Mám dobrý pocit ze hry, to je pro mě důležité, říká Del Potro

- Jan Havlovic

Na dvorce se vrátil začátkem letošního roku a začínal prakticky od nuly. Nyní je Juan Martín del Potro stříbrným medailistou z Rio de Janeira a čtvrtfinalistou US Open. Jak se argentinský reprezentant těší na blížící se semifinálový duel v Davis Cupu?

Juan Martín del Potro musel na začátku roku 2015 přerušit svou kariéru kvůli zranění zápěstí. Argentinský tenista se dokázal vrátit na dvorce na začátku letošního roku a na žebříčku ATP se nacházel v jedenácté stovce. Hned na turnaji v Delray Beach došel do semifinále a ukázal, že se bude opět prát o ty nejvyšší příčky. Nyní se zdá, že "Delpo", jak se Del Potrovi přezdívá, je zpět ve své staré formě, neboť na OH v Rio de Janeiru došel až do finále a na US Open si zahrál ve čtvrtfinále. Argentinský reprezentant se navíc vrátil zpět do světové stovky, konkrétně je aktuálně na 64. místě světového žebříčku. „Je skvělé, být opět v první stovce. Ale to, co mě dělá šťastný, jsou mé výsledky v posledních týdnech. Pořadí pro mě až tak důležité není, hlavní je mít dobrý pocit ze hry. Můj velký cíl byl se vrátit k tenisu, být v něm dobrý a také se snažit dělat vše pro to, abych byl po celou sezonu zdravý," uvedl své cíle rodák z města Tandil, které leží poblíž Buenos Aires. 

Del Potro se musí během turnajů rovněž vypořádat s faktem, že v jeho týmu nefiguruje žádný agent či manažer, tudíž turnaje a tréninky musí argentinský tenista plánovat sám, na což si dle svých slov musel zvykat delší dobu. „Neměl jsem na výběr, nicméně v těchto záležitostech jsem dospěl velmi rychle," uvedl stříbrný medailista z letošních olympijských her v rozhovoru pro server clarin.com. Del Potro se stará především o svůj tréninkový plán, což mu přidělává někdy opravdu velké množství starostí, a tak argentinskému tenistovi pomáhá jeho fyzioterapeut. "V Buenos Aires mi pomáhají přátelé dát dohromady můj program turnajů. V Riu jsem se domluvil vždy s některým hráčem a trénovali jsme před US Open. Zajímavé například bylo, že v Riu jsem trénoval s Davidem (Ferrerem) a poté jsme spolu hráli proti sobě v New Yorku. Poté se nabídl můj fyzioterapeut, který se začala o můj tréninkový plán starat.".

Po úspěšném US Open, kde sedmadvacetiletý tenista dokráčel až do čtvrtfinále, čeká na Del Potra Davis Cup, konkrétně semifinálové utkání proti Velké Británii. Stříbrný medailista z Ria byl součastí týmu již v červencovém zápase proti Itálii, ve kterém se však představil pouze ve čtyřhře. Nyní by jeho role měla být podstatně důležitější. To je ta hlavní změna. V zápase s Itálii jsem hrál pouze ve čtyřhře, avšak během těch dvou měsíců se toho v mé kariéře událo opravdu hodně. Jsem rád, že mohu reprezentovat, neboť jsem si dokázal splnit svůj cíl, který jsem si dal - vrátit se k tenisu a být zdravý," okomentoval Del Potro své cíle, které si zadal během své rekonvalescence.

Del Potro se během semifinálovém utkání ve skotském Glasgow utká s Andy Murraym, půjde tedy o reprízu olympijského finále, ve kterém se radoval právě britský tenista ze zisku zlaté olympijské medaile. Murray je jedním z nejchytřejších tenistů na okruhu. Andy sice ještě není světovou jedničkou a nevyhrál všechny grandslamové turnaje, avšak on a Federer jsou pro mě velmi nebezpeční hráči, kteří vědí, jak na mě hrát," uvedl Del Potro, kterých dvou hráčů se bojí nejvíce. 

Argentinský tenista má za sebou náročný program, má vůbec ještě síly na Davis Cup? „Ano! Rio mě stálo hodně úsilí, avšak díky tomu jsem získal medaili. I Davis Cup je velká výzva, neboť vidina titulu není daleko," uzavřel Juan Martín del Potro rozhovor.