští sezoně.

Volný průběh tomu dávat nebudu. Musím to nějak zase postavit, takže nemohu hned na prvním turnaji vidět cíl Londýn. Potom, co jsem vylezl z postele. Teď si myslím, že příprava byla fakt super a myslím, že jedna z nejlepších za poslední dobu. Jediné, co tomu chybí, je přidat nějaké zápasy, ať už v Petrohradu nebo Šen-čenu. A pak už by to vše mělo směřovat k tomu, když tam budou pětistovky a tisícovky, aby to stálo za to,“ uvědomuje si Berdych.

První dva turnaje by měly být v duchu, kdy nevím sám, co od toho očekávat. To hlavní je, aby od Tokia už to bylo tak, jak má, byl jsem v zápasovém rytmu a myslím, že tam je ještě spousta bodů k tomu, aby se to dalo zvládnout,“ dodal na závěr rozhovoru.